Oświetlenie sufitowe LED. Jakie przewody (przekrój).
Oświetlenie sufitowe LED. Jakie przewody (przekrój).
Witam,
W skład oświetlenia wchodzi:
1) 15 metrów taśmy LED RGB 5050 60led/m. Taśma podzielona będzie na 3 sekcje po 5m, każda sterowana osobnym sterownikiem, ale całość zasilane z jednego zasilacza.
2) Sterowniki Mi-Light: http://www.aliexpress.com/item/1pcs-mi- ... 54228.html
3) Zasilacz 12V 20A
Pytanie brzmi jaki przewód wykorzystać do podłączenia. Całkowita długość przewodu będzie wynosić jakieś 12m, a sterowniki podpięte co 5m.
Z rozpędu kupiłem już kabel 2x0,5mm2, sądząc, że i tak jest grubszy niż ścieżki na taśmie, ale potem sobie pomyślałem, że teoretycznie będzie tam płynąć kilkanaście Amperów.
Planowany schemat połączenia poniżej - będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
W skład oświetlenia wchodzi:
1) 15 metrów taśmy LED RGB 5050 60led/m. Taśma podzielona będzie na 3 sekcje po 5m, każda sterowana osobnym sterownikiem, ale całość zasilane z jednego zasilacza.
2) Sterowniki Mi-Light: http://www.aliexpress.com/item/1pcs-mi- ... 54228.html
3) Zasilacz 12V 20A
Pytanie brzmi jaki przewód wykorzystać do podłączenia. Całkowita długość przewodu będzie wynosić jakieś 12m, a sterowniki podpięte co 5m.
Z rozpędu kupiłem już kabel 2x0,5mm2, sądząc, że i tak jest grubszy niż ścieżki na taśmie, ale potem sobie pomyślałem, że teoretycznie będzie tam płynąć kilkanaście Amperów.
Planowany schemat połączenia poniżej - będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Re: Oświetlenie sufitowe LED. Jakie przewody (przekrój).
Witam
Pozdrawiam
Jeśli będziesz każdą taśmę zasilał w kilku punktach (3 - 6), to może wystarczyć.Tesseract pisze:Z rozpędu kupiłem już kabel 2x0,5mm2, sądząc, że i tak jest grubszy niż ścieżki na taśmie,
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki za odpowiedź, ale szczerze, to nie bardzo widzę związek. Każdy z 5m odcinków taśmy będzie zasilany ze sterownika i tu chyba nie powinno być problemu jeżeli chodzi o prąd na taśmie.
Chodziło mi o prąd na kablu z którego zasilane będą te 3 sterowniki i czy 2x0,5mm2 wystarczy czy lepiej grubszy dać, a jeżeli tak to jaki.
Chodziło mi o prąd na kablu z którego zasilane będą te 3 sterowniki i czy 2x0,5mm2 wystarczy czy lepiej grubszy dać, a jeżeli tak to jaki.
Czy aby na pewno dla początku taśmy 5-metrowej nie będzie problemem 5,83A ? Na stronie jednego ze sklepów jest podane że taka taśma ma moc 14W/m.
Przewód 0,5 mm2 absolutnie nie nada się do tego aby przenieść 70W przy 12V (przy 5 metrach), po pierwsze za cienki na 5,83A, a po drugie za cienki ze względu na spadki napięć przy 12V.
Pamiętam jak kiedyś, jako młody elektryk, zdziwiłem się na efekt mojej pracy, 9 oczek 12v po 20W w rządku o długości 5 metrów, pierwsze oczko ładnie świeci, a na ostatnim żółte światło i jakieś 8V....... a przewód był 2x1,5mm2. Problem rozwiązało przeciągnięcie dodatkowego przewodu 2x1,5 od trafo do ostatniego oczka.
U Ciebie albo 3 zasilacze, każdy tuż przy taśmie, przewód 2x1,5 do sterownika a od sterownika na początek i koniec taśmy, albo chociaż od tego jednego zasilacza do każdego sterownika osobny przewód 2x1,5 (przy dłuższym odcinku może nawet 2x2,5) i taśma ze sterownika zasilona z dwóch stron.
Przewód 0,5 mm2 absolutnie nie nada się do tego aby przenieść 70W przy 12V (przy 5 metrach), po pierwsze za cienki na 5,83A, a po drugie za cienki ze względu na spadki napięć przy 12V.
Pamiętam jak kiedyś, jako młody elektryk, zdziwiłem się na efekt mojej pracy, 9 oczek 12v po 20W w rządku o długości 5 metrów, pierwsze oczko ładnie świeci, a na ostatnim żółte światło i jakieś 8V....... a przewód był 2x1,5mm2. Problem rozwiązało przeciągnięcie dodatkowego przewodu 2x1,5 od trafo do ostatniego oczka.
U Ciebie albo 3 zasilacze, każdy tuż przy taśmie, przewód 2x1,5 do sterownika a od sterownika na początek i koniec taśmy, albo chociaż od tego jednego zasilacza do każdego sterownika osobny przewód 2x1,5 (przy dłuższym odcinku może nawet 2x2,5) i taśma ze sterownika zasilona z dwóch stron.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o taśmę, to różnica w jasności na początku i na końcu taśmy jest w zasadzie minimalna, ale zgodnie z waszymi radami zasilę w 2 miejscach.
Opcja z 3 zasilaczami w moim przypadku odpada, bo po pierwsze nie mam ich jak zamaskować, a po drugie już mam zakupiony zasilacz 20A. Pociągnę więc osobne przewody do każdego sterownika.
Jeżeli chodzi o taśmę, to różnica w jasności na początku i na końcu taśmy jest w zasadzie minimalna, ale zgodnie z waszymi radami zasilę w 2 miejscach.
Opcja z 3 zasilaczami w moim przypadku odpada, bo po pierwsze nie mam ich jak zamaskować, a po drugie już mam zakupiony zasilacz 20A. Pociągnę więc osobne przewody do każdego sterownika.
Co do spadku na samym przewodzie o przekroju 2x0,5mm^2 to mi wyszło ok. 0,06-0,07V/m, choć się nie znam na tym to dla mnie nie jest źle ale oczywiście wiele zależy od tego ile docelowo będzie metrów tego przewodu.krzyspi25 pisze:Czy aby na pewno dla początku taśmy 5-metrowej nie będzie problemem 5,83A ? Na stronie jednego ze sklepów jest podane że taka taśma ma moc 14W/m.
Dla 12V stosowałem max. 2m taśmy 14.4W + 2m przewodu 0,5mm i nie zauważyłem swoim okiem niekorzystnych efektów, abym musiał stosować zasilanie na obu końcach.
Natomiast przy 5m taśmy jako laik to już brałbym pod uwagę zasilanie z obu końców, a ze względu na płynący prąd to w grę wchodziłyby tylko taśmy led i osprzęt na 24V, wówczas zamiast 6A, mamy tylko 3A i przewód 0,5mm jak dla mnie powinien być wystarczający.
jeśli zakupiłeś zasilacz w Polsce i wysyłkowo to masz 14 dni na zwrot od dnia jego odebrania od kuriera, więc wówczas jeszcze można coś pozmieniać w kwestii zasilacza.Tesseract pisze:... a po drugie już mam zakupiony zasilacz 20A.