Latarka na płaską(?) baterię

co i jak zrobiłem...
Miodosław

Latarka na płaską(?) baterię

Post autor: Miodosław »

Kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej! Wcale nie chciałem mieć takiej ... maszynki (do golenia), jak ojciec. Ba, nie chciałem nawet mieć takiej, jak dziadek, mimo, że była lepsza! Chciałem mieć taką, jak dziadek ... latarkę!!! (A o czym innym mógłbym tu pisać :-) ) Istne cudo - na płaską baterię, z nasuwanymi "szkiełkami" (zielone i czerwone). Dziadek czasami dawał mi się pobawić i pewnie niejedną bateryjkę zużyłem :-) Niedawno (pewnie pod Waszym wpływem! ;-) ) przypomniałem sobie o niej. Niestety nigdzie nie znalazłem TEJ. Za to w szpargałach ojca znalazłem ... podróbę podróby ;-) Ojciec zgodził się "pożyczyć" mi i trochę się zdziwił, jak pokazałem mu, co się z nią "stało" :-)

Na początek zdemontowałem wszystkie wnętrzności. Panowie (chyba żadnej pani nie ma na forum) ile tu miejsca było! ;-) Zastanawiałem się nad skorzystaniem z reflektora, ale szybko mi ten pomysł wywietrzał (to wyjątkowo kiepski, plastikowy element). Postanowiłem rozwiercić dziurkę (co prawda to tylko "dremelopodobne", ale dzielnie mi służy :-) ) i skorzystać z soczewki (45 stopni, bo ojciec nie potrzebuje niczego w teren). Jako zasilanie postanowiłem wykorzystać 4 akumulatorki AA (akurat mieszczą się wraz z koszykiem w miejscu płaskiej baterii) i driverek EdiMa ze zmianą trybów (mimo, że to niepolecane rozwiązanie). Miałem problem ze znalezieniem odpowiedniego ... przełącznika! Okazuje się, że trudno znaleźć mały trójpozycyjny. Wreszcie znalazłem coś, co się zmieściło, ale do małych nie należy. Jako radiator postnowiłem wykorzystać kawałek aluminiowej "blaszki" (nie wszystkie stoczniowe "ścinki" trafiły nocą na złom :-) ). Ostatnim problemem było przymocowanie diody (wspominana na innym wątku od "Gadżeciarza) do "radiatora". Postanowiłem po raz pierwszy kleić. Akurat nasz kolega nie miał nic wystawionego, a właśnie robiłem większe zakupy w TME, więc postanowiłem skorzystać z ich oferty - thermopox. Otrzymałem dwie fiolki - w jednej dużo czegoś metalicznego (klej przewodzi), w drugiej odrobina czegoś przezroczystego. Spróbowałem zachować (mniej więcej) proporcje ilości z fiolek (na opakowaniu nie było podanych proporcji!!!) - nie udało się, później 1:1 - niby utwardziło się, ale szybko odpadło, później 1:1 z "grzaniem", wtedy podczas grzania miękło. Wreszcie napisałem maila na podany adres. Dostałem notę katalogową a tam ... 10:0,3! No! Nie wiem, czy wyszło mi 10:0,3, 10:0,73, czy ... ale sleilo się i trzyma (pewnie gdybym potrzebował kilogram byłoby łatwiej :-) ) :-)

Myślę, że to ciekawa propozycja na latarkę leżącą "awaryjnie" na półce, czy do piwnicy. Jest wiele miejsca - można nawet zmieścić 3 akumulatory 18650 (pomierzyłem), a pewnie i jakiś układzik "czuwający" nad rozładowaniem dałoby się upchnąć. Później widziałem jeszcze w sklepie latarkę tego typu Philipsa za 11 zł - znacznie lepiej wykonana. Tam już możnaby spróbować wykorzystać reflektor.

Na koniec dwie fotki i czekam na uwagi!
Załączniki
DSC00204z.JPG
DSC00204z.JPG (32.49 KiB) Przejrzano 786 razy
DSC00200z.JPG
DSC00200z.JPG (51.53 KiB) Przejrzano 786 razy
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

JJaaaaa Cie!!
Ja mam podobne 2 :D
Tylko ze ja zrobiłem sobie na zwykłych diodach 7 x 3mm (białe) i zwykla plaska bateria :D

Ale chyba zamienie diody na taka jak u Kolegi :)
I nawer driverek widze :D

Nie grzeje sie to zabardzo?

Pozdrawiam
c++

Post autor: c++ »

Bardzo fajna przeróbka. Tylko jeśli latarka nie jest metlanowa, dioda ma zapewnionego dobrego odprowadzania ciepła.
Miodosław

Gdyby to była ... plastikowa podróba podróby podróby, to nawet nie próbowałbym wsadzić tu trochę mocniejszej diody :)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

wypaaas!!!!
Przypomniałeś mi, że byłem kiedyś młooody, uuuu :cry: :cry: :cry:
Jak będę u Mamy muszę poszperać za takim plaskaczem..hehe, też miał przesuwane szybki.
fajnie to przerobiłeś...chyba odizolowałeś driverek Edima od obudowy?Czym?Tak się przytula...;-)
Może jeszcze jakaś fota, beamshota...etc?jaki prąd leci w diodę?nagrzewa się?
Miodosław

Calineczka nie smuć się! Każdy wiek ma swoje plusy i minusy! :-)
Ten driverek nie ma żadnych elementów, ani ścieżek z "tamtej" strony, a przykleiłem go ... gluganem (nie wiem, czemu, ale baaardzo lubię to używać :-) ). Prądy standardowe - 700 i 350 mA. Trochę grzeje się, ale "blaszka" jest dobrze przykręcona do obudowy i jeszcze posmarowana pastą. Chciałem dać nieco większy podstawowy radiator, ale obudowa nie jest zupełnie płaska, w dodatku chciałem zostawić jeszcze trochę miejsca na ewentualne przyszłe dodatki.
Jakieś fotki mogę zrobić, ale to światło ze standardowego kolimatorka od Bociana, w dodatku troche psute przez rysy na plastikowej "szybce" :-(
A! Czarny "glucik" w środku, w części reflektorowej został dodany, aby bateryjki nie latały.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

widzę bardzo interesujacy projekcik i dobrze to wyszło, też mam takie latarki z blachy ale by mnie chyba zabili za nie, niewielka a miejsca w środku tyle że... pod reflektorem jest do dyspozycji około połowa przestrzeni co zajmuje bateria, tam nawet dałoby się włożyc zespół 3 diod tylko problem z chłodzeniem byłby
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Kurcze, panowie mi się normalnie łezka w oku zakręciła :neutral: Kolego miodowy trafiłeś 100% z tą przeróbą, zwłaszcza w nasze sentymenty :wink: Ciekawy pomysł z tym wycięciem otworu w reflektorze pod kolimator z drugiej strony. Masz u mnie duuuży plus za pomysłowość :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Tak mi ten projekt dał do myślenia trochę. Panowie przecież stare poczciwe 3R12 (płaska bateryja jak w oryginale tej latarki) to wręcz ideał do zasilania Power LEDów (4,5V). Pomijając trochę niezgrabne gabaryty i masę ma to przecież duuużą pojemność i śmieszną cenę. Na allegro taka firmowa bateryja to 2,3 zł (Panasonic, GP). Wiadomo że do ręcznych latareczek to raczej odpada ale za to do rowerówek i aplikacji mniej mobilnych byłoby OK. Ktoś wie może w detalach jakie są parametry (czyt. pojemność) tych baterii (podejrzewam że niemała)?
c++

Bocian pisze:Tak mi ten projekt dał do myślenia trochę. Panowie przecież stare poczciwe 3R12 (płaska bateryja jak w oryginale tej latarki) to wręcz ideał do zasilania Power LEDów (4,5V). Pomijając trochę niezgrabne gabaryty i masę ma to przecież duuużą pojemność i śmieszną cenę. Na allegro taka firmowa bateryja to 2,3 zł (Panasonic, GP). Wiadomo że do ręcznych latareczek to raczej odpada ale za to do rowerówek i aplikacji mniej mobilnych byłoby OK. Ktoś wie może w detalach jakie są parametry (czyt. pojemność) tych baterii (podejrzewam że niemała)?
W płaskiej baterii są trzy batierie 1,5V połączone szeregowo. Gabaryty podchodzą pod 18650.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Hmmm Powiem szczerze nie rozbierałem nigdy płaskiej baterii. C++ wiesz to z autopsji?
c++

Bocian pisze:Hmmm Powiem szczerze nie rozbierałem nigdy płaskiej baterii. C++ wiesz to z autopsji?
Rozbierałem tą płaską batierie. Kwestia odwinięcia do góry tych blaszek i podważenia górnej pokrywy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

sama nazwa wskazuje, trzy ogniwa R12, zamieszczam datasheeta bateryjek Philipsa
Co ciekawe u Energizera i Varty nie znalazlem 3r12!!!
Załączniki
3r12_00b_dfu_eng.pdf
philips batteries
(186.7 KiB) Pobrany 29 razy
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

ogniwo typu 18650 - D=18[mm]
16650 - D=16[mm]
14650 - D=14[mm]
w tych ogniwach wymiary są podane w nazwie, 1 i 2 cyfra to średnica a pozostałe 3 cyfry to H w mm do części ułamkowej
c++

night_82 pisze:ogniwo typu 18650 - D=18[mm]
16650 - D=16[mm]
14650 - D=14[mm]
w tych ogniwach wymiary są podane w nazwie, 1 i 2 cyfra to średnica a pozostałe 3 cyfry to H w mm do części ułamkowej
Nie za bardzo rozumiem.

Ogniwo 18650 ma 18mm średnicym 65mm długości i przekrój zerowy- tyle.
ODPOWIEDZ