Diodowe 360stopni

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
dolph

Diodowe 360stopni

Post autor: dolph »

witam

czy znacie moze inne rozwiazanie niz to:
http://www.allegro.pl/item631771170_zar ... 5w_r6.html

a moze jakis link do sklepu typu DX gdzie takie zarowki mozna kupic? (tam tych zarowek nie znalazlem)

chce na nich wykonac oswietlenie ogrodowe na 12v

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
dolph
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Te "żarówki" z linka są na 220V a nie na 12V.
Jeżeli zależy ci na niskim zużyciu prądu i nie będziesz włączać i wyłączać zbyt często światła to zastanów się nad świetlówkami, są zdecydowanie tańsze od diod LED (o porównywalnej jasności świecenia).

Jeżeli bardzo ci zależy na zasilaniu z 12V to dostępne są nawet świetlówki na takie napięcie LINK, LINK, LINK nie jest to niestety tanie rozwiązanie ale i tak tańsze niż porównywalnie jasno świecące LEDy.
dolph

tak wiem, te zarowki co pokazalem sa na 220 ale .... polak potrafi :)

wystaczy to rozebrac i przerobic i bedzie na tyle ile potrzeba czyli 12 (bezpieczniejsze niz puszczanie 220v w ogrodzie gdzie woda sie leje wszedzie)

no cenowo zblizone jest to co pokazales do ledow - caly czas krazymy kolo 40zl za sztuke

ma ktos jeszcze inny pomysl ?

pozdr
dlp
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Tak jak pisałem na PW, Q5 na kawałku blachy alu 0,5mm, leda z tym radiatorem wklejasz do swojej latarenki w górnej jej części, tak by led był przymocowany do góry nogami, soczewką w dół , szybka matowa w takiej latarence spokojnie zamaskuje całość w razie gdyby nie wyszło to zbyt ładnie ( ale nie przypuszczam żebyś miał z tym problem ) do tego gotowy zasilacz na 7-9 ledów z prądem 700mA łączonych szeregowo i gotowe. Proste, skuteczne a i pewnie cenowo nie będzie odstawać. Podliczmy więc:
Q5- 23zł
blacha alu 1mx2m 0,5mm - 50zł, kawałek 10cm x 10cm dla jednego leda 25gr
zasilacz do ledów - 60zł czyli podzielmy jego koszt na 7ledów - około 8,60zł
wychodzi około 33zł z klejem termo itp sprawami.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
dolph

sciagne CREE i zbuduje prototyp tej lampy i potestuje ;) postaram sie cyknac jakies foty jak bedzie wszystko gotowe :)

jeszcze raz dzieki
dlp
Piotrek K.

dolph pisze:cenowo zblizone jest to co pokazales do ledow
Tylko jasnościowo napewno nie jest zbliżone. Ledy w tamtej "żarówce" to pewnie jakiś chiński wynalazek o bardzo niskiej sprawności i z bardzo krótką żywotnością.
Jeżeli chce się porównywać ledy do świetlówki to trzeba porównać coś o podobnej jasności i mocy np LED 15W, 835Lumenów, kolor neutralny - 4500K i świetlówka 15W, 950Lumenów, kolor ciepły - 2700K. Cena świetlówki to 40 zł a cena porównywalnego (no może trochę lepszego bo z możliwością ściemniania i nie wrażliwego na częste gaszenie/zapalanie :wink: ) rozwiązania LEDowego to 140zł.
dolph

witam

no to lampa na testy zrobiona i odpalona ;)

na cree q5

6 szybek szklanych mleczno-matowych super rozlozylo swiatlo, dodatkowo wylozylem gore i dol folia aluminiowa zeby odbic calosc swiatla. pobawie sie jeszcze zeby zrobic stozek i to on bedzie ustawiony po przeciwnej stronie od diody. mysle ze to jeszcze poprawi cos ;)

cykne fote i podesle :)

jeden problem ze za cholere nie ma nigdzie tych cree q5 ale cieplych... moze ktos cos podpowie gdzie je mozna dostac???

pozdrawiam
dlp
Piotrek K.

dolph pisze:nie ma nigdzie tych cree q5 ale cieplych
Bo CREE XR-E bin Q5 (107lm/350mA) jeszcze w ciepłym odcieniu nie ma.
Jeżeli chcesz ciepłe XR-E to będziesz musiał się zadowolić binem P4 (80,6lm/350mA)

PS. Jeżeli chcesz sie więcej dowiedzieć o binach (określa jasność) i tintach (określa odcień) poczytaj sobie temat "Kwadracik" (temat niby o lampce rowerowej ale zawiera bardzo dużo przydatnych informacji o diodach :wink: ).
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Piotrek K. pisze:Jeżeli chcesz ciepłe XR-E to będziesz musiał się zadowolić binem P4 (80,6lm/350mA)
a nie do końca, bo są nawet Q2 czy Q3 bodajże do dostania w www.gamma.pl -zapytaj. :razz:
dolph

Obrazek

dioda swieci z 700mA - jak dla mnie - na noc trzeba bedzie dac mniej bo jak lamp bedzie kilka - to w ogrodzie zrobi sie jasno jak w dzien :)

midi - respect za rade ;) ta dioda to petarda do taki rozwiazan

jutro wrzuce fote jak lapka wyglada bo w nocy widzi sie jeden glow :))))
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Fajna sprawa, ja też niedługo pokaże swoje ogrodowe lampki :wink: . Jak się do tego przyłożyć to za całkiem nie wielkie pieniądze można sobie fajne oświetlenie ogrodowe zrobić. Najmocniejsze ciepłe jakie miałem to cree Q3 5A, ładne żarówkowe światełko.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ld

Post autor: ld »

Calineczka pisze:
Piotrek K. pisze:Jeżeli chcesz ciepłe XR-E to będziesz musiał się zadowolić binem P4 (80,6lm/350mA)
a nie do końca, bo są nawet Q2 czy Q3 bodajże do dostania w www.gamma.pl -zapytaj. :razz:
Hej,

Ale te q2 to nie cieple tylko neutralne cree, one maja ok 4500K cieple cree to p3 i p4 i maja po 3200K i sa cieplejsze od zarnikow SF :]

Pzdr.
Piotrek K.

Sprawdziłem i jednak są ciepłe Q2. Na 14 stronie "dataszita" ( http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E_B&L.pdf ) w tabelce znalazłem najzimniejsze z ciepłych (6A, 6B czyli 3500K-3700K i 6C, 6D czyli 3200K-3500K TINTY ) w binie Q2
Obrazek
dolph

witam

kupilem jeszcze na testy diode:

CREE-XREWHT-L1-0000-00AE5
z płytką MCPCB
X-RE bin Q2 [biała neutralna]
z opisu allegro: temperatura barwy światła białego : 4000-4500K (neutralna)

no i powiem wam - ze to jest to ;)

jest ciut slabsza, na oko to widac, ale barwa idealna - mysle ze to bedzie moj wybor przy calej instalacji :)))

odpale wieczorem obie i cykne fote - bedzie widac roznice q2 i q5

pozdr
dlp

PS. z tego co wkleil Piotrek - wynika ze na allegro wala scieme - nie ma Q2 z 4000-4500k
ld

Post autor: ld »

NIe wala sciemy, to nie jest cala tabelka binow jasnosci :)

http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E_B&L.pdf tutaj mozesz zobaczyc calosc :)

pzdr.
ODPOWIEDZ