Ładowarka/Ogniwko 18650
Witam kolegów po raz kolejny
Wszystko do mnie przyszło wraz z ładowarką i ogniwami
Więc postanowiłem lekko zmodować światełko i przesmarować gwinty pastą termo
i pojawia się pewien problem
Czy aby nie przypadkiem nie mam przylutowanych otworów gdzie wykręca się pigułę?
https://lh6.googleusercontent.com/-cIQ_ ... -10-14.jpg
Wszystko do mnie przyszło wraz z ładowarką i ogniwami
Więc postanowiłem lekko zmodować światełko i przesmarować gwinty pastą termo
i pojawia się pewien problem
Czy aby nie przypadkiem nie mam przylutowanych otworów gdzie wykręca się pigułę?
https://lh6.googleusercontent.com/-cIQ_ ... -10-14.jpg
Ostatnio zmieniony środa 14 paź 2015, 22:20 przez Xavier, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś testowałem latareczkę na rowerze i wszystko byłoby fajnie gdyby nie przestała mi działać jedna z grup trybów świecenia ( tą z mruganiem ) Jakieś pomysły w czym problem?
Ostatnio zmieniony piątek 16 paź 2015, 20:40 przez Xavier, łącznie zmieniany 1 raz.
Domyślam się że masz driver z dwoma bankami i pewnie przełączyłeś nieświadomie bank trybów. Robi się to jak kolega powyżej napisał (chyba bardziej 3-5s, ale mrugnięcie się zgadza). W drugą stronę zmienia się tak samo.Xavier pisze:Dziś testowałem latareczkę na rowerze i wszystko byłoby fajnie gdyby nie przestała mi działać jedna z grup trybów świecenia ( tą z mruganiem ) Jakieś pomysły w czym problem?
Witammichal1 pisze:D2 jest dobre tylko nie ma funkcji rozładowywania. Ja mogę polecić Lii-300 albo na 4 ogniwa Li-500/
Zamówiłem na Ali Lii-500, która ma zastąpić technoline BC-700. Dziś załadowałem Enelopy AA prądem 500mAh oraz AAA prądem 300mAh. Każde z pięciu ogniw zostało doładowane pomiędzy 1,50 - 1,55V. Tyle wyświetlała ładowarka a wyniki dodatkowo sprawdziłem miernikiem. Czy to jest ok? Czytałem, że przeładowywanie ogniw nie jest niczym dobrym i skraca żywotność akumulatorków. Małe enelopy przyjęły 833 mAh a duże 2045mA, czyli więcej niż deklaruje producent, bardziej martwią mnie Wolty.
18650 które kupiłem od Woytazo jeszcze nie ładowałem.
Proszę o opinie. Lii-500 to jedna z częściej polecanych ładowarek do 18650, kupiłem dlatego że mam też sporo enelopków a Lii ładuje jedne i drugie.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 gru 2015, 22:35 przez grigo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogniw Li-on nie ładowałem, bo jeszcze nie padły. Teraz pytam o enelopy czyli NiMH. O ile pojemnością się szczególnie nie przejmuje to zastanawia mnie napięcie 1,5V. Czy to normalne zjawisko??piciex pisze:Producent podaje ile ogniwa oddały, a nie przyjęły, bo tak się dokonuje pomiaru.
Nie słyszałem, żeby Lii500 przeładowywała ogniwa LiIon- możesz ładować bez obaw.
W takim razie jestem szczęśliwym posiadaczem ładowarki Lii-500 oraz latareczki Convoy S2+😎. Moc tej niewielkiej latareczki jest poprostu rewelacyjna. Nie da się porównać do mojego leciwego Maglite ani do petzla Tikka2. Już się rozglądam za jakąś ciekawą czołóweczką. To wciąga jak chodzenie po bagnach 😉