Driver >4.5A
Driver >4.5A
Planuję kupić hosta convoy'a L2 , xp-l na miedzi o niskim Vf + skalp diody, i jakiś mocny driver może być nawet 5 czy 6A.
Poszukuję właśnie jakiegoś drivera, który ma mieć:
- Min 4.5A
- Stabilizację prądu w dużej części rozładowania ogniwa
- Ochronę przeciw złemu włożeniu ogniwa - reverse polarity protection
- Min 3 tryby
- Fajne byłoby zabezpieczenie termiczne
Na razie moim faworytem jest
driver blf z bangood'a ponieważ jest tani,ma dużo trybow i duży prąd maksymalny. Nie jestem tylko pewien jak tak jest z odwrotna polaryzacją ogniwa i zabezpieczeniem termicznym.Nie wiecie może?
Może jakieś inne propozycje?
PS.: Jest sens składać taki zestaw?
Poszukuję właśnie jakiegoś drivera, który ma mieć:
- Min 4.5A
- Stabilizację prądu w dużej części rozładowania ogniwa
- Ochronę przeciw złemu włożeniu ogniwa - reverse polarity protection
- Min 3 tryby
- Fajne byłoby zabezpieczenie termiczne
Na razie moim faworytem jest
driver blf z bangood'a ponieważ jest tani,ma dużo trybow i duży prąd maksymalny. Nie jestem tylko pewien jak tak jest z odwrotna polaryzacją ogniwa i zabezpieczeniem termicznym.Nie wiecie może?
Może jakieś inne propozycje?
PS.: Jest sens składać taki zestaw?
5-6A to moim zdaniem trochę za dużo, a jeśli chcesz korzystać z jednego ogniwa to mija się z celem(krótki czas stabilizacji). Ja już kupiłem L2 i myślę o około 4A, później nie ma już dużego wzrostu lm/W. Jeśli zależy Ci na zasięgu to poczytaj o XP-L HI, ponoć ma niższe napięcie przewodzenia, mniejszy chip ale i ciut mniejszą wydajność. Simon niedługo (w ciągu miesiąca) wypuści extension tube i tu masz większe pole do popisu. Czytałem że LD-29 po zmianie rezystora pomiarowego podoła zadaniu ale też dość znacznie się grzeje.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=209876#209876
Najpierw kupiłem X3, później stwierdziłem że L2 będzie jednak lepsza a teraz zastanawiam się nad L6..
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=209876#209876
Najpierw kupiłem X3, później stwierdziłem że L2 będzie jednak lepsza a teraz zastanawiam się nad L6..
Niby dlaczego? Jeśli jest dość stromy przyrost światła i założony e MPCB z DTP to nie ma problemu.mmarsian pisze:Zwiększanie prądu znacznie powyżej 3A dla XP-L chyba lekko mija się z celem...?
Tutaj przy 5A, Vf 3.95v i 1800lm, u mnie będzie mniej z powodu gorszego chłodzenia ale nawet przy 1600lm i skalpie w takim reflektorze, zasięg powinien być ogromny + duża ilość światła.
z tego wykresu wynika że nie jest tak źle z przyrostem światła do tych 5-6A.
A jeśli bym zastosował XP-l HI + driver z pierwszego postu?
Póki driver mógłby to by dawał te 5-6A a jeśli by Vf nie pozwoliło to by dawał max. czyli wciąż duży prąd.
Cel tego projektu to super thrower, a nie latarka o dużej wydajności.
Convoy L2 i tak już jest duże (duża ?) wiec nie chce mieć 2x 26650.
Słyszałem że XP-L HI ma płaską soczewkę, czy skalp polepszył by chociaż trochę zasięg?
z tego wykresu wynika że nie jest tak źle z przyrostem światła do tych 5-6A.
A jeśli bym zastosował XP-l HI + driver z pierwszego postu?
Póki driver mógłby to by dawał te 5-6A a jeśli by Vf nie pozwoliło to by dawał max. czyli wciąż duży prąd.
Cel tego projektu to super thrower, a nie latarka o dużej wydajności.
Convoy L2 i tak już jest duże (duża ?) wiec nie chce mieć 2x 26650.
Słyszałem że XP-L HI ma płaską soczewkę, czy skalp polepszył by chociaż trochę zasięg?
Może ten driver driver się zmieści i do tego tube. Muszę zerknąć na wymiary.
Jeśli ma być duży zasięg to XP-L HI ze względu na mniejszą strukturę.
Skalp HI nie zwiększy zasięgu.
edit. no i ten driver się nie zmieści.
Jeśli ma być duży zasięg to XP-L HI ze względu na mniejszą strukturę.
Skalp HI nie zwiększy zasięgu.
edit. no i ten driver się nie zmieści.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 gru 2015, 15:22 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogniwo o rezystancji 30mΩ przy 5A da spadek 0,15V i na sam start z 4,2V zrobi się 4.05V, do tego włącznik, sprężynki, przewody oraz driver i kolejne 0,1-0,2V mniej także stabilizacja prądu nie ma racji bytu a prąd 5A to raczej tylko przez pierwsze sekundy.lumenoman pisze:Tutaj przy 5A, Vf 3.95v i 1800lm
tylko co ja zrobię z 4 sztukamiJacek318 pisze:Może ten driver driver się zmieści .
czyli ten driver w trybie max nie bedzie ograniczał prądu, bedzie działać jak bezpośrednie połączenie diody do bateri + generować jakiś mały spadek na tranzystorze?ElSor pisze:Ogniwo o rezystancji 30mΩ przy 5A da spadek 0,15V i na sam start z 4,2V zrobi się 4.05V, do tego włącznik, sprężynki, przewody oraz driver i kolejne 0,1-0,2V mniej także stabilizacja prądu nie ma racji bytu a prąd 5A to raczej tylko przez pierwsze sekundy.lumenoman pisze:Tutaj przy 5A, Vf 3.95v i 1800lm
Nie wiecie może jak jest z ochroną przed odwrotna polaryzacją ogniwa i zabezpieczeniem termicznym w tym driverze z mojego postu?
W żadnym wypadku nie będzie ograniczał, dlatego max napięcie 4,35V.michal1 pisze:W tym przypadku nie będzie ograniczał prądu,
Jest zabezpieczony raczej tylko w ten sposób, bez termiki.lumenoman pisze:Nie wiecie może jak jest z ochroną przed odwrotna polaryzacją ogniwa
Ok 20mV na tranzystorze przy 5A.lumenoman pisze:bedzie działać jak bezpośrednie połączenie diody do bateri + generować jakiś mały spadek na tranzystorze?
wiem, ale nie chcę czegoś typu 'maczuga' jak solarstorm SP02, którą miałem tylko coś gabarytowo jak solarforce S1100 (coś bardziej zwartego) co gdyby nie licząc ceny jest ideałemmichal1 pisze: lumenoman,
Jeśli potrzebujesz dużych prądów, warto się rozejrzeć za latarkami 2-3S
swoją drogą ten pomysł z xhp 35 całkiem sensowny się wydaje, tylko driver do tego znaleść
Próbowałem. Rozmawiałem z Richardem z mtnelectronics, czy byłby w stanie przygotować mi taki driver do 1x26650 i XHP-35, ewentulanie XHP50 6V. Było to wykonalne z technicznego punktu widzenia, jednak wyniki były tak tragiczne, że stabilizacja nie istniała. Ostatecznie zrezygnowałem i dorzuciłem kilka ogniw do szeregu.
Jak już sobie tak życzymy to idealnym rozwiązaniem byłoby ogniwo gabarytu 26650 o napięciu w zakresie 6-9V np + xh-p 50 z emiterem na bazie jednolitego xh-p 35
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm