SolarStorm XT40
SolarStorm XT40
Postanowiłem nieco poprawić chłodzenie w XT40, Niewiele mogę jeszcze powiedzieć o skuteczności, ale myślę, że będzie lepiej niż standardowo.
Po rozkręceniu jej od razu wpadł mi pomysł jak by można zrobić nieco lepsze odprowadzanie ciepła, gdyż w oryginale jest ono dość słabe.. styka się jedynie małą powierzchnią w 4 miejscach:
Postanowiłem włożyć 4 kawałki pręta miedzianego fi18x1,5cm (i to był chyba błąd bo lampka zrobiła się 2x cięższa) i umieścić je w widocznych miejscach, oczywiście po uprzednim wyszlifowaniu, rurka miedziana jako rozpórka, żeby wszystko dobrze przylegało, zestaw:
i już w lampce 3 z 4:
A oto efekt finalny, pasta termo oczywiście przy płytce z diodami i obudowie:
Co o czymś takim sądzicie ? jest sens trzymać tyle "złomu" w tej lampce ? W sumie to waga mi nie przeszkadza bo będzie cały czas na kierownicy, ale zastanawiam się czy aluminium nie było by lepsze.
Po rozkręceniu jej od razu wpadł mi pomysł jak by można zrobić nieco lepsze odprowadzanie ciepła, gdyż w oryginale jest ono dość słabe.. styka się jedynie małą powierzchnią w 4 miejscach:
Postanowiłem włożyć 4 kawałki pręta miedzianego fi18x1,5cm (i to był chyba błąd bo lampka zrobiła się 2x cięższa) i umieścić je w widocznych miejscach, oczywiście po uprzednim wyszlifowaniu, rurka miedziana jako rozpórka, żeby wszystko dobrze przylegało, zestaw:
i już w lampce 3 z 4:
A oto efekt finalny, pasta termo oczywiście przy płytce z diodami i obudowie:
Co o czymś takim sądzicie ? jest sens trzymać tyle "złomu" w tej lampce ? W sumie to waga mi nie przeszkadza bo będzie cały czas na kierownicy, ale zastanawiam się czy aluminium nie było by lepsze.
Aluminium sporo lżejsze, warto byłoby usunąć anodyzację w latarce tam gdzie jest miejsce styku wałków. Można też nawiercić w kilku miejscach od spodu ( nie na wylot!) każdy z wałków - wtedy zwiększy się powierzchnia oddawania ciepła i zmniejszy waga
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Waga w sumie mi nie przeszkadza, tylko martwi mnie czy to nie za duże obciążenie dla samej lampki. Chyba faktycznie będę musiał rozmontować i zeszlifować tę anodyzację, pewnie nawet jest tam gdzie płytka z diodami się styka z obudową..
Fajnie by było przetestować laserowym miernikiem ile i czy w ogóle taki mod coś daje, ale niestety nie posiadam takiego sprzętu
Fajnie by było przetestować laserowym miernikiem ile i czy w ogóle taki mod coś daje, ale niestety nie posiadam takiego sprzętu
Laser akurat tam tylko wskazuje miejsce, w którym mierzona jest temperatura. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pirometrsebaxgh pisze:Widziałem takie laserowe mierniki temperatury, z odległości mierzy więc myślę że to był laser, bo tk to wyglądało