Anodyzacja

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Darecki87

Anodyzacja

Post autor: Darecki87 »

Cześć wszystkim. Czy pozbawienie latarki anodyzacji ( zeszlfowane papierem ) może jakoś wpłynąć na jej działanie?

Czytałem jakiś czas temu temat na zagranicznym forum ( nie mogę go znaleźć teraz, pewnie usunięty ) że anodyzacja nie przewodzi prądu i jej usunięcie może jakoś negatywnie wpłynąć na spadek mocy np poprzez pozostawienie włączonej latarki na metalowym przedmiocie czy coś takiego.

Osobiście myślę, że nic takiego nie powinno się stać, jednak jakoś ten temat mnie nurtuje, gdyż chce zrobić sobie jedną latarkę w wersji srebrnej błyszcącej ( usunięcie powłoki i polerowanie powierzchni ).
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

A po co się męczyć papierem- wrzuć do piekarnika. :mrgreen:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... =piekarnik
Tylko same blachy, besz oringów, gumki włącznika szkiełka, diody i oczywiście ogniwa. :roll:
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Albo szkiełkowanie jej zrobić, szybciej i efekt ładny
Darecki87

Fakt, ale co z tym przewodzeniem po utracie przez latarkę anodyzacji?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Na elektrykę nie będzie miało to żadnego wpływu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Darecki87

Dzięki, więc nie ma co się zastanawiać :) A gdy będę trzymał w ręce taką latarkę, to do mojego organizmu też nie będzie żadnego przepływu prądu :mrgreen: ?
Ostatnio zmieniony niedziela 29 lis 2015, 19:31 przez Darecki87, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nic a nic :)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Darecki87

Zamierzam to zrobić ręcznie, będę polerował całość poza body, nie chcę stracić podpisu firmy i modelu, poza tym moletowanie utrudniło by robotę.

Liczę na taki efekt:
https://www.youtube.com/watch?v=4AKpQj7hcuE
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Jak wypolerujesz to będzie łatwo to widocznie zarysować, co zepsuje cały efekt, a po jakimś czasie będzie gorzej jak przed polerowaniem :mrgreen:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Doctore ma rację. Anodyzacja zapewnia nam utwardzenie powierzchni. Bez niej będziemy mieli na zewnątrz miękkie aluminium. Będzie trzeba regularnie powtarzać polerowanie, albo bardzo delikatnie obchodzić się z latarką.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ