Modyfikacja latarki philipsa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Polon

Modyfikacja latarki philipsa

Post autor: Polon »

Witam!
Znalazłem nie dawno dość dużą, słabą latarkę... Wygląda na wodoszczelną.
Pomyślałem, że wejdzie do niej dużo ogniw = długi czas świecenia :D

Oto zdjęcia: http://zorro013.fotosik.pl/albumy/643040.html
Nie są one idealne, ale... Zawsze coś.

Wie ktoś co to za latarka?
Da się z tego zrobić coś fajnego?
Jakieś pomysły?

Myślę nad Q5 i przetwornicy UP100 (czy jakoś tak) edima + kilka ogniw 18650 w jakimś koszyczku...
Trochę ogranicza mnie budżet, a wakacje się zbliżają, więc jest potrzebna latarka ^^

To będzie trudne do wykonania?
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Trochę boli plastikowa obudowa - będzie problem z odprowadzaniem ciepła. Jak bys upchał tam jakiś radiator to może na 0,5 A by działało :).
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

W taką tube szkoda nawet inwestować, proponuje diodę Cree Q5, do tego driver AMC 7135 i 350 mA, w granicach 1W wytrzyma, w taka obudowę ( tam wchodzą 2x R20 jeśli się nie mylę), możesz spróbować włożyć 3x 18650 2400mAh połaczone równolegle, starczy na 20 godzin świecenia. Ale jak budżet niski to wystarczy 1 ogniwo.
Polon

Post autor: Polon »

Czyli się nie opłaca...
Swoją drogą ta latarka śmierdzi ^^

A to się nada?
Obrazki: http://zorro013.fotosik.pl/albumy/643121.html
Tylko nie wiem czy jeszcze taką dostanę w sklepie u mnie...
Czym się w ogóle kierować prze wyborze body?
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Zamiast 2xR20 nie wsadzisz 3x18650, nawet 2x18650 nie wejdzie. Czym się kierować? W zasadzie nie kupisz latarki skonstruowanej tak, żeby dało się rozsądnie zamontować i schłodzić diodę mocy. Również z rozsądnym zasilaniem może być kłopot.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Czasami jest sens przerabianie starszych latarek ale w tym wypadku szkoda Twojj pracy i pieniadzy. Jak juz koledzy wspomnieli nie bedziesz w stanie dobrze odprowadzic ciepla z diody a jesli zastosujesz jakis radiator to i tak nie wycisniesz z niej tyle ile sie da wiec to chyba mija sie z celem. Lepiej odrazu porozgladaj sie za jakas latarka na Dx badz kup osobno cale body bez diody i sterownika i sam sobie dobierz co Ci bedzie odpowiadalo.

Np cos takiego :
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15946

do tego np dioda Q5 :
http://sklep.ledim.pl/?misc=19

lub mc-e :http://www.allegro.pl/item641461444_cre ... owosc.html

tylko z mc-e jest wiecej zabawy i koszty sa znacznie wieksze bo potrzeba tez inny driver.

I jakis driver :
http://sklep.ledim.pl/?kategoria=Układy%20zasilaj??ce

lub cos z dx jak nie masz za wiele pieniedzy i jakies ogniwa 18650 i bedziesz juz mial przyzwoita latarke za nie duze pieniadze :-)
SzymonHK

Żeby coś zdziałać musisz określić budżet przedsięwzięcia. Wtedy można coś konkretnego wybrać.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Polon pisze:Czym się w ogóle kierować prze wyborze body?
:arrow: Materiałem dobrze przewodzącym ciepło (miedź, aluminium, mosiądz),
:arrow: wielkością (żeby wszystko zmieściło się do środka: dioda, zasilanie, driver i żeby nie miało rozmiarów szafy 3 drzwiowej :wink: ) ,
:arrow: łatwością zmodowania (żeby np. dioda wchodziła bez większej rzeźby na swoje miejsce),
:arrow: włącznik moim zdaniem najlepiej jak jest w zakrętce i dobrze też jak latarka stoi na zakrętce.
Więcej teraz jakoś nie przychodzi mi do głowy.
SzymonHK

Polon pisze:Czym się w ogóle kierować prze wyborze body?

Jeszcze może na początek przeznaczeniem latarki, czy to ma być EDC tudzież inny cel.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

podzielam opinie Kolegów, nie pakuj leda w plastik.
Bandit, osobiście odradzam jednak montowanie MC-E w tej obudowie, do odprowadzenia ciepla z diodek większej mocy jest potrzebny porządny moduł, a ten z C2ki jest, sorki, cieniutki. Do dzisiaj leżała na moim stole C2 Pikoma z usmażoną MC-E.
Szkoda, że fotka na DX słaba, było by widać że ta górna ścianka do której klei się leda ma może 2-3mm grubości, na diody mocy stanowczo za mało...jak się okazało :???:
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Dlaczego Arku 2-3mm to za mało- a może problem był w przyklejeniu diody do modułu oraz transportu ciepła dalej ? mi już się zdarzyło, że przyklejona dioda ... się odkleiła niejako i dyndała sobie- przeżyła, ale zdarzyło się.
Alu bardzo dobrze i bardzo szybko oddaje ciepło dalej- jesli ma dokąd...zresztą samo PCB ma też ok 2mm i jakoś wyrabia termicznie
ps
dodam (thx lennin) nadmiar fujika do klejenia diody nie pomaga, ale raczej przeszkadza... lepiej dac ino troszkę- ma sie trzymać i nic więcej
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Chyba problem w klejeniu - mocowaniu diody nie w grubości podłoża szybciej :/
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

MC-E nie zmieści się z PCB, chyba, że by ref rozwiercać.
Pawle, gdzieś na forum był kalkulator rezystancji termicznej, gdyby 2-3mm aluminium świetnie sobie radziły z odprowadzaniem ciepła to markowi producenci latarek nie pakowali by grubych, czesto miedzianych modułów pod ledy. Przypomnę, problem jest z odpowiednio szybkim i wydajnym transportem ciepła DO ŚCIANKI modułu i dalej, do obudowy latarki. Myślę, że zarówno w twoim jak i moim (Pikoma) przypadku led odkleił się bo klej bardzo mocno się podgrzał...a niektóre kleje tak właśnie reagują na wysoką temperaturę, znana jest metoda rozkręcania latarek czy wydłubywania PCB z ledem "na gorąco".

W oryginalnych PCB/starach do których lutuje się diody zakłada się, że ciepło jest transportowane W DÓŁ, pod leda-w tym kierunku patrząc ciepło ma "szeroką drogę"....
Myślę, że widzieliście kiedyś jakieś markowe, dobre radiatory na procesor, ta częśc stykająca się z powierzchnia procka jest gruba, często miedziana nawet gdy reszta blaszek wokół jest aluminiowa...

p.s. dlaczego Solarforce nie dał tu cienkiego, VIA C2, modułu aluminowego(TANI!!!) a:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

hmm- radiatory na procesor wcale nie sa grube, Arku- w serwerach z procesorami Quad itd- ot na oko 3-4 mm może grubości, ale potem są wysokie wypustki i wentylowane powietrzem.
Problemem może być materiał- Al (o ile pamiętam) lepiej przewodzi ciepło,ale ma dużo niższą pojemność cieplną- dlatego dobre radiatory są z Cu a nie z Al, i chyba ta zdolność gromadzenia ciepła i jego efektywnego przekazywania dalej jest ważniejsza, od prostego przewodnicta (tyu zgaduję na bazie małych obserwacji - nikt nie robi sensownych piguł z AL ale z Cu)
U mnie akurat dioda odkleiła się od mosiądzu lub też miedzi.. ale to była moja wina- źle przyklejona była- za dużo gluta.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Obrazek

Jak sie ma całkiem niezły reflektor (SF L1200 i inne żarniki) który zalega w magazynie do tego sie okazuje ze P7 sie dobrze w nim skupia to wykombinować trzeba cała reszte. Body prawie nie zmienione. Głowica kompatybilna.

Może za mało "mięsa" w module i za duzo kleju zarazem? ;) Mozna wykombinować miedziana podkładke z blachy wielkosci modułu. Szybko odbierze ciepło odda dalej do alu?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
ODPOWIEDZ