Zakup latarki - Olight M20SX Javelot UT XM-L2 czy warto?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Argennto

Zakup latarki - Olight M20SX Javelot UT XM-L2 czy warto?

Post autor: Argennto »

Witam,
Zdecydowany jestem na zakup latarki wymienionej w temacie. Jako, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie mam kilka pytań:

- czy 820lm podawane przez producenta jest realne w tak małej latarce?
- czy to będzie ciągła wartość, czy po kilku minutach jasność się nie zmniejszy? (zasilanie dobrej jakości ogniwem 18650)
- czemu bliżniaczy model M20 warrior posiada max 550lm?

Obie latarki posiadają diodę Cree XM-L2, więc skąd takie rozbieżności? A może bezpieczniej kupić tą drugą? Czy ktoś posiada taki model i mógłby się wypowiedzieć? Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam.
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

Argennto

Nie rozumiem trochę tego wykresu.Oczywiście pomiar jest przeprowadzony prawidłowo bo znalazłem podobny w innej recenzji. Ilość lumenów spada prawie 2x po 3-4 minutach. Driver nie ma stabilizacji w latarce za 3 stówki? Czemu trzyma ponad 2 godziny jeżeli producent podaje 1 godz i 15 min max w trybie high.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Może ogniwo użyte w teście miało większą pojemność niż użyte przez producenta.
Mało jest latarek, które trzymają max jasność od początku do końca bez step-down.
M
My flashlight is smaller than yours...
Argennto

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -2x-CR123)

W tej recenzji jest tak samo. Użyte ogniwo to 2600mAh
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Prawdopodobnie producent zastosował tzn " zabezpieczenie termiczne" albo prawdopodobniej ograniczenie czasowe które po kilku minutach ogranicza prąd w diodę o połowę.

Ilość lumenów na początku się zgadza a później zabezpieczenie obcina wszystko o połowę.
Argennto

Czytam testy i praktycznie wszystkie latarki na 1 ogniwo 18650 tak się zachowują. Czyli rozumiem ilość max lumenów podawana przez szanujących się producentów latarek jest prawdą, ale tylko w pierwszych sekundach pracy diody.
michal1

Post autor: michal1 »

Nie wszystkie latarki mają zabezpieczenie termiczne, niektóre też mają stabilizacje, więc jasność tak szybko nie spada jak w tym przypadku.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Jeśli masz w wykresie gwałtowny spadek jasności/ prądu to jest to celowe działanie producenta dla zabezpieczenia przed przegrzaniem, i tutaj czasem nie ma znaczenia czy latarka jest na polu przy -15 stopniach czy leży sobie na stole w 25.

Przy driverach opartych na układach AMC normalnie masz stabilizację około 80% pojemności ogniwa, zależy też od Vf diody.

W praktyce jest niewielki ubytek ilości światła związany z temp emitera, aż do momentu kiedy napięcie na ogniwie wyniesie 3.6-3.4 V.

Jeśli chcesz mieć jak najdłuższy czas stabilizacji z jednego ogniwa to kup latarkę z jakimś driverem programowalnym z forum.
W tych driverach jest badana temp sterownika a nie ograniczany prąd niezależnie od temp po pewnym czasie.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Na przykład Armytek Predator 2.5 PRO ma full stabilizację:
Obrazek
My flashlight is smaller than yours...
Argennto

Kolega smokuxx1987 ma na myśli coś takiego?

http://diodac.pl/sterowniki-elektronika ... -l-p7.html

Czy dobrze myślę, że puszczenie prądu 2.8A na diodę (co dało by ok. 800lm) w tak małej latarce jak Olight M20 spowoduje jej "zagotowanie" w kilka minut?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Dobrze myślisz, co do drivera to miałem na myśli taki tylko że z oprogramowaniem od naszych magików.

Na forum mamy sklepik, a w nim wystawionych jest kilka driverów programowalnych, w cenie niewiele droższej niż ten z twojego linku, a funkcjonalność nie porównywalna.
ODPOWIEDZ