Wybór ładowarki za grosze. Miller ML-101 lub ML-102...inna?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
darekka

Wybór ładowarki za grosze. Miller ML-101 lub ML-102...inna?

Post autor: darekka »

Witam. Jak w temacie poszukuję taniutkiej acz sprawnie ładującej(1A lub więcej) ogniwa 18650 ładowareczki.
Wstępnie w Chinach można dostać Miller ML-101 za ok 2,58$ lub ML-102 za 3,99$( u nas w kraju to przeginka z cenami). Dodam, że nie potrzebuję funkcji banku energii lecz wymagam jedynie(albo i aż) stabilnego ładowania 1(lub 2 jednocześnie) ogniw prądem minimum 1A na ogniwo(wystarczy ładowareczka 1-ogniwowa lecz jeśli jest jakiś sprawdzony i taniutki model 2 kanałowy z 1A na kanał podczas obsadzenia obu to chętnie poszerzę swoje horyzonty).

Chcę wydać jak najmniej i kusi mnie ML-101 v 6.0 lecz nie wiem czy szybszy w ładowaniu nie byłby ML-102 v 9.0(ponoć potrafi ładować 1,5A) ale nie wiem czy warto dopłacać jeśli nie będzie szybszy w praktyce.

Nie wymagam pomiaru pojemności ogniwa itp, bo to można dostać za 3,33$(miernik napięcia, amperomierz z pomiarem prądu wprowadzonego do ogniwa w mA) śmigające pod USB.

Jeśli, któraś z podanych ładowarek jest szybsza podpowiedzcie, która(mówię o praktyce nie ogłoszeniowych danych). Oczywiście wiem, że aby śmigały potrzebują zasilacza min. 1,2A.

Jeśli jest jakiś inny model ładowareczki za groszę z moimi wymaganiami proszę o podpowiedź(i link jeśli można prosić).

Za wszelkie podpowiedzi i rady będę wdzięczny.
To ja
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

darekka

Dzięki ale skłaniałbym się raczej ku gotowcom szczególnie, że za około 10zł. jest Miller ML-101.
Możesz porównać go z ML-102(pomińmy funkcję banku prądu-dla mnie zbędny bajer). 101ka działa identycznie jak 102ka?
To ja
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

przebijam :P

http://www.buyincoins.com/item/57916.html

tylko trzeba dać dodatkowy przewód pomiędzy (-) a płytką, bo jest spadek napięcia przy większych prądach. Mój Accucell się ostatnio kurzy...
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Tylko kolega chciał co najmniej 1000mA, a te wszystkie power banki co mają napisane 1000 dają na max 700-800mA. Dlatego podałem pewniaka. ;)
Co do Millerów to nie mam przekonania. Wiem, że wiele osób je sobie chwali, ale pojawiały się też na forum słowa krytyki dlatego nigdy się na nie nie zdecydowałem.
darekka

Wiem problemy były z 102 ver.7.0 przeładowywała nawet komu ś dobiła do 4,45V. O nowszych nic złego nie słyszałem.

A jak w praktyce sprawuje się układ TP4056? Niby daje 1A(praktycznie 0,9A) co byłoby ok, a koszt 2,5zł. w Polsce jest znikomy. Mam ładowarkę 2 kanałową(cud istny, bo 2 ogniwa 2600mAh ładuje w czasie ponad 12 godzin, a 1 takie ogniwo to już "tylko" 7,5godziny) i mógłbym jej obudowę wykorzystać do zrobienia jakiej sensowniejszej opcji.
To ja
ODPOWIEDZ