Jaką ładowarkę do akumulatorków polecacie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
michal1

Post autor: michal1 »

Chodziło o Ni-mh :razz:
Rozumiem że nie chodzi o prąd ładowania tylko sposób w jaki ładuje?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

komor pisze:Gdzie i do czego stosuje się te ogniwa ładowane do 4.35V? W normalnych latarkach ma to jakiś sens?
W latarkach z diodami o wysokim napięciu przewodzenia ma to sens, bo można uzyskać większe moce lub dłuższy czas pracy ze stałą ilością światła. Oczywiście mowa o latarkach zasilanych z 1 ogniwa i sterownikami bez podbijania napięcia.
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

lumen pisze:komor, a miałeś może BC900? BC1000 lepsza?
Nie miałem starszych wersji. Szukałem na Allegro BC-700 (na podstawie recenzji z pewnego forum foto) ale technika idzie do przodu :) i wtedy już były BC-1000 na topie, więc się nie patyczkowałem, dołożyłem parę złotych i zamiast BC-700 wziąłem BC-1000. Jestem zadowolony, ale używam dość standardowo – ładuję w kółko Eneloopy AA i AAA do lamp błyskowych i wyzwalaczy radiowych. Czasem jakieś inne ogniwa do klawiatury i myszki w kompie.

ElSor, dzięki za info. Myślę, że z moim aktualnym stanem posiadania ze stopki nie ma to sensu?
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Kyle

Post autor: Kyle »

BC-700 odradzam - ma za niskie maksymalne prądy ładowania, co zwiększa ryzyko przeładowania, przy ładowaniu pojemniejszych AA (przy zbyt niskim prądzie ładowania, ładowarka ma większe problemy z wykryciem -dV, co w następstwie powoduje przeładowanie czyli uszkodzenie ogniwa/skrócenie żywotności). Takie Eneloop 2000mAh to lepiej ładować prądem nie niższym niż 800 mA (producenci ładowarek piszą, by nie schodzić poniżej 0,3-0,33C, więc 0,4C daje rozsądny margines bezpieczeństwa)
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

Kyle, to ciekawe, ja zawsze ładuję moje Eneloopy (2000 mAh) w trybie 500 mAh, chyba żę się mocno spieszę, to wtedy 1000 mAh. Źle robię?
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Awatar użytkownika
lumen

Post autor: lumen »

komor pisze: ...(na podstawie recenzji z pewnego forum foto)...
Jesteś może pentaksiarzem? :cool:

Kyle, kiedyś (zdaje się) mówiono, że najbezpieczniej ładować prądem 0,1 pojemności przez 10 godzin. Ale to stara szkoła...
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kyle pisze:BC-700 odradzam - ma za niskie maksymalne prądy ładowania, co zwiększa ryzyko przeładowania,
Może masz jakiś wadliwy egzemplarz...
Ja mam w domu jedną, kilku znajomych też ma, w pracy mamy kilkanaście sztuk, i nie było problemów z przeładowaniem.
Zaznaczam, że po kilku Twoich wypowiedziach na ten temat, poprosiłem o sprawdzanie ile one ładują w akumulatory. Nie zgłoszono mi wyników wyższych niż chyba 2050mAh dla Eneloopów 2000mAh.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kanghoy

Post autor: Kanghoy »

A co z tą EverActive NC-1000? Planowałem ją kupić.

Tu jest jakieś zestawienie, ale nie wiem na ile to jest sensowne, na ile miało NC1000 stawiać w dobrym świetle po prostu.
http://ladowarki.com/porownanie-ladowar ... 00-nc-3000
Kyle

Post autor: Kyle »

Kanghoy pisze:A co z tą EverActive NC-1000? Planowałem ją kupić.

Tu jest jakieś zestawienie, ale nie wiem na ile to jest sensowne, na ile miało NC1000 stawiać w dobrym świetle po prostu.
http://ladowarki.com/porownanie-ladowar ... 00-nc-3000
Tak jak w BC700 wybór prądów ładowania jest dosyć ubogi dla AAA (przeskok z 200mA na 500mA). Ja staram się ładować możliwie najniższym prądem, ale na tyle wysokim by mieć pewność, że akku nie zostanie przeładowane, więc AAA ładuję prądami 300-400mA (wyraźnie ponad 1/3C, ostatnio staram się nie schodzić poniżej 0,4C). W BC-700 i NC1000 przy ładowaniu AAA masz praktycznie do wyboru za niskie 200 mA albo wysokawe, choć w normie 500mA. Ogólnie ta ładowarka nie wygląda na złą, ale wybrałbym MH-C9000 (tą mam), albo NC3000 (tej nie miałem, ale wybór prądów bogatszy)lub BC2000 (też nie miałem, ale też można wybrać bardziej optymalne prądy, szczególnie dla AAA, np. 400mA, a nie od razu skakać na 500mA dla AAA 750mAh.)
Pyra pisze:Witam
Może masz jakiś wadliwy egzemplarz...
Dwa ... konkretnie miałem do czynienia z dwoma egzemplarzami, gdzie przy niskich prądach ładowarka błądziła z wykryciem końca ładowania. Były one kupione w różnych sklepach i w różnych latach. W dodatku przy ładowaniu większymi prądami, przy tych samych ładowarkach problemu nie miałem.

Pyra pisze: Ja mam w domu jedną, kilku znajomych też ma, w pracy mamy kilkanaście sztuk, i nie było problemów z przeładowaniem.
Przy jakich prądach ładowania w stosunku do pojemności? Jak ładują AAA prądem 500mA to problemów z przeładowaniem mieć nie będą.

I takie pytania mam do Ciebie: Dla czego w wielu źródłach (battery university, instrukcja do Powerex, instrukcja do Technoline BC2000 lub bc2500) jest napisane by nie ładować prądami niższymi niż 0,3-0,33 C* , bo są problemy z wykryciem -dV? W pomiarach napięcia ładowania widać zanikający punkt -dV wraz z obniżaniem prądu ładowania - nie sądzisz, że taki zanikający -dV zwiększa ryzyko jego niewykrycia i w konsekwencji przeładowania? Jak chcesz wykryć -dV kiedy ten spadek równy jest 0V?

* - można ładować prądem do 0,1C, ale tu już nie ma wykrywania -dV, tylko po prostu akku jest w stanie oddać nadmiar energii w postaci ciepła
Pyra pisze:Nie zgłoszono mi wyników wyższych niż chyba 2050mAh dla Eneloopów 2000mAh.
Kiedy ładowałem prądem 500mA akku Eneloop 1900/2000mAh, to miałem okazyjne przeładowania (daleko ponad 2100mAh ... nie pamiętam czy nie 2800, bo było to dawno temu). Przy prądzie 700mA już takiego problemu nie miałem w BC-700, ale przy pojemniejszych akku jak 2600 mAh znowu miałem jakieś dziwnie wysokie wartości typu 3,14Ah.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kyle pisze:
Pyra pisze:Nie zgłoszono mi wyników wyższych niż chyba 2050mAh dla Eneloopów 2000mAh.
Kiedy ładowałem prądem 500mA akku Eneloop 1900/2000mAh, to miałem okazyjne przeładowania (daleko ponad 2100mAh ... nie pamiętam czy nie 2800, bo było to dawno temu). Przy prądzie 700mA już takiego problemu nie miałem w BC-700, ale przy pojemniejszych akku jak 2600 mAh znowu miałem jakieś dziwnie wysokie wartości typu 3,14Ah.
Eneloopy AA 2000mAh ładuje prądem 500mA a wersję AAA 800mAh prądem 200mA. Widocznie ma szczęście :)
O ograniczeniach i zaleceniach wiem, jak ładuję jakieś Philips 2600, czy GP 2700 to często przekraczały 3000mAh, mimo prądu ładowania 700mA, ale o jakości tych ogniw, lepiej się nie wypowiadać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
marer

Post autor: marer »

I dalej nie wiem którą ładowarkę wziąć :)
Opus jest fajna bo można wymusić wyższe napięcie lecz głośna i wiatraki padają jak muchy.
Liitokala jest cicha ale nie ładuje 4,35 V
Może jest jakaś wersja co jest cicha jak Liitokala a wydajna 4,35V jak OPUS ??
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Tu nie chodzi o wydajność. Noramlne ogniwa LiIon ładujesz do 4,2V. Do 4,35V tylko specjalne modele ogniw. Jeśli nie planujesz takich używać to opcja 4,35V nie jest Ci potrzebna.
marer

Post autor: marer »

piciex,
Właśnie ja nie wiem czy nie planuję :)
To się dopiero okaże jak będę miał ładowarkę i zacznę kupować latarki w chinach :)
michal1

Post autor: michal1 »

Większość jest do 4,2V a jak będziesz ładował do niższego napięcia to też niewiele stracisz.
ww296

Post autor: ww296 »

lumen pisze:...

Kyle, kiedyś (zdaje się) mówiono, że najbezpieczniej ładować prądem 0,1 pojemności przez 10 godzin. Ale to stara szkoła...

Nie tyle stara szkoła co czasy akumulatorów kadmowych i ładowarek bez elektroniki ;)
ODPOWIEDZ