Jaka dioda będzie miała zielonkawą barwę 520nm??

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
florek

Jaka dioda będzie miała zielonkawą barwę 520nm??

Post autor: florek »

Witam jaka dioda cree a najlepiej Power Led będzie miała barwę o lekkiej poświacie zieleni (mocne podbicie soczystej zieleni na roślinach zielonych-chodzi o oświetlenie akwarium roślinnego), wyczytałem że przy metalohalogenie żarnik o takiej barwie ma 520nm. Czy w ledzie będzie to samo czy to inna bajka...??
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Długość fali to długość fali,nie ważne czy z żarówki czy leda ,nie wiem tylko czy ledy aż tak dokładnie są oznaczane i jak stabilnie trzymają parametry?
Do tego dochodzi zniekształcenie barwy przez jakąś osłone,bo nie dasz "gołej" diody nad wodę.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Np. Cree serii XP XLamp XP strona 13.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
florek

Czyli dioda G2 da da barwę w postaci lekko zielonej poświaty?? Ma ktoś może poglądowe zdjęcie jak to świeci??
florek

Mylę się czy idę w dobrym kierunku??
MIRA

Post autor: MIRA »

Witaj florku! Bardzo długo nie zaglądałem na forum, ale dzisiaj cosik mnie tknęło, może zatem będę mógł Tobie odrobinkę pomóc :)
Czyli dioda G2 da da barwę w postaci lekko zielonej poświaty?? Ma ktoś może poglądowe zdjęcie jak to świeci??
To nie jest tak, jak oczekujesz. Jeśli podoba Ci się odcień światła białego jakie emituje metahalogenek na Twoje roślinki, to przy budowie LED-owego oświetlenia do akwarium, musisz podpatrzyć skład widmowy tegoż MH i złozyć takie, podobne pasmo emisyjne w LED-ach. Ale... podana przez poprzedniego kolegę dioda jest monochromatyczna, dokładnie zielona o środku swojej emisji w 520 nm. Jeżeli tylko taką diodą zaświecisz to już na prawdę wszystko będzie w akwarium turkusowo-zielone. Nie podałeś w jaki sposób chcesz złożyć swoje oświetlenie LED-owe, powiedziałeś nam tylko to, że podoba ci się barwa białego MH.
Aby zbudować potrzebne Tobie zielonkawe oświetlenie na roślinkach i tak musisz złożyć kombinację białych ledów o odpowiednio dobranych temperaturach barwowych i dopiero wtedy, ubogacając ten zestaw monochromem odpowiednio dobranym, wspomagać efekt, przeciągania odcienia tak, złożonej bieli, w kierunku porządanym przez Ciebie, w kierunku fajniejszego oddawania zalet zieleni na listkach. Nie jest to prosty, ale do zrealizowania temat, wymaga jednak pewnego doświadczenia w widzeniu i postrzeganiu barw. Nie będę się tu wymądrzał, bo zaraz mnie zbanują.
Wracając do meritum sprawy.... prześlij lub zamieść dane tego fajnego MH, potrzebna jest karta katalogowa produktu, najlepiej jeśli posiadała będzie wykres spektrograficzny, pokazujący jak przebiega krzywa emisji światła w poszczególnych obszarach. Przez analogię, można skomponować z białych i monochromatycznych LED-ów, taka mieszankę, która upodobni się do metahalogenka, ba... można nawet jeszcze lepiej takie dopasowanie zrobić. Jest w końcu XXI wiek i odpowiednia technologia :)
Jeżeli chcesz porozmawiać telefonicznie, bo ja właśnie taki kontakt bardzo preferuję, to na priwa prześlij swój numer, ja oczywiście zadzwonię. Poruszony przez Ciebie temat jest duży i fajny, kilka zdawkowych słów na forumowym poście nie przedstawi go, niestety.
Pozdrawiam serdecznie, Artur.
florek

florek

barwa

ODPOWIEDZ