Napięciowy czy prądowy, tzn płynie stały prąd czy jest utrzymywane stałe napięcie? Bo obawiam się, że wtedy wydajność max prądu nie będzie miała tu większego znaczenia i może być np 20% mocy w diodę albo i w 2gą stronę ... będzie chciało popłynąć więcej niż może dać zasilacz i włączy się zabezpieczenie nadprądowe (o ile zasilacz takie ma) i będzie np stroboskop zamiast światła ciągłego.
Chodzenie, jak w komputerze z wentylatorem na max lub z 5-8x większa powierzchnia ale wtedy bez wentylatora może być, byle nie zasłonięte.
Zasilacz hp 32v 1500mA nie wiem czy stałoprądowy
Z wentylatorem mogę od procesora ale tam jest 12v i nie wiem jak z tego 32v zejść do tego bezpiecznie.
Mogę dać LM338T w układ do stabilizacji prądu z małym rezystorem ale nie wiem czy napięcie nie spadnie poniżej startu diody
Czyli, jak sam widzisz, nie do końca się taki zasilacz nadaje. Z max 38V można zejść w dół tanimi przetworniczkami na LM2596 ew LM2596HV z nieco wyższych napięć. Można wykorzystać natomiast zasilacze 12V min 100W i przetwornicę boost np chińską 300W i wtedy dioda dostanie tyle, ile ustawisz i z zasileniem wentylatora nie będzie problemu.
ElSor - nie chciałbym inwestować w sprzęt mam cob i ten zasilacz. Lm338 + potencjometr to koszt kilku złotych i raczej to wystarczy.
Zostaje sprawa chłodzenia albo spory radiator albo mniejszy z wentylatorem i chyba też lm317 do zrzucenia napiecia z 32v na 12v
ptja pisze:W szereg z tym potencjometrem to bym jednak włożył rezystor.
No i czy na pewno masz potencjometr, który wytrzyma taki prąd?
Docelowo mam wsadzić jeszcze przed led 0.8ohm 2W rezystor tak aby przy rozkręconym na max potencjometrze i tak minimum było zachowane wtedy na led nie popłynie więcej niż 1500mA czyli prawie max z zasilacza