Niedoceniany element światełka- SZYBKA
Niedoceniany element światełka- SZYBKA
Wielu z Nas używa swoich światełek do różnych zadań.
Niektórzy zmieniają w nich drivery, diody reflektorki itd
Ale czy ktoś pomyślał o takim czymś jak szkiełko chroniące reflektor przed światem zewnętrznym ? - owszem dbamy o jego czystość.
Zrobiłem sobie mały test korzystając z tego , że wreszcie mam miernik mierzący luxy, pomierzyłem swoje światełka w celu porównania i przy okazji zdziwiłem się troszkę- ile daje, a raczej ile zabiera światła, zwykła szybka (bez powłok)
Realia: alfa z modułem na diodzie R2 oraz driverem 16trybowym na AMC z DX
Pomiar światła z 1m - wyszło fajnie, no nieźle chyba jakieś 6300luxów, ale ... po wyjęciu szybki (czystej zresztą) mamy już ponad 6900 Różnica 10% jest różnicą bardzo dużą i jest o co walczyć- znaczy wybiorę się pewnie do optyka i zobaczę po ile są szybki pokrywane i czy da się takie dostać
ps
thx Tonio za myśl sprzed paru miesięcy gdzie wyszło podobnie
Niektórzy zmieniają w nich drivery, diody reflektorki itd
Ale czy ktoś pomyślał o takim czymś jak szkiełko chroniące reflektor przed światem zewnętrznym ? - owszem dbamy o jego czystość.
Zrobiłem sobie mały test korzystając z tego , że wreszcie mam miernik mierzący luxy, pomierzyłem swoje światełka w celu porównania i przy okazji zdziwiłem się troszkę- ile daje, a raczej ile zabiera światła, zwykła szybka (bez powłok)
Realia: alfa z modułem na diodzie R2 oraz driverem 16trybowym na AMC z DX
Pomiar światła z 1m - wyszło fajnie, no nieźle chyba jakieś 6300luxów, ale ... po wyjęciu szybki (czystej zresztą) mamy już ponad 6900 Różnica 10% jest różnicą bardzo dużą i jest o co walczyć- znaczy wybiorę się pewnie do optyka i zobaczę po ile są szybki pokrywane i czy da się takie dostać
ps
thx Tonio za myśl sprzed paru miesięcy gdzie wyszło podobnie
- Calineczka
- Kontakt:
No właśnie, no to mnie Pawle uświadomiłeś, nawet się specjalnie nie zastanawiałem nigdy ile w tych plastikach i szkłach jest tracone!Niesamowite!
Jak ktoś walczy o każdego luxa to i za szkiełko musi się wziąć
JAk Pawle poprzymierzasz jakieś inne, od optyka-pochwal się proszę wynikami
Dzięki za bardzo wazne info!!
Jak ktoś walczy o każdego luxa to i za szkiełko musi się wziąć
JAk Pawle poprzymierzasz jakieś inne, od optyka-pochwal się proszę wynikami
Dzięki za bardzo wazne info!!
Szkiełko ważna rzecz, bez szkiełka troche ryzykowne a jak ma byc to już dobre o wysokim wspólczynniku przepuszczalności widma światła widzialnego
Ostatnio zmieniony czwartek 14 lut 2008, 14:14 przez night_82, łącznie zmieniany 1 raz.
Przewodzenia światła... Hmmm. Raczej przepuszczania. Zjawisko przenikania fali elektromagnetycznej w postaci widma widzialnego raczej przewodzeniem nie nazywamy. To tak względem poprawności słownictwanight_82 pisze:Szkiełko ważna rzecz, bez szkiełka troche ryzykowne a jak ma byc to już dobre o wysokim wspólczynniku przewodzenia światła
Sometimes darkness can show you the light
Wiem Zwłaszcza w tych ze srebrnym body. Docelowo przechodzę na szybki szklane. No właśnie w moim rozwiązaniu problemem jest to, iż szybka to element o który blokuje się zawartość głowicy (o ile wszystko jest równolegle rozłożone jest w miarę ok, gorzej jak nie przylega idealnie i jest większy nacisk w jakimś punkcie ) A Tobie jak chcesz mogę szybkę na podmianę (szklaną albo plastik - wybór należy do Ciebie).
Sometimes darkness can show you the light
ktore szkielka zamowiles?lennin pisze:Już szybka zmieniona własnie pan listonosz dostarczył mi list z DXa
Obrazek
Odrazu lepiej Widać nawet róznice w tym jak przenika swiatło przez obydwie namacalnie.
z 18mm szybek wpadly mi do oka te
http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=5002
ale czy sa naprawde powlekane?
da sie to golym okiem rozpoznac?
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
a ja mam pytanie dodatkowe
Co daje zastosowanie takiego typu szkiełka/soczewki http://www.kaidomain.com/ProductImages. ... uctId=1798 - jaki będzie beamshot ?
Co daje zastosowanie takiego typu szkiełka/soczewki http://www.kaidomain.com/ProductImages. ... uctId=1798 - jaki będzie beamshot ?
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)