Jaka lutownica

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

sunkist, dla Ciebie przydatny będzie ten film > https://youtu.be/0GdV7XBae74?t=1078 ale od początku (no, chyba, że nie chcesz widzieć, jak jest zbudowana), bo podlinkowałeś tą stację.

Manekinen, mniej więcej od tego momentu widać różnice pomiędzy dobrym i słabym produktem i dlaczego muszę ustawić tak wysoką temperaturę, żeby było możliwe w miarę szybkie lutowanie ale widać też, że ustawiając ~400 stopni po chwili od odłożenia kolby będzie znów blisko 400 stopni a to nie jest raczej dobre ani dla grotu ani dla cyny pozostałej na grocie (choć osobiście nie przenoszę jej na grocie). Twoje rady przyniosły skutek ale po dłuższej chwili mam jednak wrażenie, że jest tak czy siak właśnie słabe przenoszenie ciepła i niska pojemność termiczna grotu i dlatego myślę o przeróbce stacji na groty Goot'a albo chińskie T12, które to mają zintegrowaną grzałkę i czujnik. Obawiam się tylko, że PT 968 ma za słabe trafo, bo oryginalna grzałka bierze max 28W a samo trafo nie wygląda na 50W. Wydobyłem też z szafki starą kolbę z regulacją temperatury (nie mocy), podpinaną bezpośrednio do sieci, z masywnym grotem ale cienkim końcem i lutowanie nim wygląda jednak dużo lepiej.
sunkist

Post autor: sunkist »

Manekinen pisze:
sunkist pisze:4.klik
Dokładnie taką mam, 936D, i na prawdę nie mogę na nią narzekać. Może mi się po prostu trafiła sprawniejsza sztuka, no nie wiem. Miałem wcześniej 936 analogową i tam grzałka była ceramiczna, a w tych cyfrowych jest stalowa, choć nie wiem która lepsza. Obojętnie która z tych lutownic będzie ok, chociaż jak weźmiesz cyfrową to wiedz że one nie pokazują faktycznej temperatury na grzałce podczas dogrzewania, tylko tą nastawioną. Jak masz multimetr z termoparą to będziesz sobie mógł skalibrować wskazania, i wtedy to już będzie wygodnie pracować bo z analogową to jednak jest kłopot z nastawieniem i zawsze są wątpliwości ile tak na prawdę jest ma grocie. Tylko dokup sobie do tego większy grot.
poczytałem trochę w internecie i chyba właśnie ta kupię, bo już za długo się zastanawiam ,powiedz mi jakie groty mam dokupić, bo zakładam ze ten co jest z kolbą będzie najmniej potrzebny.
ElSor pisze:sunkist, większość tych lutownic kupisz taniej od tych samych sprzedawców taniej na ich stronach/sklepach. I tak, jak tisher napisał one są dobre do przeróbki, bo fabrycznie nie działają, jak byśmy oczekiwali. Oczywiście da się nimi coś zrobić ale można jeszcze więcej zepsuć i stracić niepotrzebnie dużo czasu.
tak,wiem lecz ten portal na a... też go nie lubię:-) służy jako wyszukiwarka,choć powiem Ci też byłem tej myśli sprawdziłem na szybko kilka pozycji i wyszło że cena ta sama,lecz mniejsza o to.

Dzięki za linka, za dużo się nie dowiedziałem bo niestety nie znam języka ale obrazki też dużo mówią :-)

trochę mnie zmartwiłeś tym,trzeba je przerabiać aby nic nie popsuć.Możesz to jakoś rozwinąć ??
ElSor pisze: I tak, jak tisher napisał one są dobre do przeróbki, bo fabrycznie nie działają, jak byśmy oczekiwali. Oczywiście da się nimi coś zrobić ale można jeszcze więcej zepsuć i stracić niepotrzebnie dużo czasu.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

http://ebike.nexun.pl/przerobka-stacji-lutowniczej/
Jak widzisz grot jest droższy od takiej stacji ale przynajmniej po przeróbce będzie wiadomo, że jeśli czegoś nie można to nie z winy sprzętu a naszej :razz:
tisher

Post autor: tisher »

Nie przerabia się samej stacji tylko uchwyt za 20zł, to jest właśnie najlepsze :)
No i nie można przenosić potem przerobionego uchwytu między różnymi stacjami bo one mają różne czujniki temp.
Groty czasem są na wyprzedażach na ebay/ali po 8-12$, po tyle je czasem kupuje.
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 14:21 przez tisher, łącznie zmieniany 2 razy.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

ElSor, Odparowywanie topnika z cyny się nie przejmuj bo za każdym razem i tak wycierasz grot w gąbkę. Ale temperatura 400-420 to niezłe przegięcie. Albo w rzeczywistości jest tam ze 100 mniej albo kontakt grzałki z grotem jest praktycznie mizerny - może da się to jakoś poprawić.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Kontakt jest mizerny, lekko udało mi się to poprawić ale i tak brakuje dużo do tego, co by można uzyskać. Topnik wiadomo, że odparuje ale po szybkości utleniania się cyny widać, że nie jest to dobre działanie.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Lutując z ustawioną dużo wyższą temperaturą (zakładając, że temperatura taka jest rzeczywiście na grzałce), możemy przegrzać drobne lutowane elementy, bo o ile duży element pochłonie nadmiar ciepła ochładzając grot, to mały element nie ma takiej możliwości i nagrzeje się do dużo wyższej temperatury (co może doprowadzić do jego uszkodzenia).
Z drugiej strony, jeszcze większy element będzie mógł schłodzi grot jeszcze bardziej i lutowanie będzie wymagało więcej czasu (co również może się przyczyni do uszkodzenia lutowanego elementu).
Jeśli grzałka daje radę, ale winne jest połączenie pomiędzy grzałką a grotem, to można domowym sposobem nieco to poprawić. Jeśli różnica wymiarów jest niewielka, stosujemy pastę termoprzewodzącą wysokotemperaturową (od biedy może być gęsta pasta do tłumików), jeśli różnica rozmiarów jest spora, to wypełniamy np miedzą (blacha do owinięcia grzałki i drut miedziany do wypełnienia za długiego otworu w grocie) i uzupełniamy pastą jak wyżej.
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 13:18 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
sunkist

ElSor pisze:http://ebike.nexun.pl/przerobka-stacji-lutowniczej/
Jak widzisz grot jest droższy od takiej stacji ale przynajmniej po przeróbce będzie wiadomo, że jeśli czegoś nie można to nie z winy sprzętu a naszej :razz:
link nie działa
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

sunkist, cos musi być u Ciebie, bo po kliknięciu wszystko jest ok. Najwyżej znajdź przez google ten artykuł.
sunkist

ElSor pisze:sunkist, cos musi być u Ciebie, bo po kliknięciu wszystko jest ok. Najwyżej znajdź przez google ten artykuł.
wykopałem z archiwum,ale teraz już działa,czytam i oglądam :-)
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Bardzo dobra lutownica w niezłej promocji
http://allegro.pl/stacja-lutownicza-ana ... 13033.html
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 16:27 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Porządną lutownicę da się kupić w niższej cenie.
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 16:36 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
sunkist

endrju1 pisze:Porządną lutownicę da się kupić w niższej cenie.
to było do mnie ?? czy do oferty którą podał Jacekkg
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

endrju1 pisze:Porządną lutownicę da się kupić w niższej cenie.
Pewnie że czasem są dostępne używki znanych i cenionych producentów na portalach aukcyjnych ale tu chodziło o pokazanie że czasami trafia się nowa renomowanej firmy w dobrej cenie.
Przecież ktoś kto robi latarki, używa mierników z dokładnością 0,1% i dopieszcza swoje produkty tak żeby świeciły idealnie nie kupi chińskiej lutownicy :)
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 17:44 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
sunkist

Jacekkg, ja nie robię latarek ,potrzebuje lutownicę aby wziąć się za naprawęMojej wysłużonej czołówki,a że padła moja stara lutownica to muszę kupić nową ,bo przydaje się od czasu do czasu.
ODPOWIEDZ