detector przewodów

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
supraz

Post autor: supraz »

armako pisze:
Pyra pisze:Witam
Chciałem polecić detektor skill 550, ale jak zobaczyłem ile teraz kosztuje... a płaciłem za niego trochę ponad 100zł, kilka lat temu. :|
A wmawiają nam, że inflacja taka niska.

Sorry za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać.
Po pierwsze niekorzystny kurs euro i dolara, a po drugie cena 66eur na Amazonie zaintrygowała mnie tak bardzo, że sprawdziłem historię cen detektora Skil 0550

http://cenowarka.pl/?phist=335378&age=9999

Do ceny 100zł bardzo daleko, więc po prostu kolega Pyra trafił na jakąś wyprzedaż ;-)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
supraz pisze:Do ceny 100zł bardzo daleko, więc po prostu kolega Pyra trafił na jakąś wyprzedaż ;-)
Najprawdopodobniej tak było, choć trudno mi powiedzieć, bo w kilku sklepach, mam "stały rabat". Np. takie ściągaczki dostałem za 99zł bo z wystawy, i bez blistra ;) Kiedyś po prostu, sprzedawcy, zaprojektowałem zwrotnice do kolumn.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
lumi3

Post autor: lumi3 »

Kupiłem tego skila i jestem zadowolony Polecam ten detektor
Dzięki za podpowiedzi PYRA
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Gdzie kupiłeś i za ile? Na allegro znalazłem nowy za 220zł z wysyłką. Mam na niego chrapkę, tylko ta cena...
Awatar użytkownika
lumen

Post autor: lumen »

luzik pisze:marmez A co ma piernik do wiatraka? :-|
marmez w swojej wypowiedzi nawiązuje do avatara sp5it
A Ministerstwo głupich kroków pamiętacie? :wink:

Odnośnie detektora: kupiłem w Lidlu coś takiego i nawet daje radę. Zasilanie baterią 9V.
Krótki opis: - do wyszukiwania drewna, metalu oraz kabli elektrycznych, możliwości skanowania: prąd - do głębokości 50 mm, metal - do głębokości do 30 mm drewno - do głębokości 19 mm, dokładne określanie położenia za pomocą sygnału optycznego i akustycznego, dobrze czytelny wyświetlacz ze wskaźnikiem poziomu baterii, łącznie z baterią 9 V
No i cena Panowie, CENA :twisted:

Tutaj inne detektory, które pojawiają się (pojawiały się) w Lidlu.
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Metale kolorowe też wykrywa?
Awatar użytkownika
lumen

O ile pamiętam również wskazywał przewody (miedziane) w ścianie przy ustawieniu na metal, a nie na płynący prąd, ale sprawdzę to na kawałku np. mosiądzu i później napiszę. Generalnie do tych wszystkich detektorów (Bosch, Parkside, itp.) podchodzę z zachowaniem zasady ograniczonego zaufania, ponieważ czasem lubią głupieć i dziwnie wskazywać. Wiem to z autopsji i rozmów z innymi userami. Są faktycznie pomocne, ale nie można ślepo wierzyć. ...Ale (podkreślę to jeszcze raz) są bardzo pomocne, przy czym nie można wyłączyć myślenia.
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Dla tego chciałbym precyzyjny detektor który pokaże mi dokładnie w którym miejscu w ścianie jest zbrojenie lub przewód (bez napięcia), stelaż lub łata pod GK, lub rurki pex/al w posadzce. Cena tego Skila jest zjadliwa, o ile sobie z tym poradzi.
Awatar użytkownika
lumen

Nie miałem w ręku tego Skila - trudno mi cokolwiek powiedzieć... Poszukaj informacji na jego temat na elektrodzie.
(mosiądzu jeszcze nie sprawdziłem).
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Manekinen pisze:Dla tego chciałbym precyzyjny detektor który pokaże mi dokładnie w ...
Właśnie sprawdziłem, przewód miedziany bez prądu, wskazuje poprawnie, aluminium też, o ferromagnetykach nie wspomnę, bo to mus. Można znaleźć pojedynczego gwoździa wbitego i zatynkowanego (już miałem takie przypadki). Sprawdziłem też mosiądz, ciekawe, bo wskazuje go jako ferromagnetyk (ikonka podkowy).
Detektor sporo piszczy na ścianach wskazując prąd, trzeba brać pod uwagę wartość słupka pomiarowego, bo może się okazać, że ten przewód pod napięciem, jest z drugiej strony ściany. Drewno znajduje bez problemu, jednak trzeba przełączyć w tryb poszukiwania drewna.
Miałem kiedyś problem u znajomego bo prawie cała ściana piszczała, że prąd. Okazało się, że miał zatynkowany przewód, który w jednym miejscu nie miał izolacji, a tynk był delikatnie wilgotny. Kumpel wspominał, że czasem go "ściana kopała".
Co do rur PP, to niestety, nie mam do nich dojścia, wszystko zastawione meblami... ale nie sądzę, aby dał radę. Nie mam jak sprawdzić rur z "pancerzem" z aluminium.
Funkcja Focus, pozwala na precyzyjne zlokalizowanie przeszkody.

Pozdrawiam
studzin

Post autor: studzin »

@Pyra
A masz możliwość sprawdzenia skrętki komputerowej UTP?
Ostatnio zmieniony sobota 19 gru 2015, 21:39 przez studzin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lumen

A ja psia krew nie mogę nigdzie w domu znaleźć tego mojego detektora Parkside... Gdzie ja go schowałem???...
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
studzin pisze:@Pyra
A masz możliwość sprawdzenia skrętki komputerowej UTP?
Niestety, skrętki nie łapie. Ale próbę robiłem przez 16mm płytę meblową.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Pyra, dzięki. Taka zabaweczka z pewnością się przyda :) W prawdzie jeszcze nic takiego nie przewierciłem żeby narobić szkód i sobie pracy, ale nawet głupie zbrojenie warto minąć jak się wie gdzie jest :)
Awatar użytkownika
lumen

Manekinen, sorry... No nie mogę namierzyć w domu tego detektora. Nie mam już pojęcia, gdzie on jest...
Pozdrawiam!
lumen
ODPOWIEDZ