mówisz o Opusie w ogóle o co chodzi z tym napięciem ,czytam że te ładowarki przeładowywują. Czyli w Opusie będzie można zmniejszyć to napięcie w Litokali nie.Rozkręcając możesz ustawić ręcznie napięcia (maksymalne) do jakich ładujesz ogniwo.
jaka sensowna ładowarka do 18650
fotorondo pisze:sunkist, większość aktu ładujemy do 4,2V, ale są i takie ładowane do 4,35V
ok,zaczynam rozumieć, a te ładowane do 4,35V są mało popularne , są też jakoś oznaczonepiciex pisze:Lii-500 naładuje te specjale aku tylko do 4,2V. Opus dzięki ukrytemu przełącznikowi będzie w stanie naładować je do pełna.
wchodzę dopiero w ten temat ,latarki w drodze ogniwa mam kupione na bazarku,jak rozpoznać jakie to są ( INR 18650-35E Samsung SDI 2F71,3szt i 1szt.2F22 ) bo pewnie od tego będzie zależeć jaką ładowarkę kupię.
Misiek_86 pisze:Zamówiłem lii-500 zobaczymy jak sprawdzi się.
piciex: Jak byś teraz miał ładowarkę brać to co byś zamawiał lii-500 czy opus?
Jak bym teraz miał brać dla siebie to bym rozważył SKYRC MC3000. Z tamtych dwóch Lii-500 nigdy mi się nie podobała. Mam parę latarek na ogniwa 26650 i Liitokala jest dla mnie za wolna. Dokonałbym tego samego wyboru co 1,5 roku temu, czyli Opus, a konkretnie POWERFOCUS, bo takiego właśnie posiadam, ale to jest to samo co Opus.
sunkist pisze:fotorondo pisze:sunkist, większość aktu ładujemy do 4,2V, ale są i takie ładowane do 4,35Vok,zaczynam rozumieć, a te ładowane do 4,35V są mało popularne , są też jakoś oznaczonepiciex pisze:Lii-500 naładuje te specjale aku tylko do 4,2V. Opus dzięki ukrytemu przełącznikowi będzie w stanie naładować je do pełna.
wchodzę dopiero w ten temat ,latarki w drodze ogniwa mam kupione na bazarku,jak rozpoznać jakie to są ( INR 18650-35E Samsung SDI 2F71,3szt i 1szt.2F22 ) bo pewnie od tego będzie zależeć jaką ładowarkę kupię.
Ogniwa ogólnie dostępne, również te w forumowym sklepiku z reguły są ładowane do 4,2V. Te ładowane do 4,35V, są rzadsze, trudniej dostępne, droższe. Twoje Samsungi ładujesz do 4,2V.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 sty 2016, 18:40 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piciex: SKYRC MC3000 widziałem wcześniej, fajna ładowarka. Według mnie bardziej dla osób zaawansowanych lub sprzedających ogniwa szczególnie po podłączeniu do pc. Ogólnie mam jeszcze wf-139, ale nie chcę zabierać dwóch ładowarek wf-139 i BC-700, wybrałem lii-500 sądzę, że będę zadowolony. Od czasu do czasu potrzebuję tylko naładować kilka 18650, AA/AAA i tyle ,
Ja kupując Opusa miałem na stanie tylko 4 Eneloopy, 1szt. 18650 i 1szt. 10440. Kupując go myślałem rozwojowo, żeby za pół roku nie szukać kolejnej. Teraz mam 20 Eneloopów, 10x 18650, 6x 26650 i 2x10440, plus jeszcze moje wynalazki. Także zakup był trafny bo kolekcja stale rośnie.
Jeśli chodzi o testowanie ogniw na handel to niewyobrażam sobie robić tego żadną ładowarką na tylko 4 sloty- szkoda życia, umarłbym z nudów.
PS. Ale masz okrągłego trzysetnego posta.
Jeśli chodzi o testowanie ogniw na handel to niewyobrażam sobie robić tego żadną ładowarką na tylko 4 sloty- szkoda życia, umarłbym z nudów.
PS. Ale masz okrągłego trzysetnego posta.
mogę ... ... otwierać, sam przed kupieniem lii-500 zastanawiałem się sporo jaką brać, może nie będę żałował zakupu. co do aku to mam gdzieś ok 20szt 18650 , trochę aku AA/AAA, ten opus siedzi też w głowie czy nie kupić by go, a lii-500 sprzedać
Ostatnio zmieniony niedziela 10 sty 2016, 19:50 przez Misiek_86, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja najpierw kupiłem Nitecore i2 i następnego dnia sprzedałem z myślą o Opusie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 sty 2016, 08:46 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra zdecydowałem się na OPUSA
http://www.aliexpress.com/item/Opus-BT- ... 81952.html
Orientujecie się jak długo zazwyczaj wychodzi cała procedura po zapłacie?
http://www.aliexpress.com/item/Opus-BT- ... 81952.html
Orientujecie się jak długo zazwyczaj wychodzi cała procedura po zapłacie?