poskromić XP-E

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

no to nie wiem-ale sceptyk ze mnie :D , a po co piłować krążek , skoro można dać w to miejsce cienką folię i masz efekt podobny ? te czarne krążki se gdzieś leżą u mnie, hehe- w szafce chyba
DNF

Post autor: DNF »

Igi, cos Ci sie nie pochranilo przypadkiem? :wink:
Napewno dales XR-E czy XP-E mialo byc ?:)
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

XR-E :) nic się nie pomyliło. Właśnie ta moja C2 mocno czadu daje i mnie nie dziwią te wyniki w sumie, skupienie też ma dobre, zasięg spokojnie 150 metrów.
Pomierzyłem przed chwilą moje dwa pozostałe światełka - romek z sku 7880, r2 z DX i świeżym eneloopem ma około 7700 lux, ale pomiar z pominięciem włącznika. Z włącznikiem już niestety około 4800 lux. Wynik wydaje się wiarygodny - calineczka z selektowaną q5 wyciągał 7600, a mój 7880 z świeżego eneloopa w diodę puszcza wg mojego miernika 1.1 A

Moduł 25 mm z q5 już niestety słabiej 6000 lux z pominięciem włącznika, i mimo powlekanej szybki, z włącznikiem już bieda - 3600 luxów :/.

W c2 z włącznikiem czy bez wyniki takie same, - włącznik dobierałem miernikiem z pośród 10 :).
DNF

Post autor: DNF »

No igi...a tu dzial z XP-E :P
Awatar użytkownika
igi

Wiem wiem, nawiązałem do wyników kolegi pawelsza z poprzedniej strony na xp-e i xr-e w body c2 bo mnie trochę zdziwiły :).

Co do xp-e to mam zamiar obsadzić r2 w module 25mm, jak to zrobię to nie omieszkam podzielić się wynikami.
Awatar użytkownika
pawelsz

xp-e daje lepsze wyniki w C2 niż xr-e, ale i tak nie ma dobrej optyki do tej diody jeszcze, albo nie znamy jej jeszcze- na razie ciągle testy jak się zachowa to mini cuś w rożnych latarach, na pewno ma zalety i potencjał a luxy/1m to ino porównanie- bardzo często szacunkowe i to dla kogoś , kto wymienia bajerki w światełku- ciężko skalibrować porównywalnie mierniki a i luxy mnie już mniej kręca, wolę patrzeć jak świeci :)
Awatar użytkownika
igi

Ok zwracam honor :)
Mój metr był zmierzony tak na oko ;) i okazało się że jest to około 85-90 cm a nie metr co bardzo zafałszowało wyniki w przypadku c2. Po odmierzeniu faktycznego metra z 14 k luxów zrobiło się jakieś 8800 :).
Przy okazji próbowałem upchnąć xp-e w moduł jednak w żaden sposób nie udało mi się uzyskać lepszego skupienia niż na xr-e - diodę wklejałem bez podkładki, z podkładką, skręcałem mocniej, słabiej, a mimo to skupienie było bardzo złe. Jedyne co to XP-E miało lepszy rozkład światła od XR-E

Bawiąc się luxometrem sprawdziłem od razu ile ma mój Mactronic Outdoor Pro HLS-K2SL
Na świeżych eneloopach 3000 luxów, na takich lekko rozładowanych 2100, na świeżych alkaikach też około 2100, więc dementuję definitywnie plotkę jako by ten mactronic działał gorzej na akkusach.

No i dwa ostatnie wnioski - miałem pod ręką też moduł na gładkim refie - nie używałem go z powodu brzydkiego rozkładu światła, jednak na luxometrze okazało się że daje sporo więcej luxów od OP :) - Na 7880, q5, refie smo i eneloopie mam teraz 6200 luxów z metra, na refie OP miałem około 4500 - 5000 luxów, romek rc-g2 ma 6000 luxów z metra na swoim refie. Wszystkie pomiary z pominięciem włącznika.

No i ostatni wniosek - przy zasilaniu z AA, najwięcej luxów zabiera nam nie szybka, nie reflektor, a głupi włącznik :/. Teraz siedzę i główkuję jak się go pozbyć, albo jak go usprawnić :]
Awatar użytkownika
pawelsz

i mamy jasność :)
ODPOWIEDZ