MXDL CH-C8 z TinyWind za 1$

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
michal1

Post autor: michal1 »

Piguła przynajmniej u mnie jest inna.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

arek1134 pisze:Nie spasowała by może pełna piguła z https://www.fasttech.com/products/1208600 ?
No nie pasuje. W oryginale piguła ma gwint 21,80 a piguła z FT ma 22,76. Po 2gie gwint ma drobniejszy. Po 3cie jest dłuższa o 3,45mm i nie wiem czy nie byłoby problemu z pomieszczeniem ogniwa. No i zły jestem, bo w końcu mam cały dzień na dłubanie a tu okazuje się że nic z tego :evil:
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Manekinen bądź kreatywny :-D
www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16659
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
arek1134

Post autor: arek1134 »

Ja znalazłem rozwiązanie, zastosowałem pigułę od Securitylng 700 co prawda nie ma ona za dużo gwintu dlatego najlepsza by była piguła od convoy s2+ jeżeli uda mi się taką zdobyć coś podziałam. Narazie sąsiad cieszy się z latareczki , mam tylko nadzieje że przy 2,8A plastikowy reflektor nie zacznie się topić.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Faktycznie pasuje. Pod warunkiem że ma się wersje z tym drobniejszym gwintem. Ale nic z tego, obydwie "700" dostaną normalny driver i będą w użyciu. No i ta "C8" też miała dostać normalny driver i normalną diodę. Jak byś wymyślił jeszcze jakiś inny patent lub miał o jedną pasującą pigułę za dużo to daj cynk :)
arek1134

Post autor: arek1134 »

Na 99% pasuje z S2+ i pewnie z S2 też będzie pasować. Przy czym S2 ma krótszą pigułę.
Szukałem na kilku znanych chińskich portalach piguły do s2+ i nic nie udało mi się znaleźć.
Wydaje mi się że jedyna opcja to napisać w naszym sklepiku może komuś zalega taka piguła.
Ale piękne skupienie w tym klonie C8 w połączeniu z tym plastikowym reflektorem i skalpowaną diodą ;)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ta druga alu podejdzie, gwint 1,25mm. Z tym że za niska.
Awatar użytkownika
nikita639

Post autor: nikita639 »

Do mojej nie pasowała piguła od s2+ postanowiłem zaadaptowac tą co jest
Obrazek
Obrazek

Największym problemem było spasowanie mosiężnego pierscienia pod sterownik (brak tokarki).Włącznik wytrzymuje 2.8A(omten).
Wymieniłem też ref na aluminiowy od c8 OP(taki lubię)i jest 3mm niższy od tego plastiku co był w orginale.
Moim zdaniem problemem jest wysokośc piguły miałem od c8 i po zamontowaniu nie było miejsca na ogniwo,niby różnica 6mm a jednak.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 17 sty 2016, 13:10 przez nikita639, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

nikita639 pisze:Moim zdaniem problemem jest wysokośc piguły miałem od c8 i po zamontowaniu nie było miejsca na ogniwo,niby różnica 6mm a jednak.
Pozdrawiam

A gdyby dać krótsze sprężynki? Albo w ogóle wywalić sprężynkę od strony sterownika i dać ogniwo z wystającym plusem. Wtedy by się znalazło to 6mm.
Awatar użytkownika
nikita639

piciex pisze:
nikita639 pisze:Moim zdaniem problemem jest wysokośc piguły miałem od c8 i po zamontowaniu nie było miejsca na ogniwo,niby różnica 6mm a jednak.
Pozdrawiam

A gdyby dać krótsze sprężynki? Albo w ogóle wywalić sprężynkę od strony sterownika i dać ogniwo z wystającym plusem. Wtedy by się znalazło to 6mm.
Myślę że i tak walka o te kilka mm zależy indywidualnie od danej sztuki ,kiedyś miałem c8 ultrafire i ten klon wydaje sie jakiś mniejszy albo zgrabniejszy niż tamta.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

nikita639 pisze:Największym problemem było spasowanie mosiężnego pierscienia pod sterownik (brak tokarki).
Aha, czyli dałeś pierścień i okrągłą blachę tak? Jak poradziłeś sobie z pierścieniem? Ręcznie zrobiony z blachy czy jak?
Awatar użytkownika
nikita639

Manekinen pisze:
nikita639 pisze:Największym problemem było spasowanie mosiężnego pierścienia pod sterownik (brak tokarki).
Aha, czyli dałeś pierścień i okrągłą blachę tak? Jak poradziłeś sobie z pierścieniem? Ręcznie zrobiony z blachy czy jak?
Pierścień miałem orginalny taki jakie spotyka się w pigułach(ten był od c8),blacha mosiężna 2,5mm spasowane wciśnięte na siłę.W miejscu gdzie powinien być pierścień za pomącą dremela i małej tarczy takiej do ciecia kantem tej tarczy zeszlifowałem taki rowek pod ten pierścień(jest to możliwe ale 2godziny się mordowałem żeby to spasować)
Ogólnie na temat pierścieni to można zastosować pierścień zaciskowy od złączki pex 16mm(koszt złączki ponad 5zł wskazane mieć znajomego hydraulika ,zawsze coś znajdzie w skrzynce)
Obrazek

Plusem jest że jest przecięty i pasuje od 16 do 18 mm,nakładasz na sterownik i lutujesz sam oring,po wyjęciu i oszlifowaniu montujemy do latarki.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 sty 2016, 19:29 przez nikita639, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Zależy jakiego producenta złączka, te co ja mam mają pierścienie ciut za duże, tzn musiałbym powiększyć na nim nacięcie bo wnętrze piguły ma 16,40 i na wcisk nie wchodzi. Ale to nadal kiepskie rozwiązanie. Przejrzałem swoje hydrauliczne graty i nic ciekawego tam nie pasuje. Najlepiej jak by znaleźć jakiś wałek fi 18mm, uciąć z niego plasterek tak aby z drugiej strony zmieścił się jeszcze driver na wysokość, nawiercić te 18mm od góry i to wprasować, tak aby osiadło na odpowiedniej głębokości. Trochę pasty lub kleju dla poprawienia chłodzenia i tyle. Ale z czego taki plasterek uciąć, wszystko co mam jest dziurawe.
Awatar użytkownika
nikita639

cytat// wnętrze piguły ma 16,40 i na wcisk nie wchodzi.

Najpierw dopasuj pierścień do drivera potem pierścień do piguły

cytat//Ale z czego taki plasterek uciąć, wszystko co mam jest dziurawe.

Sprawdz zaślepki mosiężne na pół cala
ODPOWIEDZ