Olight S15 i S15R

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pietros

Olight S15 i S15R

Post autor: pietros »

Mam już S15, teraz zamówiłem S15R na prezent , zastanawiam się czy nie domówić jeszcze jednej dla siebie i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Mam do S15 14500 zabezpieczone olighta, nawet na swoich reklamówkach je pokazują, a okazało się, że ten aku jest minimalnie za długi i musiałem wyjąć magnes, żeby zakręcić latarkę. Z magnesem też się dało, jednak trzeba było to zrobić z taką siłą, że bałem się o uszkodzenie czegoś w środku. W związku z tym czy S15 obsługuje może ogniwa niezabezpieczone? Latarka naprawdę bardzo fajna, ale takie nagłe gaśnięcie (szczególnie w latarce ze stabilizacją), to dla mnie totalna porażka.
2. Czy S15R ma zabezpieczenie przed rozpoczęciem ładowania gdy jest w niej AA alkaliczne bądź akumulatorek Ni-Mh?
3. Jak działa wskaźnik rozładowania w S15R? Czy ta latarka też po prostu gaśnie?
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

pietros pisze:2. Czy S15R ma zabezpieczenie przed rozpoczęciem ładowania gdy jest w niej AA alkaliczne bądź akumulatorek Ni-Mh?
Sama latarka raczej nie, bo wg mojej analizy mechanicznej nie ma takiej możliwości. Patrz tutaj. Ale być może dock wykrywa napięcie odbierane z akumulatora, o ile ten układ elektroniczny, którego istnienie wynika z mojego rysunku, rzeczywiście istnieje. Fachowcy może coś są w stanie o tym powiedzieć.

W instrukcji do S15R jest natomiast wyraźnie napisane: Do not attempt to place the flashlight with a non-rechargeable battery on charging base. Choć nie ma nic o wkładaniu z ładowalnym Mi-MH.
pietros pisze:3. Jak działa wskaźnik rozładowania w S15R? Czy ta latarka też po prostu gaśnie?
W moim egzemplarzu raz działa, a raz nie. Okazjonalnie przy krótkim używaniu widać, że pojawia się czerwone światełko. Ale podczas kontrolnego spaceru, kiedy latarka cały czas pracowała w trybie wysokim przez prawie godzinę, a obserwowałem praktycznie co chwilę wskaźnik, zgasła bez ostrzeżenia. W zamian za to zamiast deklarowanych 45 minut dawała radę przez ponad 55 (na fabrycznym ogniwie, nowym, po ledwo paru cyklach).
pietros pisze:a okazało się, że ten aku jest minimalnie za długi i musiałem wyjąć magnes, żeby zakręcić latarkę.
Co do S15 to nie wiem, ale może pomoże Ci informacja, że S15R przychodzi z ogniwem o oznaczeniu ORB-145P07, które jest wyposażone w zabezpieczenie. Jego długość razem bez cycka to 51mm. Z cyckiem nie mierzyłem, bo zdaje się, że suwmiarka zrobiłaby zwarcie układu, nie? Być może dlatego działanie ostrzeżenia przed rozładowaniem słabo działa, bo wcześniej włącza się układ zabezpieczający ogniwa, zanim sterownik uzna że już „mało soku”. Co oczywiście nie świadczy dobrze o konstrukcji, skoro na fabrycznym komplecie latarka+ogniwo następuje taki problem.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

1. Latarka nagle gaśnie przy zasilaniu z 14500. Przy bateriach i akumalatorkach moc spada nieco wolniej. Wykresy:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... VIDEO-more!
2. Raczej nie. Ładuje do 4,14V.
3. Jest mała czerwona dioda w przycisku zasilania, która wskazuje rozładowanie akumulatora. Zdjęcia:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -lumens%29
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

rafalklis pisze:3. Jest mała czerwona dioda w przycisku zasilania, która wskazuje rozładowanie akumulatora.
Jest, ale w moim egzemplarzu nie zawsze działa. Przy teście typu: świeżo naładowana bateria, włączam tryb maks i godzinę świeci – u mnie pada bez ostrzeżenia czerwoną diodą. Spróbuję jeszcze taki test powtórzyć.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
mathew

Post autor: mathew »

komor pisze:
rafalklis pisze:3. Jest mała czerwona dioda w przycisku zasilania, która wskazuje rozładowanie akumulatora.
Jest, ale w moim egzemplarzu nie zawsze działa. Przy teście typu: świeżo naładowana bateria, włączam tryb maks i godzinę świeci – u mnie pada bez ostrzeżenia czerwoną diodą. Spróbuję jeszcze taki test powtórzyć.

Sprawdzałem u siebie i mam to samo. Latarka świeci, świeci i nagle gaśnie. Czerwona kropka zaświeca się w przypadku gdy odczekam parę minut po wyładowaniu latarki, wtedy jest możliwość włączenia na kilka sekund latarki i w takim przypadku świeci się też czerwona dioda.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Czyli niby wskaźnik jest, ale nie spełnia swojej roli. A już myślałem, że znalazłem fajną latareczkę EDC...
Dziękuję za odpowiedzi.
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

No kicha, w ogóle ta lampeczka na przycisku to kiepski pomysł, lepiej żeby mrugała raz na kilka sekund. Taka informacje na lampeczce można łatwo przegapić. Też do mnie leci S15R, zobaczymy.
ODPOWIEDZ