Listwa oświetleniowa led do kuchni
Listwa oświetleniowa led do kuchni
Witam, oto kolejne moje dzieło z dziedziny ledowego oświetlenia domowego . Listwa to aluminiowy profil, malowany lakierem ala satyna ( listwa ma 185cm długości a zakład satynujący technologicznie nie mógł zmieścić aż tyle ), zastosowałem 5 punktów led, diody jakich użyłem to Q3 5A. Listwa posiada regulację jasności, za pomocą potencjometru można regulować natężenie światła, na ledy w max idzie 1A na każda co pozwala na całkiem sporą siłę świecenia ( pewnie razem coś koło 1000 lumenów ), dla klimatu pomieszczenia w którym będzie zamontowana mamy możliwość ustawienia jasności w niższym poziomie. Elektronika obsługująca tą listwę to dzieło Edima, zasilanie to 12 V z trafa stosowanego do halogenów, w niedługim czasie sterowanie jasnością za pomocą potencjometru będzie w kolejnych konstrukcjach, zastąpione dwoma przyciskami typu switch, wykorzystam je w oświetleniu miedzy innymi mojej kuchni . Koło wtorku będę ją montował u klienta, postaram się zrobić fotki, oryginalnie miał tam 2 halogeny 20W. Po wstępnych próbach wyszło że światła jest sporo więcej niż z tych dwóch lampek halogenowych, kolor bardzo podobny a całość ciągnie 20W.
tak świeci w low
a tak w max, oczywiście lampki nad listwą nie są włączone
Oświetlając kuchenny blat z odległości 60cm mamy naprawdę sporo światła, diody bez optyki zapewniają równomierne rozłożenie światła na płaszczyźnie blatu.
Pozdrawiam.
tak świeci w low
a tak w max, oczywiście lampki nad listwą nie są włączone
Oświetlając kuchenny blat z odległości 60cm mamy naprawdę sporo światła, diody bez optyki zapewniają równomierne rozłożenie światła na płaszczyźnie blatu.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Witaj,
Pomysł i wykonanie jak zwykle rewalka.
Czy diody bez optyki nie będą oślepiać?? Pani domu zamiast marchewkę może sobie paluszka ciachnąć:)
Ja mam pomysł na listwę led z taśmy i ceownika aluminiowego- jednak szukam żywicy eposydowej, ew. poliuretanowej przeźroczystej, lub bardzo delikatnie matującej...
Pomysł i wykonanie jak zwykle rewalka.
Czy diody bez optyki nie będą oślepiać?? Pani domu zamiast marchewkę może sobie paluszka ciachnąć:)
Ja mam pomysł na listwę led z taśmy i ceownika aluminiowego- jednak szukam żywicy eposydowej, ew. poliuretanowej przeźroczystej, lub bardzo delikatnie matującej...
ja też mam swoją lampke:)
Listwa mocowana jest pod podwieszonymi szafkami wiec nie ma możliwości oślepiania, diody świecą do dołu, wprost na blat na którym przygotowujemy jedzenie
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Takiego rozwiązania szukam. midi powiedz mi czy jest możliwość zakupienia u ciebie samych podtoczeń pod LEDy ? W mojej kuchni będe musiał podzielić taką listwę na 3 kawałki (dla każdej szafki oddzielnie, no może dwa bo rozdziela je piec).
Na długości kuchni 2.7m ile będę potrzebował takich punktów świetlnych aby oświetlenie było przynajmniej takie samo albo ciut lepiej ? (w tej chwili posiadam 3 halogeny)
Jeśli dojdzie u mnie do praktycznej realizacji to wiem że oprócz potencjometru z regulacją jasności będę chciał zamontować czujnik ruchu w listwie żeby w momencie jak ktoś coś będzie robił automatycznie zwiększał jasność (z odpowiednim opóźnieniem wyłaczania żeby nei migało). U mnie w kuchni otwartej często się zdarza że oświetlenie podszafkowe wykorzystuję jako oświetlenie w ogóle w pomieszczeniu.
Na długości kuchni 2.7m ile będę potrzebował takich punktów świetlnych aby oświetlenie było przynajmniej takie samo albo ciut lepiej ? (w tej chwili posiadam 3 halogeny)
Jeśli dojdzie u mnie do praktycznej realizacji to wiem że oprócz potencjometru z regulacją jasności będę chciał zamontować czujnik ruchu w listwie żeby w momencie jak ktoś coś będzie robił automatycznie zwiększał jasność (z odpowiednim opóźnieniem wyłaczania żeby nei migało). U mnie w kuchni otwartej często się zdarza że oświetlenie podszafkowe wykorzystuję jako oświetlenie w ogóle w pomieszczeniu.
Listwa zamontowana, blat w kuchni jasny więc światłą jest naprawdę dużo.
To tylko 5 ledów, jednak jak widać dają radę, w max idzie 1A jednak o chłodzenie diod się nie martwię gdyż powierzchnia oddająca ciepło jest ogromna. Ja w swojej kuchni zastosuję listwę o długości 160cm, przewiduję 6 ledów Q3 5A, regulacja jasności za pomocą dwóch swich-y.
Kisi, te ramki na ledy do zrobienia ale do kompletu potrzeba otwornicę do wiercenia w alu, ja mam taką 29mm firmy bosch, druga sprawa to że nie bardzo by Ci się to opłacało bo dokładne wytoczenie takich ramek ( 5 szt) to około 1h roboty, musiał bym wziąć za nie około 50zł, czas dla mnie jest cenny bo go prawie nie mam. Proponuję poszukać w okolicy tokarza, jak drinkowy to pewnie za 2 piwa zrobi , jak się uprzesz pewnie pomogę. Co do ilości ledów w Twoim przypadku to proponował bym 9szt, po 3szt. na moduł , zapewni to odpowiednią ilość światła.
Pozdrawiam.
To tylko 5 ledów, jednak jak widać dają radę, w max idzie 1A jednak o chłodzenie diod się nie martwię gdyż powierzchnia oddająca ciepło jest ogromna. Ja w swojej kuchni zastosuję listwę o długości 160cm, przewiduję 6 ledów Q3 5A, regulacja jasności za pomocą dwóch swich-y.
Kisi, te ramki na ledy do zrobienia ale do kompletu potrzeba otwornicę do wiercenia w alu, ja mam taką 29mm firmy bosch, druga sprawa to że nie bardzo by Ci się to opłacało bo dokładne wytoczenie takich ramek ( 5 szt) to około 1h roboty, musiał bym wziąć za nie około 50zł, czas dla mnie jest cenny bo go prawie nie mam. Proponuję poszukać w okolicy tokarza, jak drinkowy to pewnie za 2 piwa zrobi , jak się uprzesz pewnie pomogę. Co do ilości ledów w Twoim przypadku to proponował bym 9szt, po 3szt. na moduł , zapewni to odpowiednią ilość światła.
Pozdrawiam.
Witaj, takie ledy kupisz tu http://www.gamma.pl/.
Trzeba do nich pisać/dzwonić? bo nie widzę u nich w ofercie takowych?midi pisze:Witaj, takie ledy kupisz tu http://www.gamma.pl/.
Jeszcze nie jestem biegły w temacie i mam parę pytań
1. Jak rozumiem P4 to starszy model od Q3 czyli dają mniej światła?
2. Chcę zrobić lampki do kuchni i do pokoju pod szafkę, do tego celu kolor WARM będzie lepsze od NEUTRAL?
3. Czy przesyłka z Australii też podlega ocleniu (od jakiej kwoty)?
pzdr.
1. Jak rozumiem P4 to starszy model od Q3 czyli dają mniej światła?
2. Chcę zrobić lampki do kuchni i do pokoju pod szafkę, do tego celu kolor WARM będzie lepsze od NEUTRAL?
3. Czy przesyłka z Australii też podlega ocleniu (od jakiej kwoty)?
pzdr.