Światła DRL plus kierunkowskazy.

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Bambek1

Światła DRL plus kierunkowskazy.

Post autor: Bambek1 »

Witam Wszystkich na forum po raz pierwszy.
Szanowni Państwo potrzebuję pomocy w skonstruowaniu czegoś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=H4mlmLbHQis
Rozwiązanie to jest przypuszczam zrobione ze światłowodu jednolicie świecącego bokiem.
Nie jest to raczej taki zestaw
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-led-e ... 08386.html
gdyż nie widać nic w lampie.
Co to rozwiązanie, jakie są potrzebne elementy do wykonania takiego bajeru?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Tak naprawdę nie wiadomo z czego to jest zrobione - mogą to być światłowody jak pisałeś lub całkowicie inne rozwiązanie. Równie dobrze może to być pasek który pokazałeś - film nie jest najwyższej jakości i ciężko jest to ocenić a i same aparaty lubią oszukiwać.

Sam pokazany pasek do tego się nie nadaje, to taki pic na wodę po parę dolarów w Chinach.

Sama konstrukcja to również też tak nie do końca pod względem prawnym - podwójne przednie kierunkowskazy są niedozwolone, brak homologacji na dzienne. Do tego, może się okazać, że całość wygląda dobrze na filmie a za dnia jest kompletnie niewidoczna.

Jak dla mnie, wygląda to tak - w miejscu styku klosza z obudową, wstawione są ledy, całość sklejona i to tyle.
ILPT
Awatar użytkownika
robak1989

Post autor: robak1989 »

Moim zdaniem przy DRL jest oddzielna linia pomarańczowych diod, które zapalają się szybciej i gasną od żarówki kierunkowskazu. Lepiej byłoby i ją wymienić na LED-a, bo razem wygląda to średnio. Kwestie prawne - jak przedmówca.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Widziałem na żywo coś takiego (nie wiem czy identyczne, czy dokładnie to), jest to zrobione z 2 pasków led (pomarańczowego i białego) i modułu który gasi białe diody kiedy działa kierunek lub światła mijania, zamontowane jest to zamiast listwy pod lampą w skodzie, efekt jest o tyle ciekawy, że może przyciągnąć nie mniej ciekawych stróżów prawa (brak homologacji to zabrany dowód, a w najlepszym wyjściu szybkie odłączenie i mandacik, w najgorszym w razie stłuczki może nie być wypłacone odszkodowanie, lub nakaz zwrotu wypłaconego poszkodowanemu odszkodowania).
Bambek1

Post autor: Bambek1 »

Skutecznie mnie chyba wyleczyliście Szanowni Koledzy. Mówię serio, nie uśmiecha mi się na drodze z policjantem wozić bo i tak będę na straconej pozycji.
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Oj od razu na straconej, po prostu zabierze ci papiery
Ostatnio zmieniony niedziela 03 sty 2016, 10:30 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ