Do lutownicy

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Do lutownicy

Post autor: Misiek_86 »

Witam, Uzupełniam swój warsztacik:
Jaki topnik do lutowania attiny polecacie? do tego cyna? preparat zabezpieczający elektronikę przed wilgocią,
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Cyna z cynela, olowiowa, topnik musisz kupic 3-4 rodzaje i zobaczyc jaki ci pasuje najlepiej
Ja zeby zabezpieczyc przed wilgocia zalewam zywica
Ostatnio zmieniony niedziela 10 sty 2016, 19:57 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jakie ATtiny?

Przez długie lata, używam lut 60/40 Cynela z topnikiem. W zdecydowanej większości zastosowań jest wystarczający. Nawet SMD lutuję bez topnika, pod warunkiem, że zarówno płytka jak i układ są dobrze pocynowane, lub złocone. Ale ja podgrzewam grotem miejsce lutowania i dokładam cynę.
Popularną cynę, za to, mam w kilku rozmiarach, Φ0,25; 0,56; 0,75; 1,0; 1,5mm. Czasem używam topnika RF 800. Do niektórych SMD przydaje się pasta, ja używam microprint.
Bardzo się przydaje tzw. trzecia ręka z lupą, odgięta pęseta o wąskich końcówkach.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Pyra: ATtiny 13 oraz 25
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
He he, o obudowę chodzi...
Np. Tiny25 masz w obudowach DIP, SO8, TSSOP, QFN/MLF

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Misiek_86

Pyra: ATTINY25V-10SSU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Łeee to spore obudowy ;)
Mi wystarcza cyna 0,25mm. Nakładam większą ilość na pierwszy (któryś skrajny) pad na płytce, potem układam pęsetą układ, grzeję pole i nóżkę, aż się układ przyklei. Potem już normalnie wszystkie nóżki przy pomocy tylko cyny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Mam RMA223 z ebaya (coś ok 3zł za tubkę 10g dałem) i w zasadzie tylko jego stosuję w razie potrzeby. Główna potrzeba to oczyszczanie pól lutowniczych przy pomocy plecionki i czasem przy pobielaniu bardziej upartych przewodów. Normalnie topnik w cynie cynela wystarcza. Cyna 0,56/0,7 mm do takich scalaczków, do mniejszych rezystorów itp 0,25/0,38mm a do przewodów 1/1,5mm. Oczywiście można też pastę z cyną stosować ale jest droga i szybko traci przydatność do użycia. Cynę oczywiście ołowiową, bo lepiej się lutuje.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Ja polecam zaopatrzyć się w pastę Cynel http://www.tme.eu/pl/details/pasta-cyn/ ... a-cynel-1/ Jest to pasta, więc możesz najpierw ją nałożyć w miejscu lutowania co czasem bardzo ułatwia sprawę. W przypadku elementów SMD pasta ułatwia też ich umieszczenie na padach. W dodatku jest trochę bardziej agresywna od zwykłej kalafonii. No i jest bardzo tania.

Jeśli chodzi o cynę to tez mam kilka rozmiarów tak jak Pyra. Najbardziej uniwersalna jest rozmiaru 0.7 mm. Używam jej do mniejszych elementów THT i większych SMD. Do większych THT (najczęściej goldpiny) wygodniej mi użyć średnicy 1 mm. 1.5 to już zazwyczaj grube przewody i złącza. Niedawno kupiłem 0.5 mm i używam jej do elementów SMD tam gdzie 0.7 już jest za duża (0805 i mniejsze). Mam tez 0.25 mm, ale nie okazała się zbyt przydatna. Może jakbym lutował coś mniejszego niż 0603.

Do lutowania elementów THT spokojnie wystarczy topnik zawarty w cynie. Do SMD wygodniej jest nałożyć trochę pasty.

Tzw. trzecia ręka bywa przydatna, ale jak dla mnie jest zbyt mało stabilna. Widziałem taki uchwyt zbudowany z solidnej podstawy i przewodów na chłodziwo do obrabiarek (takie segmentowe, głównie niebieskie). Na końcu przewodów oczywiście krokodyle. Mam zamiar coś takiego zbudować.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

rafalzaq, też mam tą pastę i szczerze powiedziawszy śmierdzi i zostawia dużo syfu w porównaniu z chińskim RMA223 więc praktycznie jej nie używam.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Specyficzny zapach ma, ale nie powiedziałbym żeby śmierdział. Może nie jestem wrażliwy na ten zapach. Śmierdzi to ruski topnik do aluminium. W dodatku ma gryzące opary. A chiński topnik zaraz kupię i sprawdzę.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

do SMD:
http://www.tme.eu/pl/details/lc60-0.56_ ... uty/cynel/
za zwyczaj wystarcza topnik zawarty w cynie
do zabezpieczenia pcb:
http://www.tme.eu/pl/details/pvb60-50ml ... er-pvb-60/
Awatar użytkownika
Misiek_86

Który z tych tutaj dostępnych grotów nada się do lutowania SMD oraz kabelków
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=35884297
Który to jest ten tutaj minifala?
Bo chcę zamówić stację i od razu od tej samej osoby groty. Stację chyba biorę tą:
937D+
Ostatnio zmieniony czwartek 14 sty 2016, 19:20 przez Misiek_86, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Do kabelków i najbardziej uniwersalny będzie ten:
http://allegro.pl/grot-do-lutownicy-do- ... 55838.html
A do SMD to zależy. Jak jest dużo miejsca to też da radę, ale jak jest ograniczony dostęp i chce się grzać tylko jedno miejsce to "igła" będzie lepsza.
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

ODPOWIEDZ