Lampka UV na makicie 12v na bursztyny.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Robert_76_pl

Lampka UV na makicie 12v na bursztyny.

Post autor: Robert_76_pl »

Witam

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post po tygodniowej lekturze ale gdy spaliłem 4 sztuki za 40zł power led 3w. Postanowiłem się zarejestrować i dopytać.
Kupiłem następne power LED 3W ultrafioletowa UV 430nm 50lm wcześniej miałem 385nm ok12lm ale natężenie światła było gorsze niż w jednej z ultarfire 3w uv a tam podobno jest ok 150lm zastanawiam się co to za dioda.
Moje pytanie czy muszę podłączyć sterownik pod trzy lub cztery diody uv gdy zasilane będą z aku makity. dodam że napięcie sprawdzone na naładowanym aku to ponad 13v. Po podłączeniu pod aku a wszystkie były na jednej płytce nie szło ich złapać takie gorące się zrobiły. napięcie pracy tych diod to 3,3 do 3,6 max prąd to 700ma. Doradźcie jaki sterownik i czy jest potrzebny. Moje gdybanie gdy podłącze 4 to będzie ok 13,2v więc może obejść się bez sterownika? Chce aby świeciły w jednym trybie na 100%. diody link
Dziękuje za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 lis 2015, 18:03 przez Robert_76_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
wrogu

Post autor: wrogu »

Hej,

dając 4 ledy nadal nie będziesz miał kontroli nad światełkami, ja księ nagrzeją pójdzie większy prąd i mogą się spalić lub tak prawie wcale nie świecić (jeśli nie zostanie osiągnięte napięcie przewodzenia diody). Daj sterownik. Jak chcesz z 12V to imho dobry stepdown i 2 albo 3 LEDy szeregowo (zmierz prąd czy masz te 700 mA). Jak chesz więcej Ledów to do każdego 'paska' osobny sterownik i łączysz to wszystko równolegle. Ledy musisz jakoś chłodzić - dajesz je na radiator.

Poczytaj pierwszy lepszy temat o budowie latarek - zasady konstrukcji i 'obsługi' Ledów są uniwersalne.
Robert_76_pl

Radiator już mam. Co to stepdown. Jeśli będę miał więcej niż 700mA.
wrogu

Stepdown to rodzaj przetwornicy/sterownika, który na wejściu ma wyższe napięcie niż na wyjściu. Jak będziesz miał więcej niż 700mA prądu płynącego przez diodę to dioda będzie mocniej świecić, ale też mocniej się grzać, więc potrzeba lepszego chłodzenia. Bez chłodzenia będziesz miał dokładnie to co opisałeś w 1 poście i przy 700mA i przy mniejszych natężeniach prądu.

Do pracy z akumulatora potrzebujesz szukać sterownika pod led, dostarczającego stałego natężenia prądu, typu stepdown, tzn. zasilanego z wyższego napięcia niż spadek napięcia na diodach w czasie pracy, przy założonym prądzie (tu 700mA).
Robert_76_pl

Jeżeli podłącze trzy diody o max 700mA to muszę szukać sterownika z 2,1A czy tylko 720mA.
Znalazłem na allegro dwa co by mnie interesowały możesz zerknąć link1 , link2
wrogu

720mA, niezależnie czy zasilisz jedną czy dwie czy trzy diody, ale szeregowo. Obydwa sterowniki się nadają, musisz tylko ustawić na nich prawidłowe parametry. Na tym pt4115 sam robiłem stepdown i z akumulatora żelowego osiągał 700mA dla 2 diod w szeregu. Dla 3 diodek prąd był niższy.

Może nie jestem najlepszą osobą do polecania podstaw z elektroniki, bo sam jestem amatorem, ale polecam zapoznać się z absolutnymi wiadomościami bazowymi, rozjaśni wątpliwości.
ODPOWIEDZ