![Obrazek](http://www.swiatelka.pl/upload_img/obrazki/IMG_56917c2e367067829.jpg)
Brakuje tylko samej stacji i MAXa do odczytywania temperatury z termopary.
Ten słupek po prawej ma pokazywać aktualną moc idącą w grzałkę i nawet ładnie się to spasowało z 2 kolorowym OLEDem.
Kurczę, a ja mam tę lutownicę na propan od YATO i tam żarnik jest zintegrowany z grotemkurdolf pisze:Zawsze może kupić żarnik i przełożyć w bialu mają http://www.biall.com.pl/item,Grot-E---z ... 02590.html
Pierwsze co, to myślałem jak to dobrze zrobić ale nic mi nie wpadło do głowy sensownego. Przy cenie <15zł za gotową kolbę u chińczyka chyba zakup 3 extra kolb załatwi sprawę + 1 na zapas.tisher pisze:Aż się prosi, żeby wymyślić jakiś adapter, w który wsuwa się cały grot bez potrzeby lutowania.
To by było coś
Już chyba mam wersję finalną programu i myślę sobie, że wchodzenie i wychodzenie sleepa zrobię na u-styku w stojaku kolby (podobnie jak w Hakko) + automatyczne wyłączanie w przypadku bezczynności >5-10 minut. Działanie pewniejsze i mniej grzebania. Wchodzenie i wychodzenie w tryb uśpienia na podstawie zmian dostarczanej mocy do kolby też jest fajne ale to raczej jest bajeranckie i mnie chyba nie potrzebne. Usypianie można aktywować np po 10 sekundach od włożenia kolby a dezaktywować natychmiastowo, co raczej nie będzie tak błyskawiczne przy pomiarze temperatury (myślę, że kwestia ok 1 sekundy opóźnienia).tisher pisze:Skoro robisz nowy sterownik, to może Ci się przyda:
...
Przy czym nie trzeba naciskać na przycisk aby wybudzić stację. Wybudza się też tak jak opisałem poprzednio.
Potencjometrów mam trochę w domu a impulsatora już nie. Obsługa programowa także przemawia za potencjometrem. Zresztą stacja fabrycznie będzie z potencjometrem więc po co go wykręcać i zmieniaćJacekkg pisze:A nielepiej zamiast potencjomertu przelacznik impulsowy?
Groty są świetne, tylko w tym zestawie jest kolba w której wymiana jest kłopotliwa. Sam sterownik nie jest idealny, ale działa. Ja kupowałem sterownikPyra pisze:Witam
A może takie cosik Groty wyglądają obiecująco, a ich komplet można kupić w cenie do przełknięcia...