Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm
Moderator: greg
Widziałem te zdjęcia wcześniej i same kolory wydają się być dość zbliżone natomiast jedno ca wyraźnie widać to to, że diody Nichnia dają światło bardziej rozmyte bez wyraźnego skraju i szersze.
Wiadomo w 3xXP-L I 3xNichnia może być inaczej ale tego bez zdjęć producenta lub kogoś kto ma obie wersje X1 nie określimy, a szkoda...
Wiadomo w 3xXP-L I 3xNichnia może być inaczej ale tego bez zdjęć producenta lub kogoś kto ma obie wersje X1 nie określimy, a szkoda...
To ja
Na rosół czy latarki?Polsky pisze:A ja to lubię mieć zawsze backup, backupu i najlepiej mieć backap![]()
Dziś odebrałem kolejne 3szt od GregaX1 3xpl
Więc Ci co mają jakieś wątpliwości co do zakupu X1 niech zerkną na zdjęcie![]()
Ponadto dodam, że mama Grega gotuje pyszny rosół a Greg to taka gaduła, że musiałem się siłą ewakuować
PS. Greg poproszę o kartę stałego klienta
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Zastanawia mnie moc dla wersji nichia 219c
• strumień świetlny 1650lm
• barwa 5000K, neutralna słoneczna biel (bez żadnych naleciałości typu żółty, zielony itp.)
• wysoki współczynnik odwzorowania barw CRI 83
Dane z testów mówią http://budgetlightforum.com/node/40133
Dla 1,4A (3*1,4A=4.2A ) mamy 512 lumenów czyli maksymalnie 1536 lumenów
Podobnie ze innej strony :
http://www.leds.de/High-Power-LEDs/Nich ... weiss.html
Mamy dla
0,7A - 280 lm 134lm/W
1,8A - 586 lm 100lm/W
Czyli 3*1,8A = 5,4A 1758 lumenów
Jak porównywałem 3*xp-l i 3* nichia w mojej C8 to różnica na oko jest znaczna stąd moje wątpliwości co do mocy ....
• strumień świetlny 1650lm
• barwa 5000K, neutralna słoneczna biel (bez żadnych naleciałości typu żółty, zielony itp.)
• wysoki współczynnik odwzorowania barw CRI 83
Dane z testów mówią http://budgetlightforum.com/node/40133
Dla 1,4A (3*1,4A=4.2A ) mamy 512 lumenów czyli maksymalnie 1536 lumenów
Podobnie ze innej strony :
http://www.leds.de/High-Power-LEDs/Nich ... weiss.html
Mamy dla
0,7A - 280 lm 134lm/W
1,8A - 586 lm 100lm/W
Czyli 3*1,8A = 5,4A 1758 lumenów
Jak porównywałem 3*xp-l i 3* nichia w mojej C8 to różnica na oko jest znaczna stąd moje wątpliwości co do mocy ....
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Nie ten bin vin324pl. To wszystko.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
O jeden bin niżej ( testy z BLF) i taka różnica ?
Do tego jeszcze straty , 3*xp-l v6 daje bez strat ponad 2050 lumenów więc zrozumiałe że podajesz 1800lm.
To latarka z modułem nichia nie ma strat mam rozumieć ?
Do tego jeszcze straty , 3*xp-l v6 daje bez strat ponad 2050 lumenów więc zrozumiałe że podajesz 1800lm.
To latarka z modułem nichia nie ma strat mam rozumieć ?
Zestaw rowerowy:
vin324pl, liczysz coś, ale nie to co należy. Średnia moich LED to 330lm @700mA, co daje łącznie około 1780lm dla 4,2A i 3x LED. Odejmij straty.
Moje własne pomiary XP-L V6 vs NVSW219C potwierdzają zbliżoną różnicę jasności między tymi diodami. A że Tobie coś inaczej świeci w Twojej C8... Co to ma do mojej X1?
Moje własne pomiary XP-L V6 vs NVSW219C potwierdzają zbliżoną różnicę jasności między tymi diodami. A że Tobie coś inaczej świeci w Twojej C8... Co to ma do mojej X1?
darekka pisze:Skoro kolega Greg się pojawił przypomnę, żę czekamy na fotki sztuka w sztukę latareczek 3xXP-L v 3xNichnia.
Wysłany: 5 Listopad 2015 10:07vin324pl pisze:Czekamy zatem na fotki porównawcze.
No i jak greg, uda Ci się zorganizować aparat, czy odpuściłeś?greg pisze: W weekend w końcu po dłuższym okresie oczekiwania będę miał do dyspozycji lustrzankę i wykonam wszelkie porównania. Moim zdaniem telefonem sensownej sesji wykonać nie sposób, próbowałem z marnym skutkiem.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Pozdrawiam!
lumen
lumen
Witam wszystkich ledowych prometeuszy ![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Nie wiem czy na starość wzrok mi się pogarsza czy nie panuję już nad hamulcami z przetartymi klockami w moim rowerze, ale po doświadczeniach ze Sream-mami Mactronica i jakimis Ultrafire-ami przyszła pora na porządną lampkę. Od dawna zerkam na to forum, teraz wczytałem się trochę - zwłaszcza w ten wątek i wstępnie zdecydowałem o zakupie EDC X1 3xNichnia. Z racji braku porównawczych fotek prosze jednak - zwłaszcza takowych użytkowników - o podpowiedź jaka latarka byłaby uzupełnieniem powyższej, choć w razie wyczerpania ogniw czy wypadku - także najlepszym zastępczym źródłem światła? Dającym możliwie daleki strumień, jednak nie wybitnie wąski.
Dziekuje i pozdrawiam
Sławek
![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Nie wiem czy na starość wzrok mi się pogarsza czy nie panuję już nad hamulcami z przetartymi klockami w moim rowerze, ale po doświadczeniach ze Sream-mami Mactronica i jakimis Ultrafire-ami przyszła pora na porządną lampkę. Od dawna zerkam na to forum, teraz wczytałem się trochę - zwłaszcza w ten wątek i wstępnie zdecydowałem o zakupie EDC X1 3xNichnia. Z racji braku porównawczych fotek prosze jednak - zwłaszcza takowych użytkowników - o podpowiedź jaka latarka byłaby uzupełnieniem powyższej, choć w razie wyczerpania ogniw czy wypadku - także najlepszym zastępczym źródłem światła? Dającym możliwie daleki strumień, jednak nie wybitnie wąski.
Dziekuje i pozdrawiam
Sławek
Poniżej porównanie rozkładu światła z EDC X1 3x XP-L HI oraz 3x Nichia NVSW219C HI.
Fotografia niestety z telefonu, barwa zapewne nieco przekłamana, ale oddaje w miarę to, co widać.
Moim zdaniem Nichia ma przyjemniejszą barwę, cieplejszą, bardziej kremową, mniej żółtą, poza tym daje ciut większy zasięg.
P.S.
HI oznacza LEDy bez soczewek.
Fotografia niestety z telefonu, barwa zapewne nieco przekłamana, ale oddaje w miarę to, co widać.
Moim zdaniem Nichia ma przyjemniejszą barwę, cieplejszą, bardziej kremową, mniej żółtą, poza tym daje ciut większy zasięg.
![Obrazek](http://krypton.pl/images/3x_XP-L_vs_3x_NVSW219C.jpg)
P.S.
HI oznacza LEDy bez soczewek.
Greg. mam juz trzy twoje latareczki x1 i dobre kilka moi koledzy. Są świetnie i szybko się rozprzestrzeniają. Czy możliwe jest przeprogramowanie sterowników tak aby zabezpieczenie ogniw włączało się od 3V a nie od 2,8V. Przy moim niedbałym użytkowaniu za dużo ogniw tracę, bo nie zawsze mam możliwość wymiany?