cob 100W jake chłodzenie ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
hcl

cob 100W jake chłodzenie ?

Post autor: hcl »

Hejka,

Dostałem leda COB 100W no name :>
Mam do niego zasilacz 32V 1500mA a led ma w opisie 32-36V i max 3000mA
Czyli zasilę go niespełna połową mocy.

Pytanie teraz jaki chłodzenie do tego będzie niezbędne żeby pracowało z 2-5h w domu ??
Da radę pasywnie czy muszę czarować z wentylatorem ??
michal1

Post autor: michal1 »

Jak zrobisz baaardzo duży radiator to da radę ale dużo łatwiej użyć wentylator.
;)
Ciepła w sumie sporo, bo ponad 5 razy tyle ile z convoya 3A
Ostatnio zmieniony środa 18 lis 2015, 18:43 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
hcl

michal1 pisze:Jak zrobisz baaardzo duży radiator to da radę ale dużo łatwiej użyć radiatora.
hehe takie masło maślane :>

p.s. zasilacz jest z drukarki hp nie wiem czy mogę tam jakoś zmniejszyć prądu ?!
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

hcl pisze:Mam do niego zasilacz 32V 1500mA
Napięciowy czy prądowy, tzn płynie stały prąd czy jest utrzymywane stałe napięcie? Bo obawiam się, że wtedy wydajność max prądu nie będzie miała tu większego znaczenia i może być np 20% mocy w diodę albo i w 2gą stronę ... będzie chciało popłynąć więcej niż może dać zasilacz i włączy się zabezpieczenie nadprądowe (o ile zasilacz takie ma) i będzie np stroboskop zamiast światła ciągłego.
Chodzenie, jak w komputerze z wentylatorem na max lub z 5-8x większa powierzchnia ale wtedy bez wentylatora może być, byle nie zasłonięte.
hcl

Zasilacz hp 32v 1500mA nie wiem czy stałoprądowy :/
Z wentylatorem mogę od procesora ale tam jest 12v i nie wiem jak z tego 32v zejść do tego bezpiecznie.

Mogę dać LM338T w układ do stabilizacji prądu z małym rezystorem ale nie wiem czy napięcie nie spadnie poniżej startu diody :/
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Czyli, jak sam widzisz, nie do końca się taki zasilacz nadaje. Z max 38V można zejść w dół tanimi przetworniczkami na LM2596 ew LM2596HV z nieco wyższych napięć. Można wykorzystać natomiast zasilacze 12V min 100W i przetwornicę boost np chińską 300W i wtedy dioda dostanie tyle, ile ustawisz i z zasileniem wentylatora nie będzie problemu.
hcl

ElSor - nie chciałbym inwestować w sprzęt mam cob i ten zasilacz. Lm338 + potencjometr to koszt kilku złotych i raczej to wystarczy.
Zostaje sprawa chłodzenia albo spory radiator albo mniejszy z wentylatorem i chyba też lm317 do zrzucenia napiecia z 32v na 12v :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Rób jak uważasz ale wg mnie przy tym zasilaczu i LM-ach lepiej świeciłyby 4 diody COB 10W połączone 2S2P.
hcl

Witam,
Udało mi się poskładać zestaw według mojego projektu :>
Obrazek

Wieczorem wsadzę zdjęcia.
Led świeci bardzo ładnie - wentylator na razie chodzi na minimum ale na stałe bo czekam na termostat NO.

:mrgreen:
ptja

Post autor: ptja »

W szereg z tym potencjometrem to bym jednak włożył rezystor.
No i czy na pewno masz potencjometr, który wytrzyma taki prąd?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
hcl

ptja pisze:W szereg z tym potencjometrem to bym jednak włożył rezystor.
No i czy na pewno masz potencjometr, który wytrzyma taki prąd?
Docelowo mam wsadzić jeszcze przed led 0.8ohm 2W rezystor tak aby przy rozkręconym na max potencjometrze i tak minimum było zachowane wtedy na led nie popłynie więcej niż 1500mA czyli prawie max z zasilacza :>

p.s. potencjometr jest 3W.
ptja

Post autor: ptja »

Te 3W przyjmie dowolny fragment ścieżki oporowej? W pobliżu zera prąd będzie płynął tylko przez jej mały odcinek.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ