Power bank Forever 12000 zasilanie latarki czołowej 3x XML-T

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
qwerty35

Power bank Forever 12000 zasilanie latarki czołowej 3x XML-T

Post autor: qwerty35 »

Na początek że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać i wszystkim powiedzieć dzień dobry, cześć i czołem jestem wesoły Tomek :mrgreen:

Słuchajcie kochani kupiłem sobie hita z allegro,latarkę czołową 3x XML-T6 http://hurtmania.pl/glowna/726-latarka- ... x-aku.html
Jeszcze nie przyszła a ja już chciałbym ją troszeczkę usprawnić bo jak wiadomo na tych akumulatorkach ultrafire 18650 to ta latareczka długo nie poświeci.
Mam power bank Forever 12000 http://powerbank.edu.pl/forever-12000/ ,którego chciałbym wykorzystać do zasilania w/w 3x XML-T.

Powiedzie mi czy mogę jednocześni przewodem zasilającym podłączyć zasilanie z power banku do gniazda ładowania baterii w czasie ich użytkowania w czołówce???
Czy coś się może uszkodzić?

No i bateryjki chciałbym wymienić na Li-ion 18650 PANASONIC 3400mAh :wink:

Dziękuje za cenne opinie i pozdrawiam ;)
fedu

Post autor: fedu »

Też chciałem kupić taką latarkę tylko że do roweru i mi odradzono. Że chińczyk że nie świeci itd.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć qwerty35, ja tam w opisie tej latarki nie widzę, żeby ona miała w sobie ładowarkę. W tej cenie to wątpię by miała wejście na 5V, ale mogę się mylić. Może też mieć układ ładujący w zewnętrznej ładowarce i wtedy podłącznie z PB będzie niemożliwe, bo musi być układ kontrolujący ładowanie (kończenie ładowania na 4,2V).

Jak przyjdzie latarka to napisz kilka słów, co o niej sądzisz i pamiętaj, że w ciągu 14 dni możesz odesłać! Choć nie mówię, że odsyłać powinieneś, ale miej świadomość, że może roku nie wytrzymać ;)

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
qwerty35

marmez, Dziękuje za cenną uwagę.
A czy jest możliwość dokupienia i zainstalowania takiego regulatora na przewodzie zasilającym między power bankiem a akumulatorkami w latarce?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
qwerty35 pisze:...dokupienia i zainstalowania takiego regulatora...
Jaki regulator masz na myśli?

Gdzieś po głowie, mi się kołacze, że ta lampka nie ma 3 x XML, tylko 2xXPG z optyką TIR oraz XML z reflektorem... ale mogę się mylić... :roll:
Pierwsze co należy w tej lampce poprawić, to odprowadzanie ciepła z diod, potem driver, a na końcu można kombinować z zasilaniem.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 22 gru 2015, 09:15 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Są dostępne kompaktowe układy ładowania Li-Ion na bazie układów TP4056, ALE naprawdę weź pod uwagę. To co napisał powyżej Pyra. Osobiście w ręce takiej czołówki nie trzymałem, ale wielokrotnie czytałem na forum prośby o pomoc, bo diody się przegrzały (przepaliły) w różnych tanich latarkach na 18650.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
qwerty35

marmez, Spróbuje zrobić taki kabel "zasilający" z tym układem TP4056.Umieszczę go obudowie starego
pendrivie i wyjdę kablem z drugiej strony ;)
Pyra, Pewnie masz rację i zamierzam również skorzystać z kolegi rad,ale tak dla ciekawości
mógłbyś podać linka do w/w optyki 3 x XML.Chciałbym porównać z tą,którą dostane :razz:
fedu

Post autor: fedu »

I ja chętnie poczytam opinię użytkownika na temat tej latarki.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

qwerty35, jak do Ciebie dotrze to rozbierz i prześlij fotki wnętrza, bo tak jak Koledzy piszą może być pod ledami pusto i to od tego trzeba będzie zacząć usprawnianie światełka :)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
qwerty35 pisze:...,ale tak dla ciekawości
mógłbyś podać linka do w/w optyki 3 x XML.
A gdzie ja coś takiego napisałem?

Znalazłem Twoją lampkę, i okazało się, że się pomyliłem... To ni są diody XPG tylko XPE.
BORUiT

Polskiemu sprzedawcy się cyferki poprzestawiały, bo zamiast 1200lm napisał 2100lm, ale kłamstwo i oszukiwanie klienta, w naszym kraju, jest na porządku dziennym. Dokładnie widać na fotkach, że główna dioda ma reflektor, a boczne mają optyki TIR.

Tutaj jest pierwowzór.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
qwerty35

Pyra pisze: Polskiemu sprzedawcy się cyferki poprzestawiały, bo zamiast 1200lm napisał 2100lm, ale kłamstwo i oszukiwanie klienta, w naszym kraju, jest na porządku dziennym. Dokładnie widać na fotkach, że główna dioda ma reflektor, a boczne mają optyki TIR.
Nie wspomniałem o tym wcześniej ale miałem świadomość tego że są to wartości zawyżone.
Nie mniej jednak te 1200lm w zupełności powinno mi wystarczyć.
Jak przyjdzie to przetestuje,zrobię zdjęcia i będziemy się w tedy dalej martwić :wink:

Zdrowych i Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

qwerty35 pisze: Nie mniej jednak te 1200lm w zupełności powinno mi wystarczyć.
Tylko że te 1200lm jest pewnie fantazją Chińczyka. W rzeczywistości jeśli latarka będzie w stanie stabilnie świecić choć połową tego to będzie wielki sukces.
qwerty35

Ebola pisze:
Tylko że te 1200lm jest pewnie fantazją Chińczyka. W rzeczywistości jeśli latarka będzie w stanie stabilnie świecić choć połową tego to będzie wielki sukces.
Hasło reklamowe wypominało coś 4000lm :mrgreen: A te 1200lm to powinny być te realne.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

qwerty35 pisze:

te 1200lm to powinny być te realne.
Według chińsko-allegrowej normy:)
Awatar użytkownika
supraz

Post autor: supraz »

qwerty35 pisze:
Ebola pisze:
A te 1200lm to powinny być te realne.
Pewnie tak samo jak 18650 4800mAh :mrgreen:
ODPOWIEDZ