(Pierwsza) Lampka rowerowa
-
Cześć Wam wszystkim! [zapomniałem w 1poście o przywitaniu]
Ja dzis zaopatrzyłem sie w takie cudo za 10zł.
Chyba będzie dobra ?
[ Dodano: Czw Maj 14, 2009 5:20 pm ]
Nie mam narazie kasy na ogniwa i ładowarke,a mam baterie AAA więc zastanawiam się czy to przejdzie .... i czy kupować diode i reszte..
Ja dzis zaopatrzyłem sie w takie cudo za 10zł.
Chyba będzie dobra ?
[ Dodano: Czw Maj 14, 2009 5:20 pm ]
Mam rozumieć,że jakość będzie ta sama ale różni się to dłuższym czasem świecenia ?Piotrek K. pisze: 3 aku AAA to w najlepszym przypadku jakaś ~1 Ah (amperogodzina) przy ~3,6V (czyli ~3,6Wh)
1 aku Li-Ion 18650 to ok. 2,2-2,4Ah przy 3,7V (~8,14-8,88Wh) - czyli 2~2,5 razy więcej energii niż w 3AAA
Nie mam narazie kasy na ogniwa i ładowarke,a mam baterie AAA więc zastanawiam się czy to przejdzie .... i czy kupować diode i reszte..
-
Jeżeli masz możliwość to zrób z mosiądzu albo miedzi, bo lepiej przewodzi ciepło niż aluminium.biker pisze:Trzeba bedzie dorobic nowa aluminiowa podstawe pod diode.
Jakość nie będzie ta sama. 18650 to jedno ogniwo i nie ma wad połączenia szeregowego kilku ogniw (bateria ogniw) mianowicie pojemność baterii ogniw jest uzależniona od pojemności najsłabszego ogniwa (jedna się rozładuje i po zasilaniu).plum pisze:Mam rozumieć,że jakość będzie ta sama ale różni się to dłuższym czasem świecenia ?
Oczywiście że tak, jednak jak trafnie zauważyłeś czas świecenia będzie krótszy.plum pisze:mam baterie AAA więc zastanawiam się czy to przejdzie
Problem w tym, ze wlasnie nie bardzo mam mozliwosc dorobienia takiego elementu. Moglbym narysowac projekt, a wykonanie zlecic przez allegro jakiejs firmie wykonujacej detale na obrabiarkach, bo sporo sie takich oglasza. Ale cena takiej uslugi moze byc wyzsza niz kupienie nowego body, ktore bedzie pasowac do posiadanych juz czesci.Piotrek K. pisze:Jeżeli masz możliwość to zrób z mosiądzu albo miedzi, bo lepiej przewodzi ciepło niż aluminium.biker pisze:Trzeba bedzie dorobic nowa aluminiowa podstawe pod diode.
Obecne body ktore posiadam kosztowalo mnie 14zl wiec jestem w stanie przebolec jego ulomnosc i zastapic je czyms innym.
Co do miedzi zgoda, natomiast jej stopy już niekoniecznie. ZTCP większość mosiądzów (i brązów) ma gorsze przewodnictwo cieplne od aluminium.Piotrek K. pisze:Jeżeli masz możliwość to zrób z mosiądzu albo miedzi, bo lepiej przewodzi ciepło niż aluminium....biker pisze:Trzeba bedzie dorobic nowa aluminiowa podstawe pod diode.
co powiecie o tym body
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16241
Da rade tam zaladowac czesci, ktore juz posiadam tj diode CREE XR-E Q5, soczewke ledil rocket 3*20 i driverek od Edima?
Jesli uwazacie, ze jakies inne body nadaje sie lepiej to czekam na wasze sugestie
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16241
Da rade tam zaladowac czesci, ktore juz posiadam tj diode CREE XR-E Q5, soczewke ledil rocket 3*20 i driverek od Edima?
Jesli uwazacie, ze jakies inne body nadaje sie lepiej to czekam na wasze sugestie
Z tego co pamietam to srednica tej soczewki ktora posiadasz ma 26 mm. Jak patrze na zdjecie gdzie jest pokazana srednica glowicy i wynosi 30 mm to powinna byc ok bo na oko po 2 mm maja scianki. Tylko nie wiem jaki masz driver od Edima. Jesli mniejszej srednicy niz 26mm to powinno byc ok i wszystko Ci sie zmiesci.
Dzisiaj doszla do mnie lampka z dx http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16241
Lampka jest wyposazona w diode cree r2. Zastanawiam sie teraz czy bawic sie w podmiane diody na cree q5 bo ta co jest obecnie swieci wedlug mnie niezle.
Lampka jest wyposazona w diode cree r2. Zastanawiam sie teraz czy bawic sie w podmiane diody na cree q5 bo ta co jest obecnie swieci wedlug mnie niezle.
Mam tą WF-501B, dioda chyba faktycznie jest tam z binu R2, jak porównuję z innymi wynalazkami. Barwa przyjemna, biała, bez fioletów jak to bywa w Q5 z DX. Wstawiłem do tej WF-501B driverek Df&Cali, całość działa doskonale.
Zważywszy, że to jest na 90% bin R2 nie ma żadnego sensu wymieniać diody, bo przecież możesz tam co najwyżej wstawić słabszy bin Q5, albo P4 albo nawet słynny chiński napylany "generic 1W", tylko po co...
Zważywszy, że to jest na 90% bin R2 nie ma żadnego sensu wymieniać diody, bo przecież możesz tam co najwyżej wstawić słabszy bin Q5, albo P4 albo nawet słynny chiński napylany "generic 1W", tylko po co...