Witam
Manekinen pisze:Dla tego chciałbym precyzyjny detektor który pokaże mi dokładnie w ...
Właśnie sprawdziłem, przewód miedziany bez prądu, wskazuje poprawnie, aluminium też, o ferromagnetykach nie wspomnę, bo to mus. Można znaleźć pojedynczego gwoździa wbitego i zatynkowanego (już miałem takie przypadki). Sprawdziłem też mosiądz, ciekawe, bo wskazuje go jako ferromagnetyk (ikonka podkowy).
Detektor sporo piszczy na ścianach wskazując prąd, trzeba brać pod uwagę wartość słupka pomiarowego, bo może się okazać, że ten przewód pod napięciem, jest z drugiej strony ściany. Drewno znajduje bez problemu, jednak trzeba przełączyć w tryb poszukiwania drewna.
Miałem kiedyś problem u znajomego bo prawie cała ściana piszczała, że prąd. Okazało się, że miał zatynkowany przewód, który w jednym miejscu nie miał izolacji, a tynk był delikatnie wilgotny. Kumpel wspominał, że czasem go "ściana kopała".
Co do rur PP, to niestety, nie mam do nich dojścia, wszystko zastawione meblami... ale nie sądzę, aby dał radę. Nie mam jak sprawdzić rur z "pancerzem" z aluminium.
Funkcja Focus, pozwala na precyzyjne zlokalizowanie przeszkody.
Pozdrawiam