Czołówka do biegania na prezent do 200-230 PLN

Oświetlenie montowane na głowie
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

3run pisze:
Sparki nie mają zabezpieczenia przed rozładowaniem ogniw (ani sygnalizacji)
Jako że Sparki nie mają zabezpieczenia przed rozładowaniem ogniwa, to rozumiem że użycie ogniwa protected rozwiązuje sprawę?
w sumie tak, tu 2 sztuki z kodem BLF $10.56
https://www.fasttech.com/p/1141104

choć wiele z fajnych sparków jest na AA i na AAA i wtedy też problemu nie ma raczej
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

3run pisze:Jako że Sparki nie mają zabezpieczenia przed rozładowaniem ogniwa, to rozumiem że użycie ogniwa protected rozwiązuje sprawę?
Jak dla mnie takie rozwiązanie nie do końca jest dobre, bo pomijając fakt wyciskania ostatnich soków z ogniw, co nie jest dobre dla ich żywotności, pozostaje ważniejsze dla naszego bezpieczeństwa - np idziemy ciemnym tunelem i nagle zastaje nas całkowita ciemność. Nie pomoże tutaj próba włączenia latarki w niższym trybie, bo ogniwo zostaje odcięte do czasu kontaktu z ładowarką.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

sunkist pisze:Petzl padł całkiem :-( czy ktoś by mógł mi pomóc ,w sensie gdzie kupić nową diodę ,ew sterownik ,jak sprawdzić ,jaka dioda jest potrzebna itd , lutownica nie jest mi obca ,na początek muszę tylko kupić Torx 6 :-)
Jedynie można kupić diodę, jak w oryginale ale jest to bardzo mało opłacalna opcja, bo diody te są drogie i oferują mało światła. Sterownika nie można kupić nigdzie nowego ale czasem można naprawić stary. Dużo lepszy jest pomysł z wstawieniem nowszej diody typu XM-L2 / XP-L dla uzyskania dużej ilości światła w przyjemnej barwie ew XP-G2 (jeśli ważny jest zasięg). Do tego soczewkę pod daną diodę, nieco redukcji, podkładek i latarka nie do poznania.... tylko, że wszystko trzeba wykonać jakoś samemu ... najlepiej na tokarce/frezarce/laserze, co przy ocecnych na rynku czołówkach jest nieopłacalne.
sunkist

Post autor: sunkist »

ElSor, Dziękuje za odpowiedź, czołówka była modowana przez Dominika, udzielał się kiedyś tutaj, na jakąś mocniejszą diodę, rozebrałem czołówkę, lecz ja się nie znam, nie wiem jaka dioda była a jaka jest, ew mogę zdjęcia zrobić, nie podoba mi się kabel doprowadzający zasilanie do diody, jak nim ruszyłem to dioda przez chwilę świeciła,lecz aby się upewnić potrzebuję nowej lutownicy.
Lampek

Post autor: Lampek »

sunkist pisze: nie podoba mi się kabel doprowadzający zasilanie do diody, jak nim ruszyłem to dioda przez chwilę świeciła.
Wiesz chyba że w tych Petzlach przewody dość często padają, może i u Ciebie tak jest, a lampka w porządku.
sunkist

Post autor: sunkist »

wiem, ale to nie o ten kabel chodzi, mam wersję z poprawionym kablem, założyłem nowy temat ze zdjęciami zerknij klik
ODPOWIEDZ