OBD2 ELM327 diagnostyka pojazdów

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

No właśnie z tym czujnikiem ABS mam problem, bo wiem że nie działa, na desce wyświetla błąd, a w ELMie cisza. :|
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

piciex pisze:No właśnie z tym czujnikiem ABS mam problem, bo wiem że nie działa, na desce wyświetla błąd, a w ELMie cisza. :|
Zmień program, albo zmień ELM-a :) nie wszystkie z nich prawidłowo działają, bywa że i konstruktor pojazdu ( szczególnie z tych starszych) zaaplikował procedurę "troszkę" nietypowo :)
Z ELM bywa troszkę jak z Officem i Open Officem :)
Office w każdej aktualizacji stara się zrobić coś tak żeby OpenOffice nie wszystko mogło :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

piciex pisze:No właśnie z tym czujnikiem ABS mam problem, bo wiem że nie działa, na desce wyświetla błąd, a w ELMie cisza. :|
Jakie auto ?
Awatar użytkownika
piciex

VW Caddy 2007 TDI.

Natomiast w Mini Countryman wszystko ładnie śmiga.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

tOmki pisze:A któryś z chińczyków kiedykolwiek ci działał poprawnie ?
Może to wina kompa w aucie ?
Tak, jeden zadziałał.

Funkcjonalność interfejsu zależy w dużej mierze od stosowanego oprogramowania. Torque mogę sobie popatrzeć na wiele rzeczy ale jest np. program Ford Skan, który może przeprowadzać samodzielne testy wielu komponentów w aucie (zawór obrotów jałowych, wspomaganie, żaróweczki sprawdza itp.) ogólnodostępne programy tego nie potrafią. Diagnostyka błędów też jest całkiem inna z dedykowanym oprogramowaniem a ciągle ten sam interfejs za kilka $.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
tOmki

Kontrolka ABS się świeci czy masz skądinąd wiedzę że ABS nie działa ?
Awatar użytkownika
piciex

Kontrolka ASR się świeci, ale bywało w przeszłości, że to właśnie wina czujnika ABS w którymś kole. W każdym razie, żaden z programów do obsługi ELMa niczego nie wykazuje. :neutral:
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Kupiłem kiedyś taki tani ELM327 (niebieski plastik) na ebayu i niestety nie działa z moim Punto '99. Sprawdzałem zarówno aplikacje na androida jak i na laptopie z windowsem. Działał u znajomego w Oplu Astrze. Kupiłem później kabel VAG KKL (bez przejściówek) i wszystko zadziałało. Mogłem skasować jakiś bzdurny błąd. Ten sam kabel działa też (razem z kasowaniem błędów) we Fiacie Albea. Na różnych forach ludzie piszą, że im w takim Punto działa ten niebieski ELM327. Możliwe że obudowa jest taka sama, a w środku już inna elektronika.
Awatar użytkownika
tOmki

Wiecie jak to jest - wszyscy kupujemy podróby ELM'a.
Może na oryginalnym by działało ?
Awatar użytkownika
piciex

Zależy też chyba od auta, bo ten mój w Mini bez zastrzeżeń śmiga.
te_pe

Post autor: te_pe »

Nabyłem na chińskim alledrogo 3 różne sztuki.
pierwsza, za 1,6$ działa tylko ze starym Doblo (spośród ..nastu testowanych)
druga, za 5$, działa z połową.....

dopiero VGATE Icar3 BT działa z większością tych kilkunastu aut (Torque Pro Android),

ma jednak wadę - przechodzi w tryb uśpienia, budzi go wyłączenie/włączenie zasilania.
Problem jest wtedy, gdy schowany jest pod plastikami....

Podejrzewam, ze tylko Vgate ma ELMA, reszta emulatory....

W Krakowie mogę użyczyć do przetestowania...
Ostatnio zmieniony czwartek 26 lis 2015, 17:28 przez te_pe, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,

___
/omasz
links

Post autor: links »

Żaden z powyższych nie ma oryginalnego ELM bo koszt samego chipa to minimum 20EUR.
Ostatnia wersja jaka powstała to 2.1 http://www.elmelectronics.com/obdic.html
Wszedzie jest jakiś programowalny czip który lepiej lub gorzej emuluje ELM.

Jedynie tutaj znalazłem http://elm327.ro/blue21 (to nie jest reklama tej strony ale tylko tu znalazłem informacje co siedzi w środku i jakie protokoły obsługuje.

Z tanich i sprawdzonych polecam taki jak ten http://elm327.ro/vgate
reszta to loteria można kupić wyglądający tak samo ale co innego w środku.

Z Fodami i Mazdą mogą być problemy i może być konieczna mała modyfikacja.Modyfikacja dla Ford

Z oprogramowania jest jeszcze bardzo dobry do diagnostyki polski i darmowy Piston na Androida

Tu jeszcze można dobrać po tym jakie nasze auto obsługuje protokoły
http://elm327.ro/obd2protocol - klikamy na markę i szukamy modelu auta
Awatar użytkownika
piciex

Piston na iOS to jakaś porażka w porównaniu do EngineLink HD, którego dzisiaj kupiłem.
Niestety mój nowy ELM wyzionął ducha. :evil:
Lampek

Post autor: Lampek »

rafalzaq pisze:Kupiłem kiedyś taki tani ELM327 (niebieski plastik) na ebayu i niestety nie działa z moim Punto '99. Na różnych forach ludzie piszą, że im w takim Punto działa ten niebieski ELM327. Możliwe że obudowa jest taka sama, a w środku już inna elektronika.
Ten też zadziała, tylko trzeba usunąć rezystor między liniami can. Chińczyki w wielu egzemplarzach linie can spinają tym rezystorem i we Fiatach on nie działa, po usunięciu śmiga.
Oryginalny ELM tego rezystora nie ma.
To nie są zabawki tylko pełnosprawne interfejsy, ważny jest program. Ja u siebie mogę robić wszystko w aucie, a nawet to czego ASO nie potrafiło Egzaminerem.
Np. do modułu ABS, poduszek, wspomagania, które są na OBDII po liniach (K,J) łączę się poprzez VAG KKL.
ww296

Post autor: ww296 »

nie widziałem przypadku aby elm obsługiwał jakiekolwiek systemy poza silnikiem czyli klimatronic, ABS, i inne elektryczne.
tz jaki masz ten program?
ODPOWIEDZ