Wiertarko - wkrętarka akumulatorowa

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
dr.w

Post autor: dr.w »

A w związku z zakupem wkrętarki Milwaukee M12 CPD-402C mam pytanie :)

Akumulatory w ichnej technologi zwanej: REDLITHIUM-ION

Sprzęt posiada wskaźnik poziomu naładowania akumulatora (4 diody).
Sprzedawca powiedział aby podczas pracy rozładowywać mniej więcej do połowy i jak się już świecą 2 diody, to wymienić akumulator.

Czy ktoś posiada eksperiencję w tej materii i mógłby się wypowiedzieć czy znacząco wydłuży to żywotność ogniw? :)
Pozdrawiam
Wojtek
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

dr.w pisze:
Czy ktoś posiada eksperiencję w tej materii... :)
ŻE CO PROSZĘ??? Co to za makaronizm?

Mówisz o doświadczeniu... Nie lepiej po polsku?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
dr.w

Post autor: dr.w »

Oj, to po staropolsku miało być :mrgreen:
Pozdrawiam
Wojtek
tnt_gt

Nasi wieszcze byliby dumni :)
W końcu godny następca...
DIYfan

Post autor: DIYfan »

Ja planuję zakup Metabo
Mają naprawdę dobrą cenę, jak na ten zestaw.
I jak kolego, dokonales zakupu? Jesli tak to prosze o krotka recenzje, jakies plusy i minusy. Tez sie przymierzam do kupienia porzadnej wkretarki i mam na oku Metabo/Bosch niebieski. Z tego co widzialem Bosch niebieski np. model GSR 14,4-2-LI ma podobne parametry co Metabo, ale jest lzejszy i mniejszy przez co mozna go uzywac w bardziej niedostepnych miejsach gdy zajdzie taka potrzeba. Do krecenia glownie krotkich wkretow to raczej nie bedzie wiekszej roznicy pomiedzy 5nm prawda?
tnt_gt

Niestety nie kupiłem jeszcze. Na razie mam inne rzeczy do roboty, ale jak znajdę chwilę, to pewnie zamówię.
Dla mnie ten zestaw jest idealny, ba mam wszystkow jednym miejscu. Przynajmnije podstawowe rzeczy.

Jest trochę recenzji w internecie, zwłaszcza rosyjskich.

https://www.youtube.com/watch?v=b67bi86kq_Y

https://www.youtube.com/watch?v=Ftkcvr1CCd4

https://www.youtube.com/watch?v=iNtw6xsrG0k - tutaj od 10 minuty kolega pokazuje ciekawostkę zestawu (wadę).
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

brat używa zawodowo (jako stolarz) tej :
(wygląda tak samo, w razie potrzeby sprawdzę model)
http://www.leroymerlin.pl/elektronarzed ... ,l161.html
na razie sprawuje się najlepiej ze wszystkich poprzednich.
pook

Post autor: pook »

Co sądzicie o MacAllister 18 V Li-Ion - 2 akumulatory i akcesoria za 350zł. Wkrętarka będzie sporadycznie używana, górna granica ceny to 350zł.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Z Castoramą jest ten plus, że masz 3 lata gwarancji i nie ma problemów, żeby z niej skorzystać.
Do sporadycznego używania bez problemu wystarczy.
Znam też ze dwie firmy co tego używają zawodowo, większość nawet przeżywa gwarancje :)
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Odkopię trochę temat.

Poszukuję wiertarko-wkrętarki tyle, że z zasilaniem sieciowym. Potrzebuję jej do raczej lekkich robót, głównie w drewnie, czasem tylko małe otwory w metalu np do celów latarkowych lub w ścianie na jakieś drobne kołki. Szukam modelu z dwoma biegami żeby dało się tym jakoś wiercić. Budżet to ok 200zł.

Obecnie najbardziej podoba mi się model Graphite 58G792 . Zbiera dobre opinie, jeśli chodzi o trwałość narzędzi tej firmy też raczej słyszałem pozytywne słowa. Jedyne co mnie niepokoi to dość mała moc (250W). Myślicie, że to będzie problemem?

Z innych zastanawiam się trochę nad Skil 6224 . Opinie w porządku ale nie wiem czy warto dopłacać.

Też jeszcze spotkałem się z Vander VWE740 lub Vander VWE735 . Ale nie znalazłem o nich zbyt dużo informacji.

Macie może jakieś doświadczenie w tym temacie?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. :smile:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jeżeli nie chcesz używać wiertarki do szlifowania (co odradzam), czy mieszania, to ta mala moc dzieki dwóm biegom powinna spokojnie starczyć. Wiercenia dużych mocy nie potrzebują,chyba ze duże średnicę otwornicami, ale i to na niskim biegu nie powinno robic problemu.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ptja

Post autor: ptja »

Ja mam zamiar wyprowadzić przewód zasilania z wkrętarki, w której padł pakiet. I tak się marnuje.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

ptja pisze:Ja mam zamiar wyprowadzić przewód zasilania z wkrętarki, w której padł pakiet. I tak się marnuje.
Zrobiłem tak ze słabą wkrętarką 12V, podłączyłem do zasilacza komputerowego, ale i tak co chwilę wiercenia włączało się zabezpieczenie zasilacza. Lepiej odbudować pakiet np na aku li-ion. No chyba żeby podłączyć do mocnego prostownika aku samochodowego, ale musi dawać co najmniej 10A
pozdrav
ww296

Post autor: ww296 »

trzeba by mieć porządny zasilacz - zwykle więcej warty niż sama wkrętarka - ewentualnie posiłkować się aku samochodowym - jak mamy garaż z samochodem i warsztatem. Ale to i tak nie jest dobre rozwiązanie - najtańsza wkrętarka na starych laptopowych 18650 - i tak się komutator i szczotki przegrzewają przy całkiem delikatnej pracy, o ciągłej nie ma o czym mówić chociaż energii jest pod dostatkiem.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Niegłupi zasilacz to ten od xboxa 14A 12V, powinien dać radę, ale oczywiście wkrętarka będzie chciała więcej przy ciężkiej pracy i będzie się wyłączał. Zasilacze mocniejsze to już spore koszta. O ile wkrętarka na 12V oczywiście. Do tego grube niewygodne przewody, czym dłuższe tym grubsze. Pomysł w sumie kiepski, lepiej i taniej będzie zregenerować ten aku na ogniwach ze sklepiku. Chyba że to jakieś ni-cd to w sumie nie wiem czy warto.
ODPOWIEDZ