Zakupy w DX po raz xxx...

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
guest

Post autor: guest »

Właśnie rozmawiałem pod nr. Tel . 022 6943194 na temat cła.
Kwota wolna od cła przy zakupach jednostkowych na własne potrzeby jest w tej chwili równa 150 EUR do grudnia 2008 było 22 EUR. Więc uległa zwiększeniu. Rozważana lampka łapie się c0 do kwoty.
Poinformowano mnie również że takie zakupy nie są wolne od podatku nie zależnie od kwoty zakupów. I tu moje pytanie do szanownych forumowiczów :
1.jak to wygląda w praktyce.?
2.Czy płaciliście jakieś podatki i jeżeli tak to gdzie ?( na poczcie) .
Wiem ze paczki przechodzą przez centralny urząd celno-pocztowy .
3. Na podstawie czego taki urząd ocenia wartość cła i podatku?
4.Na podstawie listu przewozowego ?
może trzeba się dogadać z chińczykami niech wpisują 1 $:)
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Jesli chodzi o podwyższenie kwoty cła to miła informacja. Co do tego podatku to z tego co wiem zawsze robil sie problem gdy wlasnie chodzilo o clo to wtedy trzeba bylo zaplacic clo i dodatkowo vat. Ale przeciez oni nawet nie wiedza ile taka paczka jest warta bo na paczce z DX jest okreslany jako gift i co sie znajduje w paczce i nie ma nic o kwocie ile to jest warte.

I czesto paczki nie duze gabarytowo a znacznie przekraczajace pulap jaki kiedys byl ustawiony na clo czyli 22 Euro przechodzily bez problemu. Gorzej bylo gdy taka paczke Ci zatrzymali na granicy to wtedy radze zawsze podawac faktyczna kwote zakupu bo mozna miec niepotrzebnie spore problemy. I z tego co czytalem bo nigdy jeszcze nie mialem takiej sytuacji to zatrzymuja na granicy i dopiero po zaplacie cla i vatu wysylali paczke. Wiec jesli dobrze mysle to vat rowniez bedziesz musial placic na granicy jesli Ci zatrzymaja taka przesylke.

Ale najlepiej niech sie konkretniej wypowiedza osoby ktore mialy takie przypadki gdzie musieli zaplcic clo i vat bo nie chce Cie wprowadzac w blad.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Dostajesz zawiadomienie z UC z wezwaniem do przedstawienia faktury lub dokumentu określającego wartość paczki - wystarczy im kopia przelewu, screen z paypala, aukcje ebay. etc... Wysyłasz to na podany e-mail i dostajesz paczkę za pobraniem.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

Ja raz tak dostałem Urząd Pocztowo-Celny Poznań, trza było faksem wysłać, ja wysłałem wydruk z paypala.
Do tego czasu nasza paczka jest zakładnikiem .
Tylko później myśłalem za można było wysałc od tanszej latarki.
guest

Tak czy inaczej lampka wydaje się ciekawa za te pieniądze. A nawet bardzo ciekawa!!!
Od grudnia 2008 kwota wolna od cła wzrosła z 22 EUR do 150 EUR więc to światełko mieści się w tym przedziale cenowym. Nie wiem jak wygląda sprawa z podatkiem .Nie istnieje żadna kwota wolna od podatku więc rozumiem że mogą go naliczyć od wszystkiego przy takich zakupach.
I tu pytanie moje :
1.Na podstawie czego ? listu przewozowego i ceny na nim zwartej?
2.Czy są jakieś inne zasady naliczania podatku ( przecież nie otwierają każdej paczki).
3. Może zasugerować Chińczykom niech piszą wszędzie 1$.

Mam już konto na PayPalu i na DX. W DX nie ma danych adresowych albo czegoś nie wiem.
Czy DX wysyła na dane adresowe PayPal.?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

guest pisze:Tak czy inaczej lampka wydaje się ciekawa za te pieniądze. A nawet bardzo ciekawa!!!
Od grudnia 2008 kwota wolna od cła wzrosła z 22 EUR do 150 EUR więc to światełko mieści się w tym przedziale cenowym. Nie wiem jak wygląda sprawa z podatkiem .Nie istnieje żadna kwota wolna od podatku więc rozumiem że mogą go naliczyć od wszystkiego przy takich zakupach.
I tu pytanie moje :
1.Na podstawie czego ? listu przewozowego i ceny na nim zwartej?
2.Czy są jakieś inne zasady naliczania podatku ( przecież nie otwierają każdej paczki).
3. Może zasugerować Chińczykom niech piszą wszędzie 1$.

Mam już konto na PayPalu i na DX. W DX nie ma danych adresowych albo czegoś nie wiem.
Czy DX wysyła na dane adresowe PayPal.?
Ad 1. Na podstawie togo co im wyślesz jak zapytaja Cie ile to kosztowało... Bo w srodku nie znajdą faktury - gdyby byla, to byłoby na podstawie faktury.

Ad 3. Sugeruj jak chcesz, jak do tej pory piszą wszędzie "gift"

Ad ostatnie - na adres z PayPal'a, ale mozesz po zlozeniu zamowienia a przed rozpoczeciem pakowania zmienic edytujac szczegóły konkretnego zamówienia.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

pytałeś już o to tutaj,
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 53e9#21152
po co powielasz ? - dostałeś odpowiedzi
guest

Dzieki wszystkim za odpowiedz

co do tego niżej pytałem ponieważ ten post poniżej mi jakoś uciekła - domyślma się że ktośmu zmienił celowo dział ( nie zauważyłem tego)

pawelsz pisze:pytałeś już o to tutaj,
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 53e9#21152
po co powielasz ? - dostałeś odpowiedzi
ODPOWIEDZ