Telefony na raty w Orange.
Telefony na raty w Orange.
Powoli dobiega końca moja dwuletnia umowa w Orange i tradycyjnie jak co 24 miesiące wchodzę na ich stronę sprawdzić, czy pojawił się już kolejny obiekt moich westchnień, a tu zonk- telefony na raty.
Co to ma być za pomysł w ogóle?! Zawsze byłem fanem topowych Nokii i w życiu nie zapłaciłem za telefon więcej niż złotówkę, a teraz to ich chyba pogięło! Wychodzi na to, że przez 24 miesiące do abonamentu za 100,- chcieliby żebym im jakieś raty za telefon płacił- jedyne 123 zł brutto. Taniej by wyszło jakbym poszedł do pierwszego lepszego Saturna, czy innego Media i kupił go bez abonamentu.
Chyba jestem nie na bieżąco w temacie. Jestem ich wiernym klientem od czasów Centertela jeszcze i zawsze byłem zadowolony, ale to są jakieś herezje co tam wypisują.
Na szybko sprawdziłem w T-mobile i tam telefon jest za jednorazową stówkę w podobnym abonamencie. Więc nie wiem, czy mojego prawie dwudziestoletniego przywiązania do marki szlag nie trafi i nie będę musiał przenieść numeru.
Od dawna tak jest z tymi ratami?
I jakim cudem ktoś wpadł na taki pomysł skoro inne sieci tego nie wprowadziły?
Co to ma być za pomysł w ogóle?! Zawsze byłem fanem topowych Nokii i w życiu nie zapłaciłem za telefon więcej niż złotówkę, a teraz to ich chyba pogięło! Wychodzi na to, że przez 24 miesiące do abonamentu za 100,- chcieliby żebym im jakieś raty za telefon płacił- jedyne 123 zł brutto. Taniej by wyszło jakbym poszedł do pierwszego lepszego Saturna, czy innego Media i kupił go bez abonamentu.
Chyba jestem nie na bieżąco w temacie. Jestem ich wiernym klientem od czasów Centertela jeszcze i zawsze byłem zadowolony, ale to są jakieś herezje co tam wypisują.
Na szybko sprawdziłem w T-mobile i tam telefon jest za jednorazową stówkę w podobnym abonamencie. Więc nie wiem, czy mojego prawie dwudziestoletniego przywiązania do marki szlag nie trafi i nie będę musiał przenieść numeru.
Od dawna tak jest z tymi ratami?
I jakim cudem ktoś wpadł na taki pomysł skoro inne sieci tego nie wprowadziły?
-
Play nie wchodzi w grę, ale z ciekawości patrzyłem na ceny w abonementach dla firm i wyglądały w miarę normalnie. Można było wziąść raty, ale nie trzeba było. A w Orange to wygląda jakby było z góry narzucone. Nawet najtańsze telefony miały po 10 zl raty miesięcznie. Po 24 miesiącach zbiera się z tego 240zł +VAT, a za tyle to można taki telefon w sklepie sobie normalnie kupić.
Nie ma co się wiązać. Ja też swojego czasu zmieniłem operatora po chyba 15 latach. Przy przeniesieniu numeru to już nie boli. Teraz jak kończy mi się umowa to skanuje rynek.
A telefony (poza tymi za 1 zł) przy niewysokich abonamentach zupełnie się nie opłaca kupować od operatorów. Taniej kupić gdzieś indziej a wtedy brak rat, niższy i krótszy abonament.
Ewentualnie można z nimi negocjować - jak się postraszy odejściem to często miękną, ale też mają pewne widełki poza które nie mogą wyjść.
A telefony (poza tymi za 1 zł) przy niewysokich abonamentach zupełnie się nie opłaca kupować od operatorów. Taniej kupić gdzieś indziej a wtedy brak rat, niższy i krótszy abonament.
Ewentualnie można z nimi negocjować - jak się postraszy odejściem to często miękną, ale też mają pewne widełki poza które nie mogą wyjść.
piciex, w dzisiejszych czasach chyba we wszystkich sieciach telefony są na raty. Przynajmniej według umowy. Jest to "dupochron" dla operatora w przypadku zmiany regulaminu. Dokładnie chodzi o zapis, który mówi o możliwości rozwiązania umowy bez naliczenia kary w przypadku zmianu regulaminu przez operatora. Kiedyś w takiej sytuacji zostawiałeś sobie telefon - aktualnie musisz zwrócić telefon lub płacić raty do końca umowy
Troszkę kłamieszpiciex pisze:Nawet najtańsze telefony miały po 10 zl raty miesięcznie. Po 24 miesiącach zbiera się z tego 240zł +VAT, a za tyle to można taki telefon w sklepie sobie normalnie kupić.
Ja teraz przedłużałem w Orange. Za trzy taryfy płacę 88zl/mc.
Mam w tym trzy taryfy telefoniczne za darmo wszystko z wyszystkimi /SMS rozmowy MMSy/ w polskich sieciach i stacjonarkach / oczywiscie poza SMS specjalne )Na każdym numerze 6Gb internetu LTE potem lejek.
Dwa programu nawigacyjne na dwu numerach tel. typu NaviExpert 1zl/mc
Jedna karta internetowa np. do laptopa 2Gb internetu LTE potem lejek. 1zl/mc
Jeden telefon najtanszy Leon Lg LTD rata miesci sie w powyższej sumie i wynosi ok 5zł/mc.( zakup jakiegoś telefonu na raty przymusowo wchodzi w tą dość korzystną ofertę)
Uważam że jak za całość w sumie osiemdziesiąt parę złotych na trzy numery i karte internetową to całkiem przyzwoita oferta.
Pozdrawiam, Leszek
To chyba teraz mają jakieś specjalne promocje świąteczne:
Czyli podsumowując: masz u nich 3 abonamenty za 88zł miesięcznie, do tego pojedyńcze złotówki co miesiąc, umowa zakładam na 24 miesiące i LG za którego będziesz musiał im płacić 5zł co miesiąc? W sumie prawie 2300zl Cię to wyniesie przez te dwa lata, a oni łaskawie dali Ci na trzy abonamenty jednego LG, który można kupić w sklepie za 388zł? Dobry deal.
Moje doświadczenia z Orange kojarzyły się raczej z innym standardami. Jak podpisywałem z nimi ostatnią umowę dwa lata temu to obejmowała ona 3 abonamenty i 3 urządzenia:
-abonament 110zł+ Lumia 1020 32GB za 1zł
-abonament 120zł+ iPad air 32GB za 1200zł
-abonament 10zł+ Huawei B593u-12 za 200zł
Fakt, że zapłaciłem im przez ten czas 5760zł abonamentu + prawie 1,5k na start, ale sprzętu wyniosłem wtedy za ponak 5k.
I tak to zawsze działało.
Czyli podsumowując: masz u nich 3 abonamenty za 88zł miesięcznie, do tego pojedyńcze złotówki co miesiąc, umowa zakładam na 24 miesiące i LG za którego będziesz musiał im płacić 5zł co miesiąc? W sumie prawie 2300zl Cię to wyniesie przez te dwa lata, a oni łaskawie dali Ci na trzy abonamenty jednego LG, który można kupić w sklepie za 388zł? Dobry deal.
Moje doświadczenia z Orange kojarzyły się raczej z innym standardami. Jak podpisywałem z nimi ostatnią umowę dwa lata temu to obejmowała ona 3 abonamenty i 3 urządzenia:
-abonament 110zł+ Lumia 1020 32GB za 1zł
-abonament 120zł+ iPad air 32GB za 1200zł
-abonament 10zł+ Huawei B593u-12 za 200zł
Fakt, że zapłaciłem im przez ten czas 5760zł abonamentu + prawie 1,5k na start, ale sprzętu wyniosłem wtedy za ponak 5k.
I tak to zawsze działało.
Czas tanich telefonów w abonamencie się skończył kiedy operatorzy zaczęli wojnę cenową na abonamenty. Moim zdaniem pewnie kiedyś jeszcze wróci jak okaże się że wszyscy mają takie same oferty więc będą chcieli znowu przyciągać telefonami.
Nie zmienia to jednak faktu że bardziej opłaca się np mieć prepaid + kupić telefon za swoje. Płacimy może jednorazowo więcej ale w perspektywie czasu się i tak opłaca.
Przykład np tablet lg g-pad 8.0 lte gdzie na allegro można było kupić za np 350 zł nowy a w abonamencie najtaniej jak się dało wychodził około 600 zł
Nie zmienia to jednak faktu że bardziej opłaca się np mieć prepaid + kupić telefon za swoje. Płacimy może jednorazowo więcej ale w perspektywie czasu się i tak opłaca.
Przykład np tablet lg g-pad 8.0 lte gdzie na allegro można było kupić za np 350 zł nowy a w abonamencie najtaniej jak się dało wychodził około 600 zł
Teraz Panowie jest tak, iż nowy klient jest cenniejszy dla sieci, dlatego jest mamiony i dostaje atrakcyjniejsze warunki niż ten stary, który według sieci jest już zdobyty, bo i tak u nich zostanie (przeważnie się tak dzieje), oduczcie ich tego i bez mrugnięcia okiem przy każdym przedłużeniu umowy zmieniajcie operatora.
Innym rozwiązaniem jest kolejna umowa u tego samego operatora, ale bez nowego aparatu, warunki są wtedy o niebo lepsze, nie trzeba przecież gonić za coraz to nowymi modelami kiedy ten, który mamy spokojnie wytrzyma co najmniej kolejne dwa lata.
Ja skorzystałem ostatnio z drugiej opcji i już trzeci rok chodzę z Nexusem 4 i nie bardzo widzę potrzebę wymiany sprzętu na nowy.
Innym rozwiązaniem jest kolejna umowa u tego samego operatora, ale bez nowego aparatu, warunki są wtedy o niebo lepsze, nie trzeba przecież gonić za coraz to nowymi modelami kiedy ten, który mamy spokojnie wytrzyma co najmniej kolejne dwa lata.
Ja skorzystałem ostatnio z drugiej opcji i już trzeci rok chodzę z Nexusem 4 i nie bardzo widzę potrzebę wymiany sprzętu na nowy.
a ja od pewnego czasu znajduję abonament który odpowiada mi ilościowo (ilość minut - teraz w roamingu bo krajówka jest bez limitów i internetu) sprawdzam ile to kosztuje w poszczególnych sieciach bez sprzętu a potem wyszukuję jakiś nowy model ze średniej/niskiej półki - dostaję go za parę zł, sprzedaję od razu bez odpakowywania na allegro lub w komisie za 500 - 800 od sztuki - zwykle jestem parę stówek do przodu, a sprzęt kupuje taki jaki chce niezależnie co 2 - 3 lata.
Być może jest mi trochę łatwiej bo zapytuje oficjalnie o ofertę biznesową, co najmniej dwa abonamenty i oczywiście negocjacje, porównywanie ofert - trzeba rozmawiać z sekcją utrzymania klienta, bo konsultant pierwszego kontaktu ma mniejsze możliwości.
Być może jest mi trochę łatwiej bo zapytuje oficjalnie o ofertę biznesową, co najmniej dwa abonamenty i oczywiście negocjacje, porównywanie ofert - trzeba rozmawiać z sekcją utrzymania klienta, bo konsultant pierwszego kontaktu ma mniejsze możliwości.
Troszkę nie czytasz ze zrozumieniempiciex pisze: Czyli podsumowując: masz u nich 3 abonamenty za 88zł miesięcznie, do tego pojedyńcze złotówki co miesiąc, umowa zakładam na 24 miesiące i LG za którego będziesz musiał im płacić 5zł co miesiąc? W sumie prawie 2300zl Cię to wyniesie przez te dwa lata, a oni łaskawie dali Ci na trzy abonamenty jednego LG, który można kupić w sklepie za 388zł? Dobry deal.
Płacę brutto 88zl z mc. Zbiorczy rachunek za wszystko.
W tym mam 3 abonamenty bez ograniczeń z 6 Giga LTE internetu każdy.
Do tego dwa NaviExperty na dwu telefonach.
Do tego karta oddzielna SIM LTE na 2 giga samego internetu na każdy miesiąc, np do tabletu, laptopa, nawigacji czy tam co kto lubi.
W tej kwocie są raty za telefon którego i tak nie potrzebuję bo telefony zawsze kupuję sobie sam na wolnym rynku. Zatem mogę tego Leona sprzedać, podarować komuś itp.
W sumie nigdy nie zapłacę więcej niż 88zł/mc chyba że sobie podzwonię za granicę czy wyśle specjalne SMSy lub zamówię jakąś płatną oddzielnie usługę.
Za roczny abonament NaviExperta płaciłem zawsze na Allegro 40-60zł policzmy średnio 50zeta
Czyli odchodzi jeszcze 200 zeta za Navi.
Czyli na 24 m-ce 88x24=2112 zł - telefon do do sprzedania za 300zeta. czyli koszt 1812zł za 24 m-ce od tego jeszcze odejmuję 200zł za Navi czyli zostaje 1612 zł. No i za internet na dodatkowej karcie też trzeba by coś odjąć ale pomijam 67.17 brutto za trzy abonamenty bez ograniczeń na kraj miesięcznie, czyli 22,40 za jeden abonament. Nie jest tak źle.
A za internet na Tablet to i tak albo coś tam z ofert prepaidowych wybierałem, albo AERO2 z ich wkurzającą kapczą a teraz będzie w gratisie oddzielna karta SIM
Jak dla mnie to całkiem w porządku
Pozdrawiam, Leszek
Panowie rozejrzyjcie się za prepaid bo z tego co widzę to te abonamenty to jakiś kosmos. Np oferta Virgin Mobile https://virginmobile.pl/oferta . Za 3 dyszki jest 5GB LTE a rozmowy itd nieograniczone. Do tego telefon kupiony prywatnie, dowolny model z dowolnego miejsca, a nie to co oferuje operator, przy czym najciekawszych modeli i tak nie będzie miał bo "do wyczerpania zapasów".