Zasilacz z ogniw 18650 ??
Pojemność wcale nie jest niska, w zwykłych bateriach masz podobnie. Czy problemem jest czas działania? Jeśli nie, to spokojnie wziąłbym aku AAA, prosto i bezinwazyjnie. One mają napięcie robocze 1.2V, ale chyba nie spotkałem się z urządzeniem które by się brzydziło akusami, to powinno pracować przy takim napięciu (więc i 5V by się nadawało).
Tamten pakiet 5S po naładowaniu będzie miał 7V ale to nie powinien być problem. Chcesz to go montuj, taki pakiet nie wymaga balansowania więc zwykła ładowarka do niklowych zrobi robotę. Gniazdo ładowania może być dostępne pod klapką więc szczelność zachowana. Taki pakiet będzie robił się dosyć ciepły pod koniec ładowania ale to chyba nie szkodzi.
Tamten pakiet 5S po naładowaniu będzie miał 7V ale to nie powinien być problem. Chcesz to go montuj, taki pakiet nie wymaga balansowania więc zwykła ładowarka do niklowych zrobi robotę. Gniazdo ładowania może być dostępne pod klapką więc szczelność zachowana. Taki pakiet będzie robił się dosyć ciepły pod koniec ładowania ale to chyba nie szkodzi.
Dokładnie tak jak piszesz. Problemem jest stosunkowo krótki czas działania w szczególności, gdy włączone jest podświetlenie odbiornika co przy moim kiepskim wzroku nie jest bez znaczenia.
Stąd generalnie wziął się mój plan na zmianę sposobu zasilania tego odbiornika.
Ładowarkę kupiłbym taką i taki wtyk oraz takie gniazdo
Nie jest to na pewno najtańsze rozwiązanie, bo takim byłby zakup zwykłego np. aku żelowego 6V/4,5Ah i podłączenie go jako zewnętrzne zasilanie, ale mobilność by spadła a i estetyka by ucierpiała
Stąd generalnie wziął się mój plan na zmianę sposobu zasilania tego odbiornika.
Ładowarkę kupiłbym taką i taki wtyk oraz takie gniazdo
Nie jest to na pewno najtańsze rozwiązanie, bo takim byłby zakup zwykłego np. aku żelowego 6V/4,5Ah i podłączenie go jako zewnętrzne zasilanie, ale mobilność by spadła a i estetyka by ucierpiała