Tangsfire HD2010 mod na asferyka, XP-L HI
Tangsfire HD2010 mod na asferyka, XP-L HI
Historia podobna do tej http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14692 latarka miała reflektor o spapranej geometrii i za nic w świecie nie chciała ładnie skupiać leda.
Jako że zakup samego refa był/jest w zasadzie niemożliwy a do tego i tak nie ma gwarancji że przyjdzie ładny, postanowiłem przerobić ją na soczewkę asferyczną:
Outer diameter: 57 mm
inner diameter:54mm
Height: 23.2mm
epitaxial thickness: 3.2mm
optical transmittance:95- 99%
focal length: 35mm (for reference only)
Index of refraction:1.474
Zogniskowanie diody wymagało dotoczenia odpowiedniego plasterka z mosiądzu, tu pomogła mi tokareczka LD550 z resztą nie tylko tu.
Plasterek dociągnięty do piguły śrubką M3, a po między oczywiście dobra pasta termo.
Dioda na zdjęciu to skalpowana XP-G2 którą początkowo miałem w latarce, jednak zmieniłem ją teraz na XP-L HI z FT https://www.fasttech.com/products/3849701
Korzyści jakie widzę w XP-L, to mniejsze napięcie przewodzenia, czyli dłuższa stabilizacja.
Więcej światła i większy spot, przy XP-G2 był na prawdę mały i bezużyteczny na mniej niż 100m. Świeciło to jak laser. Fajna zabawka, ale latarka z przeznaczeniem pójścia w świat więc z praktyczności jest XP-L. Barwa tej diody zgadza się z opisem, ładne 3B, mogę polecić z czystym sumieniem. Odnośnie zgodności binu, nie wypowiem się, może jakieś porównanie zrobię z innymi posiadanymi ledami za jakiś czas.
Sterownik zasilający leda to nanjg 105d, 10x AMC7135, czyli 3,5A, standardowe tryby 3+5.
Mosiężny styk na sprężynce sterownika też zagościł, we włączniku mostek z plecionki, a sam włącznik "duży" omten, więc został.
Zmienił też się nieco wygląd, na tokarce zdjąłem anodyzację w 3 miejscach i gołe aluminium wypolerowałem. Bardzo podoba mi się ten motyw w latarkach, ładnie kontrastuje z czernią i wyróżnia latarkę.
Osiągi jakimi może się pochwalić w tej konfiguracji to 132klux mierzone i przeliczone z 4m.
Daje to wg standardu ANSI 726m, realnie zapewne będzie 450-500m, ale to okaże się w terenie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
michal1, prawdziwe szkło więc nie tak całkiem łatwo, ale jakiś ładny pokrowiec był by na miejscu.
vin324pl, przy 3A nie wiem, ale przy 4,3A ~3,65V na noctigonie
vin324pl, przy 3A nie wiem, ale przy 4,3A ~3,65V na noctigonie
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.