Zwiększanie mocy sterownika powyżej 2.8A.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Sniffles

Zwiększanie mocy sterownika powyżej 2.8A.

Post autor: Sniffles »

Witam. W jaki sposób zwiększa się natężenie prądu sterownika powyżej 2.8A? Standardowo to 2.8A bo 8x 350mA daje 2800mA czyli 2.8A i wtedy wszystkie miejsca na płytce są zapełnione. Niektórzy sprzedawcy sprzedają małe latarki ze sterownikiem nawet 4.2A, więc w jaki sposób uzyskują oni takie prądy?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

AMC lutują jeden na drugi, na tzw kanapkę.
Sniffles

No tak, czyli gdy z jednej strony sterownika dolutują 4x AMC to daje 4.2A i skoro to sprzedają to taki sterownik nie powinien się przegrzewać. A co jeśli dołożymy z drugiej strony kolejne 4x AMC a to da łącznie 16x AMC czyli 5,6A? Czy sterownik wytrzyma taki prąd?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

To czy się sterownik nie przegrzeje zależy od jego montażu w latarce.
Nie widziałem żeby ktoś chwalił się modem na 16 AMC do zasilania jednej diody.
Ciężko gdybać czy wytrzyma, wszystko zależy od chłodzenia, na pewno taki prąd nie popłynie przez jedną diodę zasilaną z jednego ogniwa.
Sniffles

Czy do modułów z trzema diodami np 3x XP-L stosuje się takie same sterowniki (chodzi mi o połączenie równoległe)? Czy w taki moduł można dać tak duży prąd? Jeśli chodzi o temperaturę to myślę, że sprawę załatwiłyby sterowniki, które zmniejszają prąd przy zbyt dużej temperaturze i jeśli warunki by na to pozwoliły to by nie ograniczał prądu (np. latarką zimą na rowerze nie powinna się przegrzewać nawet z takim prądem). Ogniwa można użyć wysoko prądowe, więc z zasilaniem też nie powinno być problemów.
smokuxx1987 pisze:To czy się sterownik nie przegrzeje zależy od jego montażu w latarce..
Które latarki mają tak umiejscowiony sterownik i diodę, że najlepiej oddają ciepło? Czy np. Convoye S2, S2+, S3 by się nadawały?
GozDD

Post autor: GozDD »

Do tak małej latarki chcesz wpakować 5.6A?! Już pomijając kwestie strat na sterowniku - z jakiego ogniwa chciałbyś to zasilać? Prąd i tak zacznie bardzo szybko spadać, w związku ze spadkiem napięcia na ogniwie. Poza tym łączenie diod równolegle, tym bardziej przy takim prądzie, nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Taki prąd to co najmniej dwa ogniwa lub jedno 26650.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Sniffles pisze:Czy do modułów z trzema diodami np 3x XP-L stosuje się takie same sterowniki (chodzi mi o połączenie równoległe)? Czy w taki moduł można dać tak duży prąd? Jeśli chodzi o temperaturę to myślę, że sprawę załatwiłyby sterowniki, które zmniejszają prąd przy zbyt dużej temperaturze i jeśli warunki by na to pozwoliły to by nie ograniczał prądu (np. latarką zimą na rowerze nie powinna się przegrzewać nawet z takim prądem). Ogniwa można użyć wysoko prądowe, więc z zasilaniem też nie powinno być problemów.
smokuxx1987 pisze:To czy się sterownik nie przegrzeje zależy od jego montażu w latarce..
Które latarki mają tak umiejscowiony sterownik i diodę, że najlepiej oddają ciepło? Czy np. Convoye S2, S2+, S3 by się nadawały?
Sterowniki do modułów potrójnych te same tylko diody muszą być połączone równolegle i dobrane pod względem VF.

Żadne zasilanie nie da rady z tego względu że stabilizacja na driverze opartym na układach AMC jest do momentu kiedy napięcie na ogniwie osiągnie napięcie przewodzenia diody + 0.15V

Napięcie przewodzenia rośnie wraz z prądem jaki ładujesz w diodę.

I tak dla XP-L V6 przy prądzie 5.6A Vf = 4.2V
4.2V+ 0.15V = 4.35V

Które ogniwo wysoko prądowe ma takie napięcie pod obciążeniem 5A?
W przypadku modułu potrójnego trochę lepiej to wygląda ale i tak nie osiągniesz takiego prądu.

Podsumowując nie osiągniesz takiego prądu w latarce zasilanej z jednego ogniwa na tym driverze.
Zabezpieczenie termiczne załatwia sprawę przegrzania, ale patrz wyżej.
Sniffles

GozDD pisze:Do tak małej latarki chcesz wpakować 5.6A?! Już pomijając kwestie strat na sterowniku - z jakiego ogniwa chciałbyś to zasilać? Prąd i tak zacznie bardzo szybko spadać, w związku ze spadkiem napięcia na ogniwie. Poza tym łączenie diod równolegle, tym bardziej przy takim prądzie, nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Taki prąd to co najmniej dwa ogniwa lub jedno 26650.
Zasilanie na przykład z wysoko prądowego Samsung INR 25R. Charakterystyka rozładowania na 6 stronie: https://www.powerstream.com/p/INR18650- ... asheet.pdf . Z tego co odczytałem to przy obciążeniu 5A napięcie tego ogniwa jest tylko o 0,1V niższe niż przy obciążeniu 1C (2.5A) a to chyba nie jest duża różnica. Fakt, takie coś będzie krótko świecić ale nikt nam nie każe używać trybu 100% przez cały czas.
Mógłbyś wyjaśnić, dlaczego łączenie diod równolegle przy takim prądzie jest złym pomysłem?
smokuxx1987 pisze: Sterowniki do modułów potrójnych te same tylko diody muszą być połączone równolegle i dobrane pod względem VF.

Żadne zasilanie nie da rady z tego względu że stabilizacja na driverze opartym na układach AMC jest do momentu kiedy napięcie na ogniwie osiągnie napięcie przewodzenia diody + 0.15V

Napięcie przewodzenia rośnie wraz z prądem jaki ładujesz w diodę.

I tak dla XP-L V6 przy prądzie 5.6A Vf = 4.2V
4.2V+ 0.15V = 4.35V

Które ogniwo wysoko prądowe ma takie napięcie pod obciążeniem 5A?
W przypadku modułu potrójnego trochę lepiej to wygląda ale i tak nie osiągniesz takiego prądu.

Podsumowując nie osiągniesz takiego prądu w latarce zasilanej z jednego ogniwa na tym driverze.
Zabezpieczenie termiczne załatwia sprawę przegrzania, ale patrz wyżej.
W potrójnym module o jaki mi chodzi moim zdaniem wygląda to znacznie lepiej, bo zamiast 5,6A jedna dioda przyjmie około 1.9A i sugerując się tym wykresem ( https://farm4.staticflickr.com/3884/145 ... c57a_o.jpg ) to przy prądzie 1.9A na jedną diodę Vf jest na poziomie około 3,2V i po dodaniu 0,15V wychodzi 3,35V a ogniwo, które zaproponowałem wyżej dałoby radę utrzymać takie napięcie do około 2Ah czyli około 80% pojemności ogniwa. Nie wiem czy dobrze interpretuję ten wykres, jeśli źle to proszę o poprawienie i dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi w tym temacie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Tutaj masz fajny kalkulatorek który pokazuje między innymi Vf diody.
http://pct.cree.com/dt/index.html

Przy 3 diodach i prądzie 1.85 A Vf XP-L V6 ( katalogowo ) wynosi 3.25V + 0.15 = 3.4V

Czyli dla twoich ogniw pojemność do tego napięcia na ogniwie to 1.8Ah

Czyli ( teoretycznie ) 20 minut świecenia tym prądem.
To dla modułu potrójnego, zakładając 0 strat na włączniku, przewodach i to że dioda ma katalogowe Vf, a z tym jak wiadomo jest różnie.

W tym temacie masz gotowy driver http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17927
Sniffles

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Dochodzę do wniosku, że aktualnie 4.2A to absolutne maksimum w małej latarce z pojedynczym 18650.
GozDD

Post autor: GozDD »

Właśnie to próbowaliśmy Ci przekazać ;)

Łączenie równoległe może nie tyle jest złe, co na pewno nie skończy się na kupnie trzech diod. Tak jak smoku wspomniał, trzeba je dobrać pod kątem możliwie zbliżonego Vf. Połączenie w szereg jest mniej kłopotliwe - nie bez powodu np. SRK przerabiane są właśnie na takie połączenie.

Polecam latarki na 26650, dużo lepiej leżą w męskiej dłoni, a przy okazji mamy ogniwa o pojemności 5.2Ah, na których 8A rozładowania nie robi większego wrażenia.
wrogu

Post autor: wrogu »

Ale ogniwa 26650 są trudniej dostępne niż odzyskiwane 18650.

SRK mają różne opcje sterowania - te wielo ledowe zapewne są czysto równolegle sterowane. Niektóre 3 ledowce również mają zwykłe połączenie równoległe diod, zasilane z jednego źródła prądowego np. 6A.

Są 3 ledowe SRK, z osobnym sterowaniem każdą diodą, przy 4P 18650 w zasilaniu spokojnie idzie tyle prądu dostarczyć, by grzać po 3A w XM-L. Widziałem drivery na buck/boost i źródle stałoprądowym na tranzystorze, po 3 takie układy na driver - jednym na każdego LEDa. Odnośnie technologii drivera to moje "zdajemisię" bom elektronik ku...pa :)

Ja kombinuję z diodami, które mają po 3,9V napięcia przewodzenia, zrobienie czegoś ręcznego na 18650, bez zasilania z 12V wymaga nieco więcej kombinatoryki :(
Sniffles

A czy ktoś sprzedaje małe moduły z 3 diodami do latarek typu X1, Convoy z posortowanymi już diodami pod kątem Vf i łączonymi równolegle? Chodzi mi o to, że gdyby naszła mnie ochota na 3 diody to wystarczy rozkręcić latarkę, odlutować i wyjąć stary moduł z pojedynczą diodą a następnie włożyć nowy z trzema diodami i go zalutować?
GozDD pisze: Polecam latarki na 26650, dużo lepiej leżą w męskiej dłoni, a przy okazji mamy ogniwa o pojemności 5.2Ah, na których 8A rozładowania nie robi większego wrażenia.
Czy są takie latarki w kształcie podobnym do X1 albo Convoyów z serii S? Jeśli zasilanie 26650 daje znacznie większe możliwości to dlaczego tak mało jest projektów latarek z tymi ogniwami na forum?
michal1

Post autor: michal1 »

Tylko zwykły moduł nie wystarczy trzeba podnieść podłoże, względem piguły.
Ogniwa 26650 są większe, a przede wszystkim sporo droższe :)
ptja

Post autor: ptja »

Sniffles pisze:/.../małe moduły z 3 diodam/.../łączonymi równolegle/.../
Nie wiem, czy dobierają wg Vf, ale zerknij na to: http://intl-outdoor.com/noctigon-3xp-mc ... p-841.html
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ