informacja na temat ogniw 18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
waldek.leg

informacja na temat ogniw 18650

Post autor: waldek.leg »

Koledzy, szukam informacji na temat zakupu akumulatorów 18650 niezabezpieczonych, potrzebuje osiem sztuk takich z blaszkami umożliwiającymi przylutowanie do nich czegoś (w moim przypadku drugiego aku. i dalej z sekcjami) ... Postanowiłem zregenerować akumulator w laptopie, występują tam cztery sekcje po dwie sztuki połączonych równolegle ogniw 18650.

W zasadzie to można przylutować bezpośrednio do akumulatora ale czy to nie wpłynie negatywnie na jego pracę ? Jakie ogniwa byście polecili producent ogniw nieznany żadnych oznaczeń, pojemność tez nieznana. Cały akumulator wedle tego co napisali ma 14,4V 3800 mAh.

Sorki ze na tym forum pisze ale tu tez się dożo pracuje a takimi ogniwami wiec na pewno ktoś coś mądrego podpowie i problemu nie będzie... dziękuje !
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

osiem sztuk i taka marna pojemność ? to pewnie dosyć stary laptop, na ogniwo wychodzi mi 1900 mA, a już od dobrych 5 - 6 lat najmniejsze co wkładają to 2200 :).
Ja bym kupił całą baterię do compala 9 cell. Ja taką niedawno kupiłem za 129 zł nową, wychodzi około 15 zł za ogniwo. Moja bateria nawet ma wyższą pojemność niż zadeklarowana przez producenta (asustek).
Możesz kupić na allegro z demobilu, ale tutaj to bywa bardzo różnie z pojemnością.
Ewentualnie poluj na używane baterie od innych laptopów, czasami w idealnym stanie można trafić za grosze - jak śledziłem aukcje to często baterie z asusów w licytacji schodziły za około 30-40 zł za 6 cell.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W nieznanym stanie tutaj http://www.allegro.pl/item640967521_ogn ... aptop.html

Z blaszkami tutaj http://www.allegro.pl/item647168478_ogn ... ii_hp.html

Mozesz takze kupic na allegro caly akumulator za 1 zl + przesylka z jakiegos innego laptopa bo w wiekszosci i tak sa ogniwa 18650. Przewaznie jedno badz dwa ogniwa sa padniete a reszta w dobrym stanie.

[ Dodano: Nie Maj 31, 2009 4:07 pm ]
igi, 30-40 zl za 6 cel to strasznie drogo. Zobacz w galerii moja kolekcje akumulatorow, wszystkie z laptopow asusa. Najdrozej zaplacilem 10 zl + przesylka za akumulator z 8 aku.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Z regeneracją akumulatorów w laptopie to nie taka prosta sprawa, jest tam sterownik, który monitoruje stan ogniw i zapisuje w pamięci, jeśli po wymianie ogniw, nie ma zmiany w pamięci o stanie ogniw, ładowanie będzie tylko do pojemności starych ogniw. Proponuję zapoznać się z wątkiem na elektrodzie. Tutaj jest potężny wątek w tym temacie.
Awatar użytkownika
Fluxor

Oprocz nowych ogniw musisz sie zaopatrzyc w programator i czysty EPROM. Wymienisz ogniwa, wgrasz czysty wsad i podmienisz EPROMa, powinno wtedy wszystko smigac jak nowka.
Awatar użytkownika
waldek.leg

igi pisze:osiem sztuk i taka marna pojemność ? to pewnie dosyć stary laptop, na ogniwo wychodzi mi 1900 mA, a już od dobrych 5 - 6 lat najmniejsze co wkładają to 2200 :)
Lapek to Fujitsu-Siemens i fakt najnowszy nie jest możne 5 lat ma, generalnie ma normalnego rs232 i lpt a używam go do pracy i doskonale się sprawdza wiec póki co jeszcze ze mną zostanie, a ze denerwuje mnie zabieranie za każdym razem zasilacza do samochodu wiec bateria dostanie drugie życie ...

moje wyglądają identycznie jak te z tej aukcji nie wiem co dokładnie je zrobiło ...

Rozmontowałem cały akumulator narazie naładuje każda cele oddzielnie zobaczymy co to zmieni. Patrząc na elektronikę w aku nie widać tam żadnego eeproma ani nic co by przypominało jakąś pamięć wiec możne jej nie być ....
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
igi

Z tym epromem to nie do końca tak jak mówicie.
Zależy wszystko od producenta baterii,ale ja się jeszcze nie spotkałem z taką która nie dostosowywała by zaprogramowanej pojemnosci do realnej pojemności ogniw.
Przykładem jest choćby moja bateria 9 cell, która sobie zaprogramowała po pierwszym ładowaniu wyższą pojemność niż zadeklarowana przez producenta, czy moje baterie z starego lapa, które po kilu rozładowaniach do zera z 10 % zużycia wskoczyły na 3 % :).
Awatar użytkownika
Fluxor

igi, pewnie mialy jakis efekt pamieciowy skoro zregenerowaly sie same
Awatar użytkownika
igi

To na pewno, bardziej chodzi mi o to że się elektronika dostosowała, a nie ładowała je do ich najgorszej zapamiętanej pojemności, więc i w tym przypadku jest szansa, że po podmianie ogniw na nowe elektronika sama dostosuje się do nowej pojemności.
SzymonHK

igi, do informacji o rzeczywistej pojemności to może elektronika się dostosuje, ale liczone sa jeszcze cykle ładowania i zaprogramowana żywotność. Jak liczniki ją przekroczą to stan ogniw nie jest już istotny. Temat jest trudny, w Toshibie udało mi się kilka razy zregenerować baterię, a w HP i FSC niestety nie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

.....chyba więcej niż na elce u nas się nie dowiesz-poczytaj ten mega wątek. Co producent to inna elektronika, z tym jest naprawdę różnie. Nie spotkałem jeszcze akkusa bez elektroniki która by go pilnowała-pokaż foty pliz. Niektóre firmy umożliwiają rekalibrację elektroniki, za pomocą odpowiedniego programu lub też nawet w biosie.....
Awatar użytkownika
igi

Zdaję sobie z tego sprawę - czytałem na ten temat kiedyś na Elektrodzie, jednak ja bym od razu nie zakładał czarnego scenariusza :). Sam jak się zabierałem za regenerowanie mojej baterii już miałem naszykowanego willema i zresetowany rom, ale na szczęście okazało się to niepotrzebne :)
SzymonHK

Nie zakładam niepowodzenia, ale jeśli ktoś robi to pierwszy raz, może być zaskoczony wynikiem, dlatego lepiej wiedzieć co się może zdarzyć. Ja kiedyś też "zregenerowałem" baterię, i słabo działała, dopiero potem znalazłem odpowiednią wiedzę.
Awatar użytkownika
waldek.leg

Calineczka pisze:pokaż foty pliz.
laptop to : Fujitsu-Siemens C1110

fotki wedle życzenia, sorki za jakość robione telefonem ale wsio widać ...

Obrazek

Obrazek
z pozdrowieniami Waldek,
SzymonHK

W FSC miałem kilka niepowodzeń, niestety czasem używają nietypowych kontrolerów, nawet nie chciały gadać po I2C. Jeszcze raz kieruję raczej na elektrodę, tam prędzej znajdziesz pomoc.
ODPOWIEDZ