Napięciem. Rezystor ustala prąd (np. przy 12V są trzy diody i rezystor w każdej sekcji np. 5cm).piotrasta pisze:sorry za odkop ale czy taśma led może być zasilana zasilaczem stało-napięciowym czy musi być stało-prądowym?
Taśmy SMD 5060/2835/5630/5730/3014/5252 które wybrać
Już odkopane to ja dorzucę swoje 3 grosze.hitman047 pisze:Hejka!
Mam do Was pytanie/prośbę.
Chce zakupić taśmy ledowe nad blaty do kuchni, będą klejone od spodu szafek. Powiedzcie mi, czy macie jakieś sprawdzone które można kupić i gdzie? Mogą być przesyłką z Chin, nie spieszy mi się
Ważne dla mnie żeby miały kolor ciepły biały (ale nie bursztynowy ani żółty) oraz dosyć sporą moc (muszą skutecznie oświetlić miejsce "robocze" żonce )
Pozdrawiam serdecznie
Znalazłem coś takiego:
http://www.banggood.com/5M-WhiteWarm-Wh ... 22423.html
Będzie to się nadawało do tych celów?
W kuchni musi oświetlić w jednej części 220 cm blatów, w drugiej części 150 cm. Oba fragmenty zasilane będą osobnymi zasilaczami oczywiście.
Nie wiem jak ostatecznie działa Twoje rozwiązanie ale ja polecam do kuchni pod szafkę barwę białą neutralną 4000K i taśmy, które mają współczynnik Ra minimum 80 np.:
http://www.elproarte.pl/pl/tasmy-led-el ... -lm-m.html
mam taki pasek 60cm w płaskim profilu aluminiowym i daje tyle światła, że spokojnie oświetla 1m blatu roboczego, a barwa zachęca do pracy
Choć niektórych i tak może ciut razić, więc można pomyśleć o ściemniaczu, aby każdy sobie regulował strumień wedle uznania i potrzeb.
Przy Twoich długościach 14,4W odpada, bo 1m w/w paska 4000K daje 1200 lumenów, a wg mnie pasek 90cm już wypala oczy
Sam myślę teraz o listwie 7,2W:
http://www.elproarte.pl/pl/listwy-led-s ... -lm-m.html
która przy długości 1,1m da podobny strumień światła co 60cm pasek 14,4W ale wtedy, w teorii powinien być to strumień równomiernie rozłożony na całym odcinku 1,1m zamiast "punktowo" na 60cm, więc nie powinno nikogo razić i powinno być przyjemniejsze dla oka.
Jak będzie w praktyce to się okaże jak już to coś przyłożę do testów.
Ogólnie uważam, że przy paskach 1-2m nie warto oszczędzać, lecz warto zainwestować w lepszą jakość i ewentualną gwarancję w kraju, zamiast w Chinach.
Choć i tak dopóki nie kupimy i nie przyłożymy danego paska to trudno stwierdzić jaka barwa i jaka długość będzie dla Nas optymalna. Wszystko wychodzi w praktyce, więc trudno kupić tzw. 100% gotowca, bo trzeba testować i próbować, także układamy wtedy własne puzzle pod wymiar
Brzmi tak jak chcesz to widzieć, a każdy kupi też to co chce.
Piszę jako zadowolony użytkownik tych 4000K, bo te same ale 3000K 1140lm/m ze współczynnikiem Ra75 świecą dla mnie do d... i szkoda na nie kasy.
Nie wiem jak z trwałością tych ledów ale to będę mógł powiedzieć za pół roku, za rok, za kilka lat.
Jednak osobiście jeśli mam do wyboru typowego chińczyka za 20zł to wolę kupić lepszą taśmę za 2x wyższą cenę z nadzieją, że będzie to działać bez zarzutu i da światło odpowiedniej jakości.
Dla 1-2m różnica w cenie jest niewielka.
1200 lumenów to prawie jak 100W tradycyjna żarówka. Te ledy z paskiem 90cm nad blatem na wysokości 40-50 cm walą na prawdę mocno po oczach i mówię to z własnego doświadczenia. Na oko oceniłem, że dopiero pasek 60cm daje światło na akceptowalnym poziomie bez konieczności stosowania ściemniacza.
Albo Twoje taśmy miały mniej lumenów albo te osoby miały wadę wzroku
Dodatkowo już pasek 90cm 4000K 1200 lm/m leżąc na górze szafki potrafi oświetlić kuchnię ok. 17m2, a 2 paski (2x90cm) wydają się być już nieco zbyt ostre do dłuższego siedzenia.
Odbicie od sufitu fajnie rozprasza światło, także jest zdecydowanie lepiej niż z tradycyjnym kloszem i żarówką zwisającą z sufitu.
Jednak jak dla mnie 14.4W mimo wszystko są zbyt mocne i świecą zbyt punktowo, wyraźnie widać gdzie na szafce leży profil, dlatego myślę nad profilem o łącznej długości do 3m, aby rozproszyć światło i dać lepszy efekt wizualny.
Tym razem myślę o cieplejszej barwie 2700-3000K, aby była lepsza atmosfera przy siedzeniu w kuchni, bo do pracy ma być profil 4000K pod szafką.
Dostępne są nawet 2400K ale dylemat co wybrać, bo dopóki nie kupię i nie przymierzę to nie będę wiedział jak to będzie u mnie świecić, a nikt nie oferuje wypożyczalni taśm led
Generalnie temat LED wciągnął mnie na tyle, że pomału myślę nad stopniowym przejściem z tradycyjnych lamp na oświetlenie za pomocą taśm i listw LED ale temat jest bardziej skomplikowany i bardziej to przypomina lotto i chybił trafił niż w pełni świadomy wybór
Piszę jako zadowolony użytkownik tych 4000K, bo te same ale 3000K 1140lm/m ze współczynnikiem Ra75 świecą dla mnie do d... i szkoda na nie kasy.
Nie wiem jak z trwałością tych ledów ale to będę mógł powiedzieć za pół roku, za rok, za kilka lat.
Jednak osobiście jeśli mam do wyboru typowego chińczyka za 20zł to wolę kupić lepszą taśmę za 2x wyższą cenę z nadzieją, że będzie to działać bez zarzutu i da światło odpowiedniej jakości.
Dla 1-2m różnica w cenie jest niewielka.
1200 lumenów to prawie jak 100W tradycyjna żarówka. Te ledy z paskiem 90cm nad blatem na wysokości 40-50 cm walą na prawdę mocno po oczach i mówię to z własnego doświadczenia. Na oko oceniłem, że dopiero pasek 60cm daje światło na akceptowalnym poziomie bez konieczności stosowania ściemniacza.
Dodatkowo już pasek 90cm 4000K 1200 lm/m leżąc na górze szafki potrafi oświetlić kuchnię ok. 17m2, a 2 paski (2x90cm) wydają się być już nieco zbyt ostre do dłuższego siedzenia.
Odbicie od sufitu fajnie rozprasza światło, także jest zdecydowanie lepiej niż z tradycyjnym kloszem i żarówką zwisającą z sufitu.
Jednak jak dla mnie 14.4W mimo wszystko są zbyt mocne i świecą zbyt punktowo, wyraźnie widać gdzie na szafce leży profil, dlatego myślę nad profilem o łącznej długości do 3m, aby rozproszyć światło i dać lepszy efekt wizualny.
Tym razem myślę o cieplejszej barwie 2700-3000K, aby była lepsza atmosfera przy siedzeniu w kuchni, bo do pracy ma być profil 4000K pod szafką.
Dostępne są nawet 2400K ale dylemat co wybrać, bo dopóki nie kupię i nie przymierzę to nie będę wiedział jak to będzie u mnie świecić, a nikt nie oferuje wypożyczalni taśm led
Generalnie temat LED wciągnął mnie na tyle, że pomału myślę nad stopniowym przejściem z tradycyjnych lamp na oświetlenie za pomocą taśm i listw LED ale temat jest bardziej skomplikowany i bardziej to przypomina lotto i chybił trafił niż w pełni świadomy wybór
1200lm to nie jest specjalnie dużo. Ale, prawda, każdy inaczej odbiera światło. Ja mam w kuchni świetlówkę Philipsa T5 28W, która daje 2600lm (przy 1,1m długości). I wcale nie jest za jasno.1200 lumenów to prawie jak 100W tradycyjna żarówka. Te ledy z paskiem 90cm nad blatem na wysokości 40-50 cm walą na prawdę mocno po oczach i mówię to z własnego doświadczenia. Na oko oceniłem, że dopiero pasek 60cm daje światło na akceptowalnym poziomie bez konieczności stosowania ściemniacza.
Z barwą mieliśmy problem ponieważ lubię mieć dużo światła (a im więcej światła tym barwa zimniejsza winna być; w sieci można nawet znaleźć stosowny wykres), zamówiłem oprawę ze świetlówką 840. Dla mnie było super, żonie się nie podobało. Ja barwy 830 nie zdzierżę, więc stanęło na tym, że mamy teraz świetlówkę Philipsa o barwie 835. W hurtowni się dziwili, ale sprowadzili ją dla mnie (mam wielki szacunek dla nich, pozostałe 4 sztuki pewnie im ciągle zalegają w magazynie )
Dlaczego Lotto? Jak kierujesz się realnymi parametrami źródeł światła, to dokładnie wiesz, co otrzymasz.Generalnie temat LED wciągnął mnie na tyle, że pomału myślę nad stopniowym przejściem z tradycyjnych lamp na oświetlenie za pomocą taśm i listw LED ale temat jest bardziej skomplikowany i bardziej to przypomina lotto i chybił trafił niż w pełni świadomy wybór
Nie powinieneś dogmatycznie podchodzić do sprawy oświetlenia. LEDy, świetlówki (liniowe i kompaktowe), metalohalogenki, halogeny - uzupełniają się wzajemnie (u mnie działają wszystkie te źródła światła, a najbardziej lubię światło z MH o barwie 942). Temat należy dogłębnie przemyśleć, choć rzeczywiście przyszłość należy do LEDów. W nowej kuchni, do oświetlenia blatu roboczego, zastosuję już LEDy. Ale nie dlatego że dadzą więcej światła (bo nie dadzą), czy są wydajniejsze od dotychczasowego rozwiązania (nie są), tylko z tego względu że łatwiej je ukryć.
Czy nie są wydajniejsze? Wszystko zależy od rodzaju jaki zastosujesz. Przecież istnieją modele taśm, których moc spokojnie gwarantuje/zastępuje światło klasyczne stosowane do oświetlenia blatów. Dalej, wybierasz tasmy bo łatwiej je ukryć? Myślałem, że taśmy są stosowane głównie ze względu na a) łatwy montaż b) większe możliwości aranżacyjne.Nie powinieneś dogmatycznie podchodzić do sprawy oświetlenia. LEDy, świetlówki (liniowe i kompaktowe), metalohalogenki, halogeny - uzupełniają się wzajemnie (u mnie działają wszystkie te źródła światła, a najbardziej lubię światło z MH o barwie 942). Temat należy dogłębnie przemyśleć, choć rzeczywiście przyszłość należy do LEDów. W nowej kuchni, do oświetlenia blatu roboczego, zastosuję już LEDy. Ale nie dlatego że dadzą więcej światła (bo nie dadzą), czy są wydajniejsze od dotychczasowego rozwiązania (nie są), tylko z tego względu że łatwiej je ukryć.
Led Lenser
Co do elproarte i ich taśm - mają taśmy tanie na 12V w rolkach ale tych nie polecam - jestem w stanie znaleźć podobne za połowę ceny, ale przy zdecydowanie większych i to czasem bardzo wymaganiach są w stanie zaproponować coś naprawdę z górnej półki za sensowne pieniądze np. takie coś:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 6c3201.jpg
i nie jest to jedyny obiekt bo w styczniu będzie drugi a podobnych tyle, że w innych miejscach i częściej prywatnych jest b. wiele często dziwnych rozwiązań.
Dla "kowalskiego" natomiast hitem kwartału jest
http://www.elproarte.pl/pl/tasmy-led-el ... -4w-m.html przy czymtaka moc to już w profile musi iść.
Ogólnie z doświadczenia 6 lat pracy z nimi mogę powiedzieć że sa w stanie przyciąć, wyciąc i skonstruowac b. dziwne rzeczy a przy kilku może nastu metrach nie boli, co innego inwestycje i gwarancje - tutaj nie ma zmiłuj się albo coś 5 letnia gwarancja z mega ceną albo coś z 3 letnią ale 1/3 ceny ...
i nie jest to jedyny obiekt bo w styczniu będzie drugi a podobnych tyle, że w innych miejscach i częściej prywatnych jest b. wiele często dziwnych rozwiązań.
Dla "kowalskiego" natomiast hitem kwartału jest
http://www.elproarte.pl/pl/tasmy-led-el ... -4w-m.html przy czymtaka moc to już w profile musi iść.
Ogólnie z doświadczenia 6 lat pracy z nimi mogę powiedzieć że sa w stanie przyciąć, wyciąc i skonstruowac b. dziwne rzeczy a przy kilku może nastu metrach nie boli, co innego inwestycje i gwarancje - tutaj nie ma zmiłuj się albo coś 5 letnia gwarancja z mega ceną albo coś z 3 letnią ale 1/3 ceny ...
Wydaje mi się, że mam raczej zdrowe oczy i nikt z domowników nie był w stanie zaakceptować na dłużej 90cm pasek taśmy 14.4W/m, 1200lm/m 4000K. Po prostu raziło i męczyło wzrok na dłuższą metę, dlatego nawet nie próbowałem dawać drugiego paska, aby podwoić ilość lumenów.PawelPe pisze:1200lm to nie jest specjalnie dużo. Ale, prawda, każdy inaczej odbiera światło. Ja mam w kuchni świetlówkę Philipsa T5 28W, która daje 2600lm (przy 1,1m długości). I wcale nie jest za jasno.
Także nie wyobrażam sobie pod szafką źródła które daje prawdziwe 2600lm/1.1m.
Nie wiem co masz za świetlówkę ale należy pamiętać, że one wypalają się i te wersje budżetowe bardzo szybko tracą swoje parametry i potem świecą na 50% swoich fabrycznych możliwości, także może być tak, że obecnie zamiast 2600lm dla fabrycznie nowej świetlówki to masz realnie np. 1500lm.
Nie mam sprzętu do pomiarów ale bazuję na swoich empirycznych doznaniach i pozostaje mi wierzyć w dane sprzedawcy tej taśmy led i na tej podstawie jest to mój punkt odniesienia do dalszych wyborów.
1200lm to 1200lm bez względu na barwę, ewentualnie może być złudzenie optyczne w postrzeganiu danej barwy albo chodzi o fakt, że tej samej długości świetlówka cieplejsza będzie miała mniej lumenów niż analogiczna ale zimniejsza.Z barwą mieliśmy problem ponieważ lubię mieć dużo światła (a im więcej światła tym barwa zimniejsza winna być; w sieci można nawet znaleźć stosowny wykres), zamówiłem oprawę ze świetlówką 840. Dla mnie było super, żonie się nie podobało. Ja barwy 830 nie zdzierżę, więc stanęło na tym, że mamy teraz świetlówkę Philipsa o barwie 835. W hurtowni się dziwili, ale sprowadzili ją dla mnie (mam wielki szacunek dla nich, pozostałe 4 sztuki pewnie im ciągle zalegają w magazynie
Właśnie nie wiem co otrzymam, bo dopóki nie zobaczę danej tasmy led w akcji u siebie w domu to mogę snuć domysły. Już przerabiałem temat lamp led na E27, niby w teorii te same parametry ale na oko było widać różnice np. w barwie, dlatego w praktyce jedna lampa led pasowała do oprawy X, a druga do oprawy Y.Dlaczego Lotto? Jak kierujesz się realnymi parametrami źródeł światła, to dokładnie wiesz, co otrzymasz.
Z tego względu jest to lotto, bo wymaga sprawdzenia na żywo.
Nawet zwykła świetlówka bez przymiarki nie powie Tobie jak to będzie świecić, suche dane techniczne mówią tyle co nic i nie pomogą w zakupie dopasowanego do Ciebie źródła światła.
Dane te oczywiście dają jakiś punkt wyjścia ale nie dają 100% gwarancji, że kupujesz właściwe źródło.
To, że mając blat 1,1m i po zastosowaniu taśmy 60cm, która daje ok. 720 lm efekt jest zadowalający to nie mam gwarancji, że taśma o długości 1,1m dająca 745lm będzie świecić lepiej albo gorzej. Muszę to przyłożyć i sprawdzić w praktyce i samemu ocenić, który wariant będzie dla mnie lepszy i przyjemniejszy dla oka.
Poza tym inne wrażenia są przy oświetleniu blatu kuchennego, a inne przy oświetleniu ogólnym np. całej kuchni czy pokoju.
Trzeba by być projektantem, aby stwierdzić ile metrów taśmy potrzeba i o jakim strumieniu świetlnym oraz jakiej barwie, z iloma diodami na metr. Ja jako Kowalski nie mam jeszcze punktu odniesienia i wymaganej wiedzy, aby snuć tylko teoretyczne rozważania dlatego potrzebuję kilku próbek i sprawdzić je w praktyce.
jak już stwierdziłeś każdy inaczej postrzega światło i to co dla mnie jest nie do przyjęcia dla innych może być super i odwrotnie. Dlatego jest to temat rzeka.Nie powinieneś dogmatycznie podchodzić do sprawy oświetlenia. LEDy, świetlówki (liniowe i kompaktowe), metalohalogenki, halogeny - uzupełniają się wzajemnie (u mnie działają wszystkie te źródła światła, a najbardziej lubię światło z MH o barwie 942). Temat należy dogłębnie przemyśleć, choć rzeczywiście przyszłość należy do LEDów. W nowej kuchni, do oświetlenia blatu roboczego, zastosuję już LEDy. Ale nie dlatego że dadzą więcej światła (bo nie dadzą), czy są wydajniejsze od dotychczasowego rozwiązania (nie są), tylko z tego względu że łatwiej je ukryć.
Osobiście nie widzę zastosowania dla świetlówek w kuchni ani w pokoju, bo generalnie mam uraz do źródeł światła z oparami rtęci, zwłaszcza w pomieszczeniach mieszkalnych. Ewentualnie mogą być w garażu jeśli ktoś go posiada. Halogen ze względu na pobór mocy i raczej wysoką temperaturę pracy odpada. Metahalogenów nie znam, nie wiem czy miałem to kiedyś w ręku, więc nie komentuję.
Cała lampa o długości ok. 80cm ze świetlówką T5 o długości ok. 52cm 6500K ponoć wg danych katalogowych daje 780lm tylko po dłuższym użytkowaniu świeciło to już jak świeczka z dziwną barwą, ale nie mam porównania z fabrycznie nową świetlówką. Świetlówka pobierała z gniazdka ok. 23W, a taśma LED 60cm 14.4W/m, 1200lm/m w teorii daje ok. 720lm ale wizualnie daje dużo więcej światła, barwa jest przyjemna dla oka, a pobiera z gniazdka ok. 11W, więc dla mnie jest to wydajniejsze źródło światła w przeliczeniu na długość całej "lampy", uzyskanej ilość lumenów i mocy pobieranej z gniazdka 230V.
Drugi argument to fakt, że stara lampa była po prostu duża gabarytowo, sam profil led jest prawie niewidoczny, problemem jest ewentualnie montaż zasilacza i włącznika 230V, bo ja preferuję włącznik po stronie 230V zamiast 12V.
Kilka lat temu lampy LED były dla mnie ciekawostką przyrodniczą ale teraz są to źródła, które spokojnie mogą konkurować ze świetlówkami, czy z tradycyjnymi żarówkami ale trzeba dobrać strumień świetlny, rozproszenie światła do swoich indywidualnych potrzeb, także to nie jest tylko zakup lampy led z E27 i zastąpienie zwykłej żarówki to już zabawa w małego projektanta jeśli efekt ma być dużo lepszy niż daje tradycyjna żarówka.
Tylko w linku nie ma konkretnej taśmy lecz jak mniemam widać już efekt końcowy, chyba, że mowa o całych, gotowych panelach świetlnych, a nie taśmach.Mociumpel pisze:Co do elproarte i ich taśm - mają taśmy tanie na 12V w rolkach ale tych nie polecam - jestem w stanie znaleźć podobne za połowę ceny, ale przy zdecydowanie większych i to czasem bardzo wymaganiach są w stanie zaproponować coś naprawdę z górnej półki za sensowne pieniądze np. takie coś:
elproarte oferuje taśmy led w wersji budżetowej BL, ekonomicznej EL tylko ja takich w ogóle nie biorę pod uwagę, bo one dla mnie nie istnieją.
Jedyna seria to standardowa SL lub profesjonalna PL i do takiej dałem wcześniej linki.
IMO dla Kowalskiego taśmy 14.4W są zbyt mocne. Przy mojej 1200lm/m 4000K użyteczność praktyczną pod względem strumienia światła oferuje taśma o długości do 1,5metra, chyba, że ktoś lubi szukać igły na podłodze i potrzebuje w kuchni światła jak na stadionie to może stosować np. 3mDla "kowalskiego" natomiast hitem kwartału jest
Ale na efekt końcowy wpływ ma wiele czynników np. wysokość pomieszczenia, kolor ścian, kolor mebli itd. i wrażenia indywidualne każdego z nas, więc zapewne znajdą się amatorzy taśmy led 2000lm/m. Choć niewykluczone, że sam znajdę zastosowanie dla tej taśmy w niedalekiej przyszłości ale póki co oceniam ją jako zbyt mocną do moich potrzeb.
Zapytaj ich - najwyżej wskażą Ci najbliższą współpracującą z nimi firmę.
W chwili obecnej są zawaleni m.in. dużym zamówieniem na kilometr taśm i raczej przed świętami niewiele zrobią więcej.
Ale po świętach spoko.
Jeśli jesteś z okolic Wrocka to zadaj mi pytanie na PW to może pomogę także w innych kwestiach.
W chwili obecnej są zawaleni m.in. dużym zamówieniem na kilometr taśm i raczej przed świętami niewiele zrobią więcej.
Ale po świętach spoko.
Jeśli jesteś z okolic Wrocka to zadaj mi pytanie na PW to może pomogę także w innych kwestiach.
To ja miałbym pytanie w sprawie wspomnianego sklepu, czy jest możliwość zakupu/zlecenia wykonania dwóch listew MCPCB (sztywnych) ale bez rezystorów (same diody) o długości ~80cm w konfiguracji na napięcie ~40V (jakieś 13 diod w szeregowej gałęzi) powiedzmy na diody 5630 - diody mogę sam przylutować.
Bo szukam i wszędzie kłody pod nogi - w detalu nikt chętnie nie chce takich rzeczy robić (lub koszty srogie)
Wesołych wszystkim forumowiczom
Bo szukam i wszędzie kłody pod nogi - w detalu nikt chętnie nie chce takich rzeczy robić (lub koszty srogie)
Wesołych wszystkim forumowiczom
. .. HEAT up the GAME .. .
No raczej tak - wszelkie propozycje sprzedaży czegokolwiek poza sklepikiem są raczej wrzucane do kosza wraz z reklamującym się (więc wbrew regulaminowi forum) a nie bardzo mam ochotę osobom niezainteresowanym wciskać ile jestem w stanie wyciągnąć jako ich długoletni odbiorca - masz pytanie skieruj je do mnie prywatnie, masz wątpliwości poszukaj innego z nimi kontaktu lub kup taśmy z allegro, taobao lub bajlongium korzystając z własnych przekonań lub wiedzy co lepsze ...