Test drivera Attiny25V na diodzie XM-L2 U2 3C
Najlepiej byłoby ładnie zalać lutowiem dookoła brzeg drivera ze ścianką piguły, tylko musi być odpowiednio mocna lutownica, żeby zdążyć rozlać lutowie w danym miejscu zanim radiator odbierze ciepło, a przy miedzi jest to problem. Tyle, że u mnie prąd nie spadał nawet przy 3A przez kilkanaście sekund (dalej nie grzałem), i jest ponad normę dla pozostałych trybów 8AMC przy >4,2V, więc nie stawiam na problem temperatury.
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Witam
Pozdrawiam
I to jest właśnie dziwne... Układy AMC po przekroczeniu parametrów dopuszczalnych powinny "się wyłączać" a one przestały stabilizować. To by raczej sugerowało jakieś przebicie.Widzior pisze:Ale żeby prąd rósł ponad to, co AMC'ki mają ustawienie poprzez PWM, to już jest czarna magia.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, przy 4,4V przecież parametrów nie przekroczyłem, jeśli chodzi o odłożone na AMC'kach napięcie, a prąd dla trybów 30, 45 i 66 nie jest maxem ich możliwości, więc teoretycznie jest opcja dalszego jego wzrostu, tyle że tak nie powinno się dziać. I powtórzę - w trybie 100% prąd nie rośnie w zakresie 4,2-4,4V, jest bite 3,04A, więc to chyba nie problem przebicia.
Witam
To stwierdzenie mnie zmyliło...Widzior pisze: I powtórzę - w trybie 100% prąd nie rośnie w zakresie 4,2-4,4V, jest bite 3,04A, więc to chyba nie problem przebicia.
PozdrawiamWidzior pisze:Tyle, że u mnie prąd nie spadał nawet przy 3A przez kilkanaście sekund (dalej nie grzałem), i jest ponad normę dla pozostałych trybów 8AMC przy >4,2V, więc nie stawiam na problem temperatury.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=360H9XH ... e=youtu.be[/youtube]
Dla ułatwienia tabelka:
PS. Jeszcze tylko dodam, że spadek napięcia na tych sondach, przy przewodzeniu prądu o natężeniu 3A, to dokładnie 0,039V, więc już chyba mamy komplet informacji
Dla ułatwienia tabelka:
PS. Jeszcze tylko dodam, że spadek napięcia na tych sondach, przy przewodzeniu prądu o natężeniu 3A, to dokładnie 0,039V, więc już chyba mamy komplet informacji
Sometimes darkness can show you the light
No piękne wyniki, dopiero przy 3,6V spadek prądu o 0,1A, dzięki za video i tabelkę, no i poświęcony czas. Z niecierpliwością czekam na powrót piguły.
EDIT
Przyszła piguła, no i zaraz zrobiłem pomiary. I żeby znów nie było teorii o spadkach napięcia, to powtórzę - woltomierz jest wpięty na wejściu samego drivera, nie ma wyjściu zasilacza, a więc jest za amperomierzem i kablami, na których występuje spadek napięcia.
Na video w kolejności tryby : 15%, 25%, 45%, 66%. Do 54 sekundy jest nudno, ale postanowiłem nagrać też niższe tryby z PWM i bez, żeby nie było teorii, że miernik jest do bani i źle pokazuje.
Wniosek - nic już nie wiem, ale od wczoraj pośpiewuję sobie kultową piosenkę zespołu Buzu Squat z lat 90 "nie wiem, nie wiem, nie rozumiem nic".
EDIT
Przyszła piguła, no i zaraz zrobiłem pomiary. I żeby znów nie było teorii o spadkach napięcia, to powtórzę - woltomierz jest wpięty na wejściu samego drivera, nie ma wyjściu zasilacza, a więc jest za amperomierzem i kablami, na których występuje spadek napięcia.
Na video w kolejności tryby : 15%, 25%, 45%, 66%. Do 54 sekundy jest nudno, ale postanowiłem nagrać też niższe tryby z PWM i bez, żeby nie było teorii, że miernik jest do bani i źle pokazuje.
Wniosek - nic już nie wiem, ale od wczoraj pośpiewuję sobie kultową piosenkę zespołu Buzu Squat z lat 90 "nie wiem, nie wiem, nie rozumiem nic".