Klaster z dwóch baterii w telefonie

....nie pasujące gdzie indziej...
cervandes

Klaster z dwóch baterii w telefonie

Post autor: cervandes »

Witajcie, nietypowy pomysł/ plan. Podejrzewam, że najszybszą pomoc i odpowiedź uzyskam właśnie tu.

Mam telefon, duży, LG G3. Bateria pozwala na pracę urządzenia z włączonym wyświetlaczem od 3 do 5 godzin. Ludzie marudzą, że mało, że krótko, kombinują z większymi bateriami i powerbankami. Mnie to nie interesuje, nie podoba się i koniec. Chcę mieć oryginalną, dwukrotnie większą baterię.

Kwestie wizualne, wagę, wszystko to pomijamy. Interesuje mnie tylko kwestia połączenia styków baterii w telefonie. Obecnie mam 4 piny, + - BSI oraz czwarty, póki co niezidentyfikowany. Załóżmy, że sklejam dwie baterie ze sobą, styki są od siebie 5mm oddalone. Cienką blaszką łączę styki baterii 1 ze stykami baterii 2...

Czy łączyć tylko + i - a BSI pozostawić? Co z czwartym pinem? Macie jakąkolwiek wiedzę w tej materii? Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Ja bym połączył tylko dodanie i ujemne bieguny ogniw.
Termistora nie możesz połączyć równolegle bo z połączenia dwóch takich samych rezystancji równolegle wyjdzie 1/2 rezystancji przed połączeniem.
Czwarty pin to może pin identyfikacji baterii (stała rezystancja do minusa lub plusa)?
cervandes

Ale samych ogniw czy z PCB? Bo pomyślałem jeszcze, żeby wydłubać z jednej baterii samo ogniwo i połączyć je oczywiście równolegle z drugim ogniwem. Tak, żeby zostawić jedno PCB i dwa same ogniwa za elektroniką (o ile jakąś tam znajdę...)
romanz

Post autor: romanz »

Na PCB baterii, jest układ zabezpieczający przed nadmierny jej rozładowaniem (wyłącza ją przy 2,5-2,6V). Jak chcesz tę "duo" baterię ładować, ciekawe jak elektronika telefonu na tę opcję zareaguje. O ile, to już można spróbować podłączając plus z plusem, minus z minusem, bez podłączenia pozostałych, w drugiej baterii.
cervandes

Nadal się waham. Ryzykuję 80-90pln bo tyle kosztują dwa oryginały do mnie.

Poczekam jeszcze troszkę, może coś na elektrodzie czy innym xda uda się ustalić. Dziwi mnie, że nikt nie wpadł na podobny pomysł...
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

Nie powinno być żadnego problemu z ładowaniem, co najwyżej ze wskaźnikiem poziomu naładowania, ale pewnie i ten się skalibruje z czasem. Ja bym spróbował podłączyć tylko bieguny dodatkowej baterii, powinno ruszyć bez większej ingerencji.
tre33

Post autor: tre33 »

I jak? Udało się z tymi bateriami?
ODPOWIEDZ