Naprawa żarówki LED.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Mirecki

Post autor: Mirecki »

A mnie dziś taka w szklanym kloszu dosłownie wybuchła. Świeciła około tydzień. Wersja 1,5 W za około 5 zł z Mrówki. W środku rozdarło kondensator na tyle gwałtownie, że małe otworki wentylacyjne przy trzonku nie dały rady i wywaliło cały laminat razem z soczewką na zewnątrz robiąc sporo hałasu. Urwało nawet kable zasilające. Wiem, że w takiej cenie nie mogłem się spodziewać zbyt wiele ale liczyłem, że z miesiąc chociaż pochodzi no i że koniec jej żywota nie będzie aż tak efektowny. Reasumując - nie polecam tego typu obudowy, a jak już macie coś takiego to może wywiercić jakieś owory w trzonku, choć nie wiem czy to coś pomoże w razie eksplozji.
LED1234

Post autor: LED1234 »

Kiedyś kupiłem 2 żarówki w biedronce. Na obudowie bardzo drobnym druczkiem miały napisane "nie przeznaczone do użytku domowego" czy coś w tym stylu. :roll: Według mnie trochę dziwne..
Ostatnio zmieniony środa 30 wrz 2015, 09:28 przez LED1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Ale na ledowych był taki napis?
Bo na halogenowych coraz częściej widzę takie napisy. Chodzi o dyrektywy unijne o zużyciu/oszczędzaniu energii. Żeby coś takiego normalnie w sklepach sprzedać na terenie UE, trzeba napisać, że to jest do urządzeń specjalistycznych, albo dla jaszczurek (bo takie też ostatnio w Castoramie widziałem) i gotowe. :wink:
LED1234

Post autor: LED1234 »

Na ledowych, na tych energooszczędnych też tyle, że wszystkie już dawno skończyły swój żywot.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piciex

Po trzech latach wiernej służby zawiódł mi w salonie jeden z Lumenmaxów EL-SMB09 D. Chcę zachować komplet więc muszę to jakoś naprawić. Na początek jakieś sugestie jak to otworzyć?
Obrazek Obrazek
Nie daje się odkręcić ani trzonek, ani pleksa. :neutral:
Ostatnio zmieniony środa 06 sty 2016, 19:44 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piciex

Ok, dobrałem się. To nie była pleksa, tylko szkiełko, ale wyjąłem w całości. Tak to wygląda w środku:
Obrazek Obrazek Obrazek
To nie jest opalone, tylko brudne od tego czarnego termokucza, którego zdjąłem.
Czego szukać?
Czy odrazu nowy driver zamawiać? Tylko wszędzie je widzę w 5-cio i 10-ciopakach. :neutral:
http://www.aliexpress.com/af/3x1w-led-d ... ,200002289
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Jak chce Ci się bawić to rozbierz drugą (sprawną) i mierz po kolei. Najpierw rozrysuj schemat, oczyść luty z lakieru, bo płytki czasem są polakierowane i punkty pomiaru trzeba najpierw oczyścić lub przelutować (podgrzać aby wypalić lakier).
Chyba na ebay widziałem pojedyncze sztuki.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Rozebrałem podobną żarówkę jak ta z pierwszego postu, z identycznym zasilaczem i okazało się że producent przyciął wystające luty, a w tym przycięciu schował się lut zimny tego dużego kondensatora poliestrowego. Po przelutowaniu działa.
pozdrav
Awatar użytkownika
piciex

GanzConrad, ja i schemat? Dobre. :mrgreen:
Nie chce mi się bawić, ale muszę. Najchętniej wywaliłbym to wszystko i wymienił na Bocianowe, ale pozostałe 15szt. działa więc bardziej kalkuluje się naprawiać tą jedną, żeby zachować komplet. Dobrze gadasz z tym eBayem, faktycznie mają tam te driverki na sztuki. Dzięki!
Chciałbym jeszcze najpierw sprawdzić te diody, ale pod co to podłączyć? Nie mam zasilacza laboratoryjnego, a żaden z moich domowych zasilaczy nie jest nawet blisko 12V@300mA. Oczywiście szukam metody, która nie wymaga rozbierania drugiej sztuki, bo jest to dość inwazyjny sposób- te szkiełka są wklejone. Mocno wklejone...
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

nie znajdziesz jakiegoś zasilacza 12V/80mA od wzmacniacza antenowego lub temu podobnego urządzenia? Może lampka biurkowa?
Awatar użytkownika
piciex

O wzmacniaczu antenowym nie myślałem , gdzieś się chyba ostał jeden w garażu- idę szukać.
ODPOWIEDZ