Zakup latarki - Olight M20SX Javelot UT XM-L2 czy warto?
Zakup latarki - Olight M20SX Javelot UT XM-L2 czy warto?
Witam,
Zdecydowany jestem na zakup latarki wymienionej w temacie. Jako, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie mam kilka pytań:
- czy 820lm podawane przez producenta jest realne w tak małej latarce?
- czy to będzie ciągła wartość, czy po kilku minutach jasność się nie zmniejszy? (zasilanie dobrej jakości ogniwem 18650)
- czemu bliżniaczy model M20 warrior posiada max 550lm?
Obie latarki posiadają diodę Cree XM-L2, więc skąd takie rozbieżności? A może bezpieczniej kupić tą drugą? Czy ktoś posiada taki model i mógłby się wypowiedzieć? Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam.
Zdecydowany jestem na zakup latarki wymienionej w temacie. Jako, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie mam kilka pytań:
- czy 820lm podawane przez producenta jest realne w tak małej latarce?
- czy to będzie ciągła wartość, czy po kilku minutach jasność się nie zmniejszy? (zasilanie dobrej jakości ogniwem 18650)
- czemu bliżniaczy model M20 warrior posiada max 550lm?
Obie latarki posiadają diodę Cree XM-L2, więc skąd takie rozbieżności? A może bezpieczniej kupić tą drugą? Czy ktoś posiada taki model i mógłby się wypowiedzieć? Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam.
Nie rozumiem trochę tego wykresu.Oczywiście pomiar jest przeprowadzony prawidłowo bo znalazłem podobny w innej recenzji. Ilość lumenów spada prawie 2x po 3-4 minutach. Driver nie ma stabilizacji w latarce za 3 stówki? Czemu trzyma ponad 2 godziny jeżeli producent podaje 1 godz i 15 min max w trybie high.
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -2x-CR123)
W tej recenzji jest tak samo. Użyte ogniwo to 2600mAh
W tej recenzji jest tak samo. Użyte ogniwo to 2600mAh
- smokuxx1987
- smokuxx1987
Jeśli masz w wykresie gwałtowny spadek jasności/ prądu to jest to celowe działanie producenta dla zabezpieczenia przed przegrzaniem, i tutaj czasem nie ma znaczenia czy latarka jest na polu przy -15 stopniach czy leży sobie na stole w 25.
Przy driverach opartych na układach AMC normalnie masz stabilizację około 80% pojemności ogniwa, zależy też od Vf diody.
W praktyce jest niewielki ubytek ilości światła związany z temp emitera, aż do momentu kiedy napięcie na ogniwie wyniesie 3.6-3.4 V.
Jeśli chcesz mieć jak najdłuższy czas stabilizacji z jednego ogniwa to kup latarkę z jakimś driverem programowalnym z forum.
W tych driverach jest badana temp sterownika a nie ograniczany prąd niezależnie od temp po pewnym czasie.
Przy driverach opartych na układach AMC normalnie masz stabilizację około 80% pojemności ogniwa, zależy też od Vf diody.
W praktyce jest niewielki ubytek ilości światła związany z temp emitera, aż do momentu kiedy napięcie na ogniwie wyniesie 3.6-3.4 V.
Jeśli chcesz mieć jak najdłuższy czas stabilizacji z jednego ogniwa to kup latarkę z jakimś driverem programowalnym z forum.
W tych driverach jest badana temp sterownika a nie ograniczany prąd niezależnie od temp po pewnym czasie.
Kolega smokuxx1987 ma na myśli coś takiego?
http://diodac.pl/sterowniki-elektronika ... -l-p7.html
Czy dobrze myślę, że puszczenie prądu 2.8A na diodę (co dało by ok. 800lm) w tak małej latarce jak Olight M20 spowoduje jej "zagotowanie" w kilka minut?
http://diodac.pl/sterowniki-elektronika ... -l-p7.html
Czy dobrze myślę, że puszczenie prądu 2.8A na diodę (co dało by ok. 800lm) w tak małej latarce jak Olight M20 spowoduje jej "zagotowanie" w kilka minut?
- smokuxx1987