Modyfikacja chińskiej latarki UltraFire CREE XML-U2

co i jak zrobiłem...
darrrrek

Modyfikacja chińskiej latarki UltraFire CREE XML-U2

Post autor: darrrrek »

Witajcie,

Zakupiłem kilka latarek UltraFire CREE z diodą CREE XML-U2. Jedną z ciekawości rozkręciłem, aby zobaczyć jak chłodzona jest dioda LED i okazuje się, że praktycznie chłodzenia brak. Radiatorek diody to cieńkie na około 1mm aluminium, które samym krajem styka się z obudową latarki. Po włączeniu latarki radiator jest baaardzo gorący.

Tokarz wytoczył mi wałki o średnicy otworu elementu na którym montowana jest dioda LED i długości 18mm. W wałku naciąłem dwa rowki, którymi poprowadziłem kable zasilające LED. Wałek posmarowałem pastą termo-przewodzącą na ścianie styku z radiatorem LED'a oraz na bokach przylegających do obudowy latarki.

Fotki jeszcze przed nacinaniem rowków na przewody:

ObrazekObrazekObrazek
hoka

Post autor: hoka »

Panie kolego ile Pan sobie życzy za sztukę takiego gotowego "wałka"?;)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Z czego wytoczone są te wałki? Bo nie wygląda to na aluminium. Powierzchnia też pozostawia wiele do życzenia. Powinna być przetoczona dokładniej i przynajmniej przeszlifowana w celu usunięcia zgrubienia na środku.
LED1234

Post autor: LED1234 »

Toż to nie aluminium tylko "czarna" stal:) Powierzchnię pod ledem można przeciągnąć papierem ściernym ale fakt jakość obróbki nie jest zbyt dobra.
Pozdrawiam.
foras1

Post autor: foras1 »

Lepsza stal niż niż dziura. Chociaż w sumie fakt-można to było nawet z miedzi wytoczyć i w tedy było by najlepiej :)
darrrrek

Post autor: darrrrek »

hoka pisze:Panie kolego ile Pan sobie życzy za sztukę takiego gotowego "wałka"?;)
Tokarz mnie skasował prawie 4 zł za sztukę wałka. Nie jest to aluminium tylko jakaś tam stal. Powierzchnia pod ledem jest zeszlifowana, poprawiłem te niedoskonałości po toczeniu + pasta termo-przewodząca.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Mied
foras1 pisze:Chociaż w sumie fakt-można to było nawet z miedzi wytoczyć i w tedy było by najlepiej
Miedź jest wiele droższa niż aluminium. Np. 10cm wałka fi=30 kosztuje z 40 kilka zł , a aluminiowy 7zł ... 6-krotna różnica!!! Nieźle co?
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Żeby ten wałek spełniał swoje zadaniem, musi wchodzić bardzo ciasno w pigułę, jeśli ma luzy to wiele pożytku z niego nie ma. Dodatkowo sam materiał też nie jest najlepszy.

I to co nazwałeś radiatorkiem, wcale nim nie jest. To jest MCPCB czyli podłoże na którym jest led. Dopiero to przykręcamy do radiatora.

No i na koniec - led musy być równomiernie i mocno przykręcony do piguły, bez tego też może być problem.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 paź 2015, 14:22 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Berdek

Post autor: Berdek »

Ja zrobiłem to tak:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=172328
Plus driver 2100 mAh, plus wymieniony przełącznik.
Dioda z powodu podwyższenia jest o 0,5 mm bliżej soczewki, ale ma równo.
Niestety ta latarka jest ciężka.
Załączniki
PASTYLKI.jpg
PASTYLKI.jpg (10.72 KiB) Przejrzano 1103 razy
ArekNN

Post autor: ArekNN »

Witajcie. Podepnę się pod temat. Na wstępie muszę się przyznać, że w dziedzinie amperów, vatów, omów i innych takich... jestem totalnym lewusem. W związku z tym mam prośbę. Gdybyście mieli ochotę coś mi doradzić to piszcie tak jakbyście to tłumaczyli przedszkolakowi :oops: A teraz do rzeczy. Kupiłem niedawno podobną latarkę, jak autor powyższego postu, z zamiarem małych modyfikacji ( wszystko w wyniku czytania Waszego forum :) )Oczywiście latarka w środku wieje potężną dziurą, więc już w okolicy szukam tokarza. Zastanawiam się nad skalpowaniem diody, oraz nad wymianą sterownika. O to właśnie chciałbym zapytać. Jaki sterownik mógłbym zastosować ( prosiłbym o jakiś link, lub oznaczenie ). Kolejne pytanie dotyczy wpływu prądu podawanego na diodę na czas użytkowania jednego akumulatorka. Podejrzewam, że im więcej idzie w diodę tym krócej będzie świeciło. No i na zakończenie doradźcie jakieś szkiełko, takie które nie zabierałoby całego światła na straty. A tak to wygląda fabrycznie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Czy ta piguło-rurka, jest mosiężna, czy to tylko złudzenie...
Jeśli jednak jest z mosiądzu, to możesz trochę pójść na skróty, i zastosować grube miedziane podłoże (najlepiej okrągłe), które przylutujesz do mosiądzu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Pyra pisze:Witam
Czy ta piguło-rurka, jest mosiężna, czy to tylko złudzenie...
Podejrzewam że to niestety tylko złudzenie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Przynajmniej dioda nie jest opisana na podłożu jako Cree a jest podany prawdziwy producent podróbek - Lattice Bright.
Czy to brąz czy alu można zważyć albo po prostu spróbować coś przylutować do niej.
ArekNN

Post autor: ArekNN »

Niestety macie rację, to tylko złudzenie. Jednak piguła to najmniejszy problem, bo tokarza znajdę to coś utoczę. Z komentarzy widzę, że czeka mnie również wymiana diody :( Jak myślicie, skalpowanie tej diody ma jakiś sens?
Awatar użytkownika
nie_po_oczach

Post autor: nie_po_oczach »

Też mam taką diodę, oskalpowałem w benzynie i wyszło całkiem nieźle. Większe skupienie, z gładkim reflektorem i sterownikiem dającym max. 3A (więcej prądu już nie dało więcej światła, tylko większe grzanie) poprawiło zasięg. Jak zależy Ci na zasięgu to skalpuj, próbuj z tym co masz, później stwierdzisz czy chcesz coś więcej ;)
ODPOWIEDZ