Olight M20SX Javelot - coś nie tak z diodą?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Argennto

Olight M20SX Javelot - coś nie tak z diodą?

Post autor: Argennto »

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem wyżej wymienionej latarki. Po dokładnych oględzinach zauważyłem, że moja dioda LED CREE XM-L2 nie wygląda jak wszystkie klasyczne CREE (patrz obrazek). Nie ma tej "kropli" plastiku na emiterze tzn jest, ale ma wysokość może z 0.5mm. Z jasności, zasięgu jestem bardzo zadowolony. Jeszcze jedno niby barwa zimna według producenta to w granicach 5000K-6000K, ale nie to żebym się czepiał nie jest zimna może minimalnie wpada w bardzo lekko zielonkawy odcień (nie jest to dla mnie żadną wadą), a może mi się wydaje no bo niby skąd. Czy to jakaś fabryczna wada diody?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Załączniki
Cree_XM-L2.jpg
Cree_XM-L2.jpg (11.96 KiB) Przejrzano 3193 razy
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Najwidoczniej masz oskalpowaną diodę xm-l ale z tego co piszesz to wygląda jak by tam byla xp-l hi
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Argennto

Skalpowanie, a można wiedzieć co to oznacza? Usuwanie tej soczewki? Dodam, że u mnie są "ślady" tej soczewki o wysokości jak pisałem ok. 0.5mm. Po co psuć diodę? Producent diod taki jak CREE chyba ma swoje zaplecze labolatoryjne i chyba wie jak robić diody.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Skalpuje się diodę (pozbawia silikonowej soczewki) dla uzyskania lepszego skupienia światła a przez to lepszego zasięgu.
Cree na pewno wie jak robić diody, ale ich celem nie są latarki, bo to mały stosunkowo rynek.
Nie dawno powstała wersja XP-L HI która nie ma płaską warstwę silikonu na emiterze.
W miarę możliwości zapodaj foto to ocenimy co to jest.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Argennto

Rozumiem, że sam producent Olight "oskalpował tą diodę? Według producenta dioda w tej latarce to XM-L2. Foto w linkach plus 2 załączniki. Fotki nie sa mojego autorstwa. Pochodzą z 2 różnych recenzji tego modelu.

http://i.imgur.com/ZXQj7Vg.jpg
http://i.imgur.com/vggxrek.jpg
Załączniki
skalp_0.jpg
skalp_0.jpg (123.53 KiB) Przejrzano 3169 razy
skalp.jpg
skalp.jpg (135.37 KiB) Przejrzano 3169 razy
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Seria latarek Olight Javelot ma specjalnie oskalpowaną diodę, aby zwiększyć zasięg światła. Jest to celowy i świadomy zabieg producenta. Czasem efektem ubocznym jest światło lekko wpadające w zielony lub żółty kolor.
Argennto

Faktycznie zasięg jest spory wiązka dosyć wąska coś jak w "szperaczach".
ODPOWIEDZ