Pomoc w wyborze latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
B_E_R_E_K

Pomoc w wyborze latarki

Post autor: B_E_R_E_K »

Witam
Potrzebuję Waszej pomocy ponieważ chcę kupić kolejną już latarkę. Pierwszy mój zakup dokonany ponad 1,5 roku temu działa do dziś ale apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Posiadam:
Convoy M1 Cree XM-L T6-3C 2-Group 3/5-Mode LED Flashlight M1 T6-3C 2800mA 2-Group 3/5-Mode / SKU: 1212405
Zadowolony jestem z niej bardzo ale... już wygląda strasznie ponieważ używana jest codziennie (10-15 razy dziennie po 15-20 minut w trybie FULL)
Obecnie poszukuję:
-czegoś mocniejszego, ale kolor diody zostawiamy ponieważ jest OK
-myślę że body ze stajni CONVOY byłby dobrym wyborem
-chciałbym czegoś co świeci szerzej niż obecna ale równocześnie chcę sobie podmienić optykę na podobną do tej co mam teraz tak abym mógł również na wycieczce swiecic daleko a w pracy szeroko
-na forum czytałem o szkiełkach AR o mega przepuszczalności światla 98% - gdzie je kupić?
-u jednego z modujących latarki widziałem fluorescencyjny pierścień centrujący - baaardzo mi się podoba ale też nie wiem gdzie to kupić
-świecący przycisk (ten oryginalny w M1 niestety niemalże wcale nie świecił)
-możliwość zamontowania magnesu neodymowego (w M1 istnieje takowa możliwość)
-czy są jakieś etui dopasowane na nasze latarki tak aby pierwszy lepszy upadek nie niszczył ich tak mocno i w miarę zabezpieczał szkiełko (w M1 szkiełko 4 razy wymieniałem)

Proszę o pomoc w wyborze w razie potrzeby jestem w stanie sam poskładać i polutować to wszystko ale mam problemy z tym co wybrać i gdzie kupić ponieważ tyle tego jest że głowa boli.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 gru 2015, 19:10 przez B_E_R_E_K, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Napisz jeszcze czy dalej chcesz coś zasilanego z jednego 18650, bo jak chcesz mocniejszą, to będzie odpowiednio krócej działać.

Co do szybek, to te z tworzyw sztucznych się tak nie tłuką, ale się łatwiej rysują. Ja ostatnio stwierdziłem, że wolę rysy niż pajęczyny (pęknięte). Ludzie gdzieś znajdują utwardzane poliwęglany (chyba) o dużej przepuszczalności, ale nie powiem gdzie, bo nie wiem. Na pewno u optyków, ale zazwyczaj strasznie drogo wychodzi. Coś mi świta, że kiedyś z http://kaidomain.com/ się kupowało szkiełka, ale nie potwierdzę jakiej jakości są te z powłokami, bo brałem tylko te tanie. Był jeszcze jakiś sklep w USA z drogimi, różnymi z różnymi powłokami, ale linka nie mogę teraz poszukać :(

Osobiście w ekonomicznych latarkach jestem zdania, że nie ma sensu kasy na te powłoki wydawać, bo różnicy okiem nie zobaczysz, bez super wysilania się, i mrugania na zmianę... ;) Tylko świadomość...

Fluorescencyjny pierścień centrujący miał Kurdolf i on miał zwykły pomalowany jakąś farbą, nawet coś mi świta, że to kupiony proszek + lakier do paznokci, ale teraz nie wiem, czy to on tak robił, czy ktoś inny.

Szerzej... Chodzi Ci o szerszy spil, czy spot?

Ogólnie masz dużo wymagań i niestety nie znam, co bym mógł polecić.

Choć coś mi się wydaje, że jak chcesz mieć jaśniej przy podobnych gabarytach, to powinieneś pójść w modowane latarki z modułem 3 diod (np. 3x XP-G, czy XP-L ) tylko pewno zasięg będzie ciut mniejszy, czas działania w max, na pewno mniejszy (przy takim samym zasilaniu). Popatrz na takie w sklepiku robione przez chłopaków.

Z drugiej strony (mojej osobistej) poszukałbym czegoś o silniejszym zasilaniu, przynajmniej 1x26650, albo najlepiej z 2-3 18650, ale tutaj nam się już bardzo zawęża wybór a i ceny naglę strasznie rosną. No i też nie za bardzo pomogę z modelem, bo nie siedzę w tym :(

Pozdrawiam, Kuba
Ostatnio zmieniony niedziela 06 gru 2015, 20:41 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Lakier kupiłem tutaj http://allegro.pl/lakier-fotoluminescen ... 49654.html i sam malowałem pierścień
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
michal1

Post autor: michal1 »

Ten sklep z szybkami to UCL lens. :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

michal1, dokładnie o tym myślałem. Już sobie zapisuję tym razem ! :) Dzięki :)

Dzięki Kurdolf za sprostowanie :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
B_E_R_E_K

Hmm Raczej 18650 bo dużo mam ogniw. Wiem że krócej ale coś za coś. Zależy mi aby strumień główny światła był trochę niż jest w oryginalnym M1. Wymagań wiem że mam dużo ale zauważ że rejestrowałem się 2 lata temu i moje wymagania od tamtej pory wzrosły- obecnie wiem czego potrzebuję.

Najlepsza byłaby wielkość M1 (może być trochę większa) na 3 mocne diody i do tego przedłużka na 2-3 aku 18650 i bajer że z jednym ogniwem działa tylko jedna dioda a z dwoma lub trzema aku wszystkie diody. Ale taka latarka zostaje w sferze marzeń....

Którą diodę polecacie aby dawała około 1000-1200 lm?
michal1

Post autor: michal1 »

B_E_R_E_K pisze: Którą diodę polecacie aby dawała około 1000-1200 lm?
Najlepiej 3XP-L ale jedna XP-L lub XM-L2 przy odpowiednio dużym prądzie też da radę.
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Na 3 diody to robił mody w M1 Kolega vin324pl, pisz do niego, tej samej wielkości na 3 diody jest solarforce L2 od grega. Te mody dają więcej swatła po szerokości ale co do zasiegu to jednak będzie mniejszy od seryjnego Convoya M1. Co do konkretów to kontaktuj się z vin324pl albo gregiem.
B_E_R_E_K

Niekoniecznie musi to być Convoy M1
Biorę też pod uwagę
C8
BD01
BD02
L4
L2
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Porównanie rozkładu m1 OP z 3*xpl

M1 OP Ulc Lens xp-l v6 3d 2,8A / M1 3*xp-l 4,2A Ulc Lens
m1 100%
Obrazek Obrazek

M1 3*xp-l 4,2A // C8 3*xp-l 4,2A
Obrazek Obrazek

Konkluzja - jak chcesz zasięg lepszy niż M1 OP to w trzy ledy się nie baw - chyba że od modowanego Kinga wzwyż , np 6 cio ledowy :cool:

C8 3*xpl // King 6*xm-l2
Obrazek Obrazek
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
B_E_R_E_K

Z tego co widzę i czytam to lepiej zostać przy jednej diodzie ponieważ wydajność ogniw w stosunku do czasu drastycznie spadnie. Wobec tego która diodę xml czy xpl? I które body zapewni dobre chłodzenie podkreconego leda?
andriu2233

B_E_R_E_K pisze:Z tego co widzę i czytam to lepiej zostać przy jednej diodzie ponieważ wydajność ogniw w stosunku do czasu drastycznie spadnie. Wobec tego która diodę xml czy xpl? I które body zapewni dobre chłodzenie podkreconego leda?
Co do diody proponuję xp-l V6 3D, będzie prawie taki sam odcień jak masz obecnie,a dioda najwydajniejsza, co do body to mogę zaproponować Convoy M1, który wiesz jak świeci. Na xp-l puszczonej 3.0 A poświeci może te 5 do 10 metrów dalej od xm-l którą miałeś, ale to bardziej na zasadzie "wydaje mi się" :)
Jak chcesz szerzej to convoy S2+ też na takiej xp-l, zaswieci trochę szerzej ale nie tak daleko jak M1.

Dla mnie jak na latarkę na EDC to M1. Jak tak bardzo nie zależy Ci na zasięgu to przemyśl S2+, Koledzy moderzy oferują w sklepiku z "nietłukącym szkiełkiem"
B_E_R_E_K

Gdzie kupię tą diodę XPL V6 3D na jakimś porządnym podłożu np NOCTIGON? Wszędzie widzę ale jako niedostępną:/
andriu2233

Rzeczywiście tutaj jest dostępne teraz tylko 2C, 3D wyprzedane:
http://intl-outdoor.com/noctigon-xp20-v ... p-833.html
a może taki sterownik?:
http://intl-outdoor.com/qlite-reva-7135 ... p-710.html
Dolutować mu 2 lub 3 AMC... nie to że kuszę :D
Co do diody to pytaj Greg'a ja od niego kupiłem xp-l V6 w pięknym odcieniu 3C.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

xp-l v6 3d jest na :
http://www.international.mtnelectronics ... uct_id=323

http://www.international.mtnelectronics ... uct_id=324

tyle ze przesyłka ze stanów więc się nie opłaca z drobiazgami zupełnie ;-)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
ODPOWIEDZ