Ładowarka ANSMANN Basic 5 i ładowanie eneloopów
Ładowarka ANSMANN Basic 5 i ładowanie eneloopów
Witam
Posiadam ładowarkę asmann basic5
Ładowarka ma około 15 lat ale jest dobrym stanie, tak wygląda od spodu
Chce nią naładowac baterie AAA NiMH, z tabeli obliczylem ze zajmie to 30h
1. Czy ta ładowarka nie zepsuje mi akuu
2. Czy moge podłożyć coś pod baterie żeby ładowala sie z pinu dla baterii AA
3. Czy lepiej użyć chinskiej ladowarki z zestawu na której jest napisane output DC 4,2+-0,5 Dc500mA
Posiadam ładowarkę asmann basic5
Ładowarka ma około 15 lat ale jest dobrym stanie, tak wygląda od spodu
Chce nią naładowac baterie AAA NiMH, z tabeli obliczylem ze zajmie to 30h
1. Czy ta ładowarka nie zepsuje mi akuu
2. Czy moge podłożyć coś pod baterie żeby ładowala sie z pinu dla baterii AA
3. Czy lepiej użyć chinskiej ladowarki z zestawu na której jest napisane output DC 4,2+-0,5 Dc500mA
Ok znalazłem polską instrukcje Napisali że ładowarka sama nie przestanie ładować,trzeba wyjąć baterie.Takim najprostszym miernikiem się da zmierzyć ile mAh ma bateria ?
Dedykowana ładowarka do tych baterii ładuje prądem 1,2v i około 120mA, czyli teoretycznie mogę ładować z pinu dla AA 70mA lub Baby C 140 ma, jeśli nie to mnie poprawcie
Dedykowana ładowarka do tych baterii ładuje prądem 1,2v i około 120mA, czyli teoretycznie mogę ładować z pinu dla AA 70mA lub Baby C 140 ma, jeśli nie to mnie poprawcie
Ostatnio zmieniony piątek 04 gru 2015, 19:29 przez Rafaell, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Akumulatory mają, określone przez producenta, minimalne napięcie, do którego mogą być ładowane i zarówno podczas pomiarów, jak i eksploatacji, trzeba się trzymać tych parametrów.
Pozdrawiam
Dlaczego?Rafaell pisze:To w takim razie ciężko będzie obliczyć czas ładowania,LED1234 pisze:Nie możesz ! Zaszkodzi i to bardzo poważnie..Rafaell pisze:Mogę rozładować baterie do zera, to jej nie zaszkodzi ?
Akumulatory mają, określone przez producenta, minimalne napięcie, do którego mogą być ładowane i zarówno podczas pomiarów, jak i eksploatacji, trzeba się trzymać tych parametrów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.