Lampka pod dynamo

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Dla diody nie liczy się napięcie (V) tylko prąd (A) jaki przez nią idzie. Gdy dioda XR-E będzie pobierać te przykładowe 610mA to napięcie na niej będzie się utrzymywać w granicy 3~4V.
ixjakub pisze:ok. 25V i prąd 610mA
Jeżeli występuje to razem to masz jakieś mocne dynamo (25V x 0,6A = 15W)
ixjakub

Post autor: ixjakub »

3W. Ale to bez obciążenia.
krudnik

Post autor: krudnik »

ixjakub pisze:Hej, a nie powinno coś być w układzie co ogranicza napięcie i prąd? Robiłem pomiary i dynamo (przez mostek) dostarcza napięcie ok. 25V i prąd 610mA.
Ale nie równocześnie.
Domyślam się, że właśnie zmierzyłeś te ograniczenia - raz woltomierz, raz amperomierz podłączony do wyjścia mostka (ewentualnie z kondensatorem). Jak będziesz miał podłączne coś, co pobiera prąd (np. LEDa) to co by nie robić prąd i tak nie przekroczy 610mA, typowy LED dużej mocy to wytrzyma
bez problemu.
Oczywiście kawałek radiatora już będzie potrzebny. Napięcie ustawi się odpowiednio do tego ile będzie wymagał LED.
ixjakub

Niepokoi mnie jeszcze to:
C1 should be mounted inside the headlight enclosure where it must be properly connected to the LED. Should the LED disconnect from the circuit, C1 charges to a rather high voltage (can be 100V when going fast). This could not only be dangerous to a person's health but upon reconnection to the LED, a dramatic peak current most likely decolors or destroys the LED.
Czy to, że kondensator będzie tuż przy samej diodzie ma jakieś znaczenie? Może jednak może ( :razz: ) być dalej od diody? :smile:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

może byc dalej od diody, o ile ZAPEWNISZ STAŁE POŁĄCZENIE między kondensatorem a ledem. Wystarczy jedna króciutka chwilka, gdy led odłączy się od kondensatora, kondensator naładuje się, zgromadzi duzy ładunek, podłączysz wtedy leda i...pyk-po ledzie.Dlatego sugerowane jest dołaczanie kondensatora przy ledzie, na stałe, zadnych złączek etc...
ixjakub

Ok, mam diodę. Może być taki radiator?
Obrazek
Jak do niego przyczepić diodę?
Piotrek K.

Gwintownik M3 i śrubki albo klej (np. ZALMAN itp. LINK Allegro )

PS. Mały jakiś ten radiator, ale podczas jazdy powinien chyba wystrarczyć.
ixjakub

Hm... A może pasta termoprzewodząca i poxiliną obkleić brzegi? :mrgreen:
Piotrek K.

ixjakub pisze:Hm... A może pasta termoprzewodząca i poxiliną obkleić brzegi?
albo pasta termoprzewodząca i klipsy do papieru :lol:
Obrazek
ixjakub

Hahaha, normalnie pękam ze śmiechu.
Piotrek K.

najlepiej dać na śrubki + oczywiście pasta termotrzewodząca
ixjakub

Hehe, działa. :grin: Ale jest jakieś zabezpieczenie przed za dużym prądem? Czy mogę bez obaw kręcić pedałami? :mrgreen: Bo za szybko pokręcę i...
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Spokojnie. Typowe dynamo da mniejszą moc maksymalną niż dopuszczalna moc diody, więc kręć śmiało.
ixjakub

Hejo!
Skończyłem wreszcie dzisiaj moje światełko... No nie wygląda to ładnie z zewnątrz (wręcz fatalnie :twisted: ), ale nieźle świeci. Cały "moduł" skleiłem po prostu Poxiliną, bo nie mogłem znaleźć takich profili z aluminium. I żałuję teraz, że nie wziąłem innej soczewki, bo ta oświetla wszystko dookoła (bardzo wszystko :razz: ), a nie świeci mocno do przodu.

Zdjęcia "modułu":
http://zapodaj.net/images/0a67bfd2395d.jpg
http://zapodaj.net/images/e10b92476434.jpg
http://zapodaj.net/images/82cb1d5fad1f.jpg
Wieczorkiem przejadę się i zrobię kilka fotek. :wink:

Dzięki wszystkim, którzy pomogli!
Piotrek K.

ixjakub pisze:No nie wygląda to ładnie z zewnątrz (wręcz fatalnie :twisted: ), ale nieźle świeci.
Lampka nie musi wyglądać musi świecić :wink:
ixjakub pisze:I żałuję teraz, że nie wziąłem innej soczewki, bo ta oświetla wszystko dookoła (bardzo wszystko :razz: ), a nie świeci mocno do przodu.
Tak jak pisałem wcześniej przy jednym kolimatorze trzeba wybrać kompromis międy zasięgiem a szerokością wiązki (najlepiej dołożyć później drugą diodę i do tego jakąś optykę na zasięg ewentualnie próbować z jeszcze z CRS-D albo jeszcze troszkę węższą czyli ROCKET-SS)

Ale przede wszystkim gratuluję ukończenia projektu.
ODPOWIEDZ