Kupno latarki 2xAA do 150-200zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ziomalls

Kupno latarki 2xAA do 150-200zł

Post autor: ziomalls »

Witam forumowiczów.

Prosiłbym o pomoc w kupnie latarki 2xAA najlepiej w stacjonarnym sklepie ewentualnie allegro. 5 lat temu kupiłem Romisena RC-G2 z którego byłem zadowolony, jednak teraz chciałbym kupić coś 2xAA żeby uzyskać lepszy zasięg. Jestem kompletnym laikiem także modyfikacje nie wchodzą w grę. Wolałbym zmieścić sie w 150zł dlatego wchodzi w grę też latarka 1xAA.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Latarka na 2xAA jest dłuższa od tych zasilanych z jednego ogniwa 18650, do tego czas pracy jest 3x krótszy niż z jednego ogniwa.

Jedynym atutem zasilania z AA jest grubość latarki, ale jak chcesz osiągnąć jakiś zasięg to i tak latarka musi być grubsza.

Polecam przejście na ogniwa 18650, za 150 zł możesz dostać zestaw z ładowarką i ogniwami.
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

Za taką kasę masz piękny zestaw:
Convoy C8 z kodem od m4dm4xa ( http://m4dm4x.com/category/coupons-und-codes/page/3/ ) - 55zł
Convoy S2+ z kodem też od niego ( http://m4dm4x.com/2015/11/15/convoy-codes/ )
<50zł
Potem 2 ogniwa od woyazo z forum 22zł+ przesyłka i ładowarka np ta:
http://www.banggood.com/Mobile-Portable ... 10650.html
10zł

Masz coś na niezły zasięg z większym reflektorem i coś w znośnych rozmiarach jako EDC ;). A te paluszkowe niby zwykle można zasilacz li-ionami 14500 i byłoby ok, Olight S15R jest dostępny w niezłej cenie(może m4dm4x też ma kody, nie wiem, jak nie to zwykły BLF też da zniżkę jakość) i jest w fajnym zestawie z ładowarką i zabezpieczonym ogniwem, a w razie czego zawsze można AA do środka włożyć, tylko wtedy super mocno świecić nie będzie, ale w razie draki jest.

Ew. za tę kasę polowałbym na uniwersalną czołówkę, której można też używać jako EDC - dla mnie to bardziej wszechstronne urządzonka np Skilhunt H02 lub Nitecore HC30 w tych pieniądzach, ostatnia rozmowa na ich temat tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Nitecore powinien się fajnie sprawdzić, skilhunt ma kiepsko umieszczony przycisk pod ODC noszone w kieszeni, chyba że przyzwyczai się do przekręcania gwintu zamiast wyłączania przyciskiem.
ziomalls

@Kanghoy

Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź, ale może doprecyzuje trochę pytanie. Jestem kompletnym laikiem i terminy takie jak EDC, ODC czy m4dm4xa nie mieszczą mi sie w głowie. 5 lat temu poprosiłem was o latarke do 100zł i poleciliście mi Romisena RC-G2 i byłem zadowolony. Chodzi o to żeby nie bawić sie w jakieś stronki i wszystko kupowac gdzie indziej. Zależy mi na tym żeby pójść i kupić. Latarkę używam sporadycznie także na czasie pracy nie zależy mi w ogóle. Chciałbym po prostu nieco lepszy zasięg dlatego 2xAA. Mogą być również ogniwa 18650, ale gdzie to dostanę. Przepraszam za moją niewiedzę
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wszystko możesz dostać na forumowym sklepiku.
Po poprawkach termicznych i elektrycznych, diody i sterowniki do wyboru, dodatkowo sprzedawcy mają też ogniwa i ładowarki.

Nie wiem jaki zasięg cię interesuje więc napiszę jaki mają modele warte uwagi.

Convoy S2+ 40-50 m

Convoy S2 60 m-70 m

Convoy M1/M2 ~80-100 m tutaj pewnie przekroczy budżet.

Convoy C8 120-150 m w podstawowej konfiguracji, można i ponad 300 wycisnąć.
Kanghoy

Sory pora nie ta była, jakoś w głowie miałem, że chcesz u chińczyków kupować ;), w takim razie na mój post nie ma co patrzyć ;).
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 11:32 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 3 razy.
ziomalls

@Kanghoy

Mógłbyś zaproponować coś 2xAA w tej cenie bez żadnych modyfikacji.
Kanghoy

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co jest w PL sklepach za 150zł jest godne polecenia na 2*AA :/.

Na 18650 C8 jest super, ale średnio się sprawdzi np do pracy na odległosciach do 50cm(czyli grzebanie w szpargałach, podpinanie prostowanika do samochodu etc), za to super się sprawdza jak się po prostu gdzieś idzie na wycieczkę.

S2/S2+/S3 będą bardziej uniwersalne, ale zasięg mniejszy.

Na AA jest spoko olight S15 i chyba da się dokupić tubę rozszerzającą na 2, a nawet 3 paluszki, ale u chińczyka kosztuje ~100zł, a u nas 250...
Obrazek
Obrazek

Jak chcesz małą latarkę bierzesz z jednym, jak chcesz więcej mocy, bierzesz z tubami ;). No i w zestawie ma akumulatorek 14500 na którym będzie świecić mocniej niż z 2*AA i ładowarkę... Przy czym w zasiegu to ona i tak chyba nie bryluje, możliwe nawet że romsen bedzie dalej swiecił.
ziomalls

Kanghoy pisze: Na AA jest spoko olight S15 i chyba da się dokupić tubę rozszerzającą na 2, a nawet 3 paluszki, ale u chińczyka kosztuje ~100zł, a u nas 250...

Przy czym w zasiegu to ona i tak chyba nie bryluje, możliwe że romsen bedzie dalej swiecil :/.
Czyli przez 5 lat latarki tak zdrożały że za 250 zł bedzie słabiej świeciła niż romek sprzed 5 lat???

Ps. nie musi być w polskim sklepie, akceptuje też allegro lub inny zaufany sklep internetowy.
Kanghoy

Nie, diody są mocniejsze, ale jeszcze dochodzi kształt i głębokość reflektora etc, to ma wpływ na zasięg nawet większy niż sama moc diody, a niestety większość tutaj jedzie na latarkach w rozmiarach convoy S2 w górę na ogniwach Li-ion, z AA głównie się poleca tego olighta, na nic innego polecanego się nie natknąłem w okresie jak tutaj siedzę, choć na pewno da się coś wybrać.

Teoretycznie ten oligt daje 75 m zasięgu na nimh:
Obrazek

I 100m na wbudowanym akumulatorku:
Obrazek

Tylko to teoretycznie, użyteczny zasięg będzie mniejszy, choć przy wbudowanym aku raczej większy niż w twojej latarce, ale czy będzie lepszy na takim samej baterii AA? nie wiem. Może poczekaj aż przyjdzie ktoś bardziej oblatany w AA i kto poda jakiegoś pewniaka na długi zasięg, ja nie znam :/.

Obstawiam po tym teście, że na olighta nie ma sensu zmieniać jak o zasięg chodzi(biała tablica dalsza na 75m, drzewa na ~100m:
Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 12:28 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 3 razy.
ziomalls

Ok w takim razie zdecyduje się na Convoy C8. Chciałbym kupić na allegro ale ceny wachają się od 80-150zł. Nie chce kupić bubla, a nie rozumiem tych oznaczeń "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C". Prosiłbym o pomoc w znalezieniu godnej oferty.

@Up
O właśnie o taki zasięg mi chodzi nic więcej. Nie ma dziś nic na miarę tego romka na 1xAA lub 2xAA w tej cenie?
Ostatnio zmieniony piątek 27 lis 2015, 23:23 przez ziomalls, łącznie zmieniany 2 razy.
Kanghoy

XM-L2 to rodzaj diody, U2-1A i T6-4C to rodzaj "binu" i "kolor" światła lecącego z diody. U2-1A będzie najmocniejsza, ale barwa będzie mocno zimna, T6-4C będzie trochę słabsza jak idzie o ilość lumenów, ale światło będzie cieplejsze i kolory lepiej oddane.

Jak ma być daleko szukaj z reflektorem SMO - czyli gładkim.

Teraz mi się przypomniało, że Manker T01 by na pewno dał radę na AA, miałby pewnie zasięg podobny do C8 na litówkach, ale drogi jest strasznie i w PL chyba nikt go nie sprzedaje.
max4max

Post autor: max4max »

ziomalls pisze:Ok w takim razie zdecyduje sie na Convoy C8. Chciałbym kupić na allegro ale ceny wachają się od 80-150zł. Nie chce kupić bubla, a nie rozumiem tych oznaczeń "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C". Prosiłbym o pomoc w znalezieniu godnej oferty.
Napisz ogłoszenie w naszym sklepiku i ktoś zrobi Ci takiego Convoya z poprawkami lub ma gotowego na sprzedaż lub wystawi na allegro ;)
Te oznaczenia "XM-L2 U2-1A", "XML2 T6 4C" to rodzaj, bin i tint ( powiedzmy odcień) diody.
1A zimny biały ( ale taki normalny biały, nie niebieski), 4C naturalny przechodzący w ciepły ( żółtawy).
ziomalls

Dziękuje za podpowiedzi. Dałem ogłoszenie w sklepiku i mam nadzieje, że uda mi się dobić transakcji.
anduril

Post autor: anduril »

Jest jeszcze ciekawy zoomowany Warsun na 3xAA.
$13 z wysyłką z Europy - dwa do mnie jadą.

http://m4dm4x.com/2015/11/24/eu-warehou ... lashlight/
ODPOWIEDZ