Kupno latarki 2xAA do 150-200zł
Kupno latarki 2xAA do 150-200zł
Witam forumowiczów.
Prosiłbym o pomoc w kupnie latarki 2xAA najlepiej w stacjonarnym sklepie ewentualnie allegro. 5 lat temu kupiłem Romisena RC-G2 z którego byłem zadowolony, jednak teraz chciałbym kupić coś 2xAA żeby uzyskać lepszy zasięg. Jestem kompletnym laikiem także modyfikacje nie wchodzą w grę. Wolałbym zmieścić sie w 150zł dlatego wchodzi w grę też latarka 1xAA.
Prosiłbym o pomoc w kupnie latarki 2xAA najlepiej w stacjonarnym sklepie ewentualnie allegro. 5 lat temu kupiłem Romisena RC-G2 z którego byłem zadowolony, jednak teraz chciałbym kupić coś 2xAA żeby uzyskać lepszy zasięg. Jestem kompletnym laikiem także modyfikacje nie wchodzą w grę. Wolałbym zmieścić sie w 150zł dlatego wchodzi w grę też latarka 1xAA.
- smokuxx1987
Latarka na 2xAA jest dłuższa od tych zasilanych z jednego ogniwa 18650, do tego czas pracy jest 3x krótszy niż z jednego ogniwa.
Jedynym atutem zasilania z AA jest grubość latarki, ale jak chcesz osiągnąć jakiś zasięg to i tak latarka musi być grubsza.
Polecam przejście na ogniwa 18650, za 150 zł możesz dostać zestaw z ładowarką i ogniwami.
Jedynym atutem zasilania z AA jest grubość latarki, ale jak chcesz osiągnąć jakiś zasięg to i tak latarka musi być grubsza.
Polecam przejście na ogniwa 18650, za 150 zł możesz dostać zestaw z ładowarką i ogniwami.
Za taką kasę masz piękny zestaw:
Convoy C8 z kodem od m4dm4xa ( http://m4dm4x.com/category/coupons-und-codes/page/3/ ) - 55zł
Convoy S2+ z kodem też od niego ( http://m4dm4x.com/2015/11/15/convoy-codes/ )
<50zł
Potem 2 ogniwa od woyazo z forum 22zł+ przesyłka i ładowarka np ta:
http://www.banggood.com/Mobile-Portable ... 10650.html
10zł
Masz coś na niezły zasięg z większym reflektorem i coś w znośnych rozmiarach jako EDC . A te paluszkowe niby zwykle można zasilacz li-ionami 14500 i byłoby ok, Olight S15R jest dostępny w niezłej cenie(może m4dm4x też ma kody, nie wiem, jak nie to zwykły BLF też da zniżkę jakość) i jest w fajnym zestawie z ładowarką i zabezpieczonym ogniwem, a w razie czego zawsze można AA do środka włożyć, tylko wtedy super mocno świecić nie będzie, ale w razie draki jest.
Ew. za tę kasę polowałbym na uniwersalną czołówkę, której można też używać jako EDC - dla mnie to bardziej wszechstronne urządzonka np Skilhunt H02 lub Nitecore HC30 w tych pieniądzach, ostatnia rozmowa na ich temat tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Nitecore powinien się fajnie sprawdzić, skilhunt ma kiepsko umieszczony przycisk pod ODC noszone w kieszeni, chyba że przyzwyczai się do przekręcania gwintu zamiast wyłączania przyciskiem.
Convoy C8 z kodem od m4dm4xa ( http://m4dm4x.com/category/coupons-und-codes/page/3/ ) - 55zł
Convoy S2+ z kodem też od niego ( http://m4dm4x.com/2015/11/15/convoy-codes/ )
<50zł
Potem 2 ogniwa od woyazo z forum 22zł+ przesyłka i ładowarka np ta:
http://www.banggood.com/Mobile-Portable ... 10650.html
10zł
Masz coś na niezły zasięg z większym reflektorem i coś w znośnych rozmiarach jako EDC . A te paluszkowe niby zwykle można zasilacz li-ionami 14500 i byłoby ok, Olight S15R jest dostępny w niezłej cenie(może m4dm4x też ma kody, nie wiem, jak nie to zwykły BLF też da zniżkę jakość) i jest w fajnym zestawie z ładowarką i zabezpieczonym ogniwem, a w razie czego zawsze można AA do środka włożyć, tylko wtedy super mocno świecić nie będzie, ale w razie draki jest.
Ew. za tę kasę polowałbym na uniwersalną czołówkę, której można też używać jako EDC - dla mnie to bardziej wszechstronne urządzonka np Skilhunt H02 lub Nitecore HC30 w tych pieniądzach, ostatnia rozmowa na ich temat tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Nitecore powinien się fajnie sprawdzić, skilhunt ma kiepsko umieszczony przycisk pod ODC noszone w kieszeni, chyba że przyzwyczai się do przekręcania gwintu zamiast wyłączania przyciskiem.
@Kanghoy
Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź, ale może doprecyzuje trochę pytanie. Jestem kompletnym laikiem i terminy takie jak EDC, ODC czy m4dm4xa nie mieszczą mi sie w głowie. 5 lat temu poprosiłem was o latarke do 100zł i poleciliście mi Romisena RC-G2 i byłem zadowolony. Chodzi o to żeby nie bawić sie w jakieś stronki i wszystko kupowac gdzie indziej. Zależy mi na tym żeby pójść i kupić. Latarkę używam sporadycznie także na czasie pracy nie zależy mi w ogóle. Chciałbym po prostu nieco lepszy zasięg dlatego 2xAA. Mogą być również ogniwa 18650, ale gdzie to dostanę. Przepraszam za moją niewiedzę
Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź, ale może doprecyzuje trochę pytanie. Jestem kompletnym laikiem i terminy takie jak EDC, ODC czy m4dm4xa nie mieszczą mi sie w głowie. 5 lat temu poprosiłem was o latarke do 100zł i poleciliście mi Romisena RC-G2 i byłem zadowolony. Chodzi o to żeby nie bawić sie w jakieś stronki i wszystko kupowac gdzie indziej. Zależy mi na tym żeby pójść i kupić. Latarkę używam sporadycznie także na czasie pracy nie zależy mi w ogóle. Chciałbym po prostu nieco lepszy zasięg dlatego 2xAA. Mogą być również ogniwa 18650, ale gdzie to dostanę. Przepraszam za moją niewiedzę
- smokuxx1987
Wszystko możesz dostać na forumowym sklepiku.
Po poprawkach termicznych i elektrycznych, diody i sterowniki do wyboru, dodatkowo sprzedawcy mają też ogniwa i ładowarki.
Nie wiem jaki zasięg cię interesuje więc napiszę jaki mają modele warte uwagi.
Convoy S2+ 40-50 m
Convoy S2 60 m-70 m
Convoy M1/M2 ~80-100 m tutaj pewnie przekroczy budżet.
Convoy C8 120-150 m w podstawowej konfiguracji, można i ponad 300 wycisnąć.
Po poprawkach termicznych i elektrycznych, diody i sterowniki do wyboru, dodatkowo sprzedawcy mają też ogniwa i ładowarki.
Nie wiem jaki zasięg cię interesuje więc napiszę jaki mają modele warte uwagi.
Convoy S2+ 40-50 m
Convoy S2 60 m-70 m
Convoy M1/M2 ~80-100 m tutaj pewnie przekroczy budżet.
Convoy C8 120-150 m w podstawowej konfiguracji, można i ponad 300 wycisnąć.
Sory pora nie ta była, jakoś w głowie miałem, że chcesz u chińczyków kupować , w takim razie na mój post nie ma co patrzyć .
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 11:32 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 3 razy.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co jest w PL sklepach za 150zł jest godne polecenia na 2*AA .
Na 18650 C8 jest super, ale średnio się sprawdzi np do pracy na odległosciach do 50cm(czyli grzebanie w szpargałach, podpinanie prostowanika do samochodu etc), za to super się sprawdza jak się po prostu gdzieś idzie na wycieczkę.
S2/S2+/S3 będą bardziej uniwersalne, ale zasięg mniejszy.
Na AA jest spoko olight S15 i chyba da się dokupić tubę rozszerzającą na 2, a nawet 3 paluszki, ale u chińczyka kosztuje ~100zł, a u nas 250...
Jak chcesz małą latarkę bierzesz z jednym, jak chcesz więcej mocy, bierzesz z tubami . No i w zestawie ma akumulatorek 14500 na którym będzie świecić mocniej niż z 2*AA i ładowarkę... Przy czym w zasiegu to ona i tak chyba nie bryluje, możliwe nawet że romsen bedzie dalej swiecił.
Na 18650 C8 jest super, ale średnio się sprawdzi np do pracy na odległosciach do 50cm(czyli grzebanie w szpargałach, podpinanie prostowanika do samochodu etc), za to super się sprawdza jak się po prostu gdzieś idzie na wycieczkę.
S2/S2+/S3 będą bardziej uniwersalne, ale zasięg mniejszy.
Na AA jest spoko olight S15 i chyba da się dokupić tubę rozszerzającą na 2, a nawet 3 paluszki, ale u chińczyka kosztuje ~100zł, a u nas 250...
Jak chcesz małą latarkę bierzesz z jednym, jak chcesz więcej mocy, bierzesz z tubami . No i w zestawie ma akumulatorek 14500 na którym będzie świecić mocniej niż z 2*AA i ładowarkę... Przy czym w zasiegu to ona i tak chyba nie bryluje, możliwe nawet że romsen bedzie dalej swiecił.
Czyli przez 5 lat latarki tak zdrożały że za 250 zł bedzie słabiej świeciła niż romek sprzed 5 lat???Kanghoy pisze: Na AA jest spoko olight S15 i chyba da się dokupić tubę rozszerzającą na 2, a nawet 3 paluszki, ale u chińczyka kosztuje ~100zł, a u nas 250...
Przy czym w zasiegu to ona i tak chyba nie bryluje, możliwe że romsen bedzie dalej swiecil .
Ps. nie musi być w polskim sklepie, akceptuje też allegro lub inny zaufany sklep internetowy.
Nie, diody są mocniejsze, ale jeszcze dochodzi kształt i głębokość reflektora etc, to ma wpływ na zasięg nawet większy niż sama moc diody, a niestety większość tutaj jedzie na latarkach w rozmiarach convoy S2 w górę na ogniwach Li-ion, z AA głównie się poleca tego olighta, na nic innego polecanego się nie natknąłem w okresie jak tutaj siedzę, choć na pewno da się coś wybrać.
Teoretycznie ten oligt daje 75 m zasięgu na nimh:
I 100m na wbudowanym akumulatorku:
Tylko to teoretycznie, użyteczny zasięg będzie mniejszy, choć przy wbudowanym aku raczej większy niż w twojej latarce, ale czy będzie lepszy na takim samej baterii AA? nie wiem. Może poczekaj aż przyjdzie ktoś bardziej oblatany w AA i kto poda jakiegoś pewniaka na długi zasięg, ja nie znam .
Obstawiam po tym teście, że na olighta nie ma sensu zmieniać jak o zasięg chodzi(biała tablica dalsza na 75m, drzewa na ~100m:
Teoretycznie ten oligt daje 75 m zasięgu na nimh:
I 100m na wbudowanym akumulatorku:
Tylko to teoretycznie, użyteczny zasięg będzie mniejszy, choć przy wbudowanym aku raczej większy niż w twojej latarce, ale czy będzie lepszy na takim samej baterii AA? nie wiem. Może poczekaj aż przyjdzie ktoś bardziej oblatany w AA i kto poda jakiegoś pewniaka na długi zasięg, ja nie znam .
Obstawiam po tym teście, że na olighta nie ma sensu zmieniać jak o zasięg chodzi(biała tablica dalsza na 75m, drzewa na ~100m:
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 12:28 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 3 razy.
Ok w takim razie zdecyduje się na Convoy C8. Chciałbym kupić na allegro ale ceny wachają się od 80-150zł. Nie chce kupić bubla, a nie rozumiem tych oznaczeń "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C". Prosiłbym o pomoc w znalezieniu godnej oferty.
@Up
O właśnie o taki zasięg mi chodzi nic więcej. Nie ma dziś nic na miarę tego romka na 1xAA lub 2xAA w tej cenie?
@Up
O właśnie o taki zasięg mi chodzi nic więcej. Nie ma dziś nic na miarę tego romka na 1xAA lub 2xAA w tej cenie?
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 23:23 przez ziomalls, łącznie zmieniany 2 razy.
XM-L2 to rodzaj diody, U2-1A i T6-4C to rodzaj "binu" i "kolor" światła lecącego z diody. U2-1A będzie najmocniejsza, ale barwa będzie mocno zimna, T6-4C będzie trochę słabsza jak idzie o ilość lumenów, ale światło będzie cieplejsze i kolory lepiej oddane.
Jak ma być daleko szukaj z reflektorem SMO - czyli gładkim.
Teraz mi się przypomniało, że Manker T01 by na pewno dał radę na AA, miałby pewnie zasięg podobny do C8 na litówkach, ale drogi jest strasznie i w PL chyba nikt go nie sprzedaje.
Jak ma być daleko szukaj z reflektorem SMO - czyli gładkim.
Teraz mi się przypomniało, że Manker T01 by na pewno dał radę na AA, miałby pewnie zasięg podobny do C8 na litówkach, ale drogi jest strasznie i w PL chyba nikt go nie sprzedaje.
Napisz ogłoszenie w naszym sklepiku i ktoś zrobi Ci takiego Convoya z poprawkami lub ma gotowego na sprzedaż lub wystawi na allegroziomalls pisze:Ok w takim razie zdecyduje sie na Convoy C8. Chciałbym kupić na allegro ale ceny wachają się od 80-150zł. Nie chce kupić bubla, a nie rozumiem tych oznaczeń "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C". Prosiłbym o pomoc w znalezieniu godnej oferty.
Te oznaczenia "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C" to rodzaj, bin i tint ( powiedzmy odcień) diody.
1A zimny biały ( ale taki normalny biały, nie niebieski), 4C naturalny przechodzący w ciepły ( żółtawy).
Jest jeszcze ciekawy zoomowany Warsun na 3xAA.
$13 z wysyłką z Europy - dwa do mnie jadą.
http://m4dm4x.com/2015/11/24/eu-warehou ... lashlight/
$13 z wysyłką z Europy - dwa do mnie jadą.
http://m4dm4x.com/2015/11/24/eu-warehou ... lashlight/